fbpx
el☎ 210 220 4583

Ωμοφαγία για σκύλους και γάτες

Δεδομένα και πλεονεκτήματα της ωμοφαγικής διατροφής.

Εκατομμύρια ζώα συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) τρέφονται με ξηρά τροφή και εκατομμύρια γεμίζουν τις αίθουσες αναμονής των κτηνιατρείων. Αυτά τα ζωάκια υποφέρουν από διάφορες αρρώστιες και αλλεργίες.

Κακή κατάσταση τριχώματος 

Το τρίχωμα αποτελείται από περίπου 90% πρωτεΐνη. Ξηρό και θαμπό τρίχωμα συνήθως οφείλεται σε κακής ποιότητας πρωτεΐνης ή έλλειψη στην καθημερινή διατροφή. Το υγιές τρίχωμα είναι λαμπερό ενώ αν το κατοικίδιό σας έχει θαμπό τρίχωμα οι πιθανότητες είναι η διατροφή του να στερείται τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζονται για να διατηρεί την όμορφη λάμψη. Δέρμα και γούνα που μυρίζουν έντονα και άσχημα συχνά συνδέονται με την ύπαρξη μαγιάς κάντιντα (καντιντίαση – candida yeast) η οποία διογκώνεται όταν η διατροφή περιέχει υψηλή ποσότητα σακχάρων και υδατανθράκων.

Δόντια και ούλα 

Η περιοδοντίτιδα είναι η πιο συνήθης ασθένεια που εμφανίζεται σε ενήλικους σκύλους και γάτες. Η πρόληψή της είναι εύκολη! Περίπου σε ηλικία 3 ετών οι σκύλοι και οι γάτες εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια. Η περιοδοντίτιδα ξεκινά όταν βακτήρια στο στόμα σχηματίζουν πλάκα επάνω στην επιφάνεια των δοντιών κάτι το οποίο οφείλεται στα περιεχόμενα των ξηρών τροφών.

Καντιντίαση – Candida Yeast

Η καντιντίαση είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και το έντερο έχει χάσει τη φυσική του χλωρίδα. Τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος καταστρέφουν το 90% της εντερικής χλωρίδας –καλής και κακής – και επιτρέπει σε βακτήρια την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν καθώς τα καλά βακτήρια απουσιάζουν και δεν βρίσκονται εκεί για να ανακόψουν την πορεία των κακών. Η διατροφή που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, σπόρους και υδατάνθρακες επιτρέπει την καντιντίαση να υπάρξει και να ανατρέψει την ισορροπία της χλωρίδας μέσα στο έντερο.

Επιπλοκές στο πεπτικό σύστημα 

Οι περισσότερες – εμπορικές ξηρές τροφές παρασκευάζονται με χαμηλής ποιότητας πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σπόρους, άμυλο, πρόσθετα και συντηρητικά τα οποία όλα επηρεάζουν άμεσα την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί κατά 70%-80% μέσα στο έντερο και διατηρώντας την καλή υγεία του εντέρου σημαίνει πιο υγιή ζωή. Τα συστατικά των ξηρών τροφών ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα και επιτρέπουν φλεγμονές οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν προβλήματα υγείας.

Ηπατικές Επιπλοκές 

Προβλήματα στο συκώτι μπορούν να εμφανιστούν με πολλούς τρόπους. Το συκώτι όμως είναι ένα όργανο που έχει την ικανότητα αυτοΐασης αν το πρόβλημα δεν είναι οξύ ή χρόνιο. Παθήσεις στο συκώτι έχουν πολλές πηγές όπως γενετική προδιάθεση, παράσιτα, τραυματισμοί, υπερεμβολιασμός ή χορήγηση φαρμάκων παραπάνω από όσο πρέπει, και δηλητηρίαση. Όταν γίνει η διάγνωση του προβλήματος η τροποποίηση στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας και να ανατρέψει τις ηπατικές επιπλοκές.

Καρκίνος 

Πάνω από το 50% των κατοικιδίων άνω των 10 ετών νοσούν από καρκίνο κάποια στιγμή. Ο καρκίνος προκαλείται από μια σειρά παραγόντων όπως τα γονίδια, φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, ακόμη και εξαιτίας της διατροφής. Η διατροφή από μόνη της δεν είναι βασικός παράγοντας στο να νοσήσει ένας σκύλος ή μια γάτα από καρκίνο, παίζει όμως βασικό ρόλο ειδικά όταν γίνει η διάγνωση. Εμπορικές ξηρές τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα τα οποία τρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, και τους δίνουν τη δύναμη να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται.

…και αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου …

Σε έναν κόσμο που η εμπορική τροφή κυριαρχεί και διατίθεται ως «υψηλής ποιότητας» ακόμη κι όταν βλέπουμε τα κατοικίδιά μας να υποφέρουν από αρρώστιες και να αυξάνονται οι περιπτώσεις προβλημάτων υγείας, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους διατροφής με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των σκύλων και γάτων τους και να τους προσφέρουν μεγαλύτερη, καλύτερη και ακμαία ζωή.

Πάνω από το 50% των κατοικιδίων άνω των 10 ετών νοσούν από καρκίνο κάποια στιγμή. Ο καρκίνος προκαλείται από μια σειρά παραγόντων όπως τα γονίδια, φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, ακόμη και εξαιτίας της διατροφής. Η διατροφή από μόνη της δεν είναι βασικός παράγοντας στο να νοσήσει ένας σκύλος ή μια γάτα από καρκίνο, παίζει όμως βασικό ρόλο ειδικά όταν γίνει η διάγνωση. Εμπορικές ξηρές τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα τα οποία τρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, και τους δίνουν τη δύναμη να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται.

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ 

Η ωμοφαγία κάνει το ζώο πιο άγριο και επιθετικό. 

Τα σκυλιά και οι γάτες είναι από τη φύση του κυνηγοί και το κυνήγι είναι μέσα στη φύση τους. Σκύλοι και γάτες που τρέφονται με ξηρά τροφή κυνηγούν και σκοτώνουν τη λεία τους. Υπάρχουν φυλές με υψηλότερο ένστικτο κυνηγού – έτσι λοιπόν κάποια κατοικίδια από τη φύση τους κυνηγούν περισσότερο από άλλα που πιθανόν ποτέ στη ζωή τους να μη νιώσουν την ανάγκη να κυνηγήσουν. Το φαγητό που ταΐζουμε τα ζωάκια μας δεν είναι παράγοντας που καθορίζει αν θα κυνηγήσουν ή όχι. Το ένστικτο και η τάση για κυνήγι καθορίζονται από έναν συνδυασμό των χαρακτηριστικών της φυλής, της εκπαίδευσης για υπακοή και πως εμείς οι ίδιοι διαχειριζόμαστε τη συμπεριφορά του κατοικίδίου μας.

Το κατοικίδιό μου θα πάθει σαλμονέλα από το ωμό κρέας.

Η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει σε υψηλές συνθήκες PH (4-8+) και χρειάζεται τουλάχιστον 12 ώρες για επώαση. Το υδροχλωρικό οξύ που υπάρχει στο στομάχι ενός σαρκοβόρου είναι ένα προστατευτικό ένζυμο έναντι των παθογόνων. Τα στομάχια τους είναι ιδιαιτέρως όξινα (περίπου PH 1) ενώ το πεπτικό τους σύστημα είναι κοντό και απλό. Τα βακτήρια σκοτώνονται στην κατάποση και αποβάλλονται μέσα σε 4-6 ώρες. Καθώς η διαδικασία της ολοκλήρωσης της πέψης είναι μικρής διάρκειας, τα βακτήρια δε μένουν πολύ χρόνο μέσα στο σώμα.

Το μαγειρευτό φαγητό είναι καλύτερο από το ωμό. 

Το μαγειρευτό φαγητό στερείται των πλεονεκτημάτων της ωμοφαγίας και είναι ελλιπές όσον αφορά σε βασικά συστατικά καθώς το μαγείρεμα αυτό καθαυτό καταστρέφει ή τροποποιεί τις πρωτεΐνες, βιταμίνες, λίπη και μεταλλικά στοιχεία. Όμως, το μαγείρεμα μειώνει την παρουσία κάποιων συστατικών αλλά κάνει πιο έντονη την παρουσία άλλων. Ελαφρώς ψημένα στον ατμό λαχανικά αποτελούν την εξαίρεση αλλά προτείνεται η παρασκευή πουρέ από ωμά λαχανικά.

Τα ωμά κόκαλα είναι επικίνδυνα γιατί σπάνε σε μικρά κομματάκια. 

Η πιο κοινή παρεξήγηση στο να δίνουμε κόκαλα είναι ότι τα ωμά κόκαλα είναι επικίνδυνα. Στην πραγματικότητα, τα ωμά κόκαλα είναι εξαιρετικά για το κατοικίδιό σας και είναι ασφαλή. Τα ωμά κόκαλα είναι μαλακά και είναι εύπεπτα σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα ή αφυδατωμένα. Το μαγείρεμα και η αφυδάτωση στερεί τη φυσική υγρασία και τελικά τα κόκαλα γίνονται σκληρά, κομματιάζονται σα λεπίδες και είναι δύσκολα στην πέψη.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Καθαρά δόντια και φρέσκια αναπνοή

Τα δόντια καθαρίζονται με φυσικό τρόπο και δεν μένουν υπολείμματα από τη διατροφή. Η αναπνοή τους γίνεται φρέσκια, τα ούλα είναι υγιή και τα δοντάκια τους λευκά. Οι μυϊκοί ιστοί σε ένα ωμό κομμάτι κρέας λειτουργούν ως οδοντικό νήμα και ωμά κόκαλα «ξύνουν» και απομακρύνουν την πλάκα από τα δόντια.

Διατήρηση ιδανικού βάρους

Μια φυσική, ωμοφαγική διατροφή για το κάθε είδος ζώου αυξάνει το μεταβολισμό. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει να χάσουν το παραπάνω βάρος και να κερδίσουν απαραίτητη αύξηση στους μύες. Η φυσική κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετική αν η διατροφή συνδυάζεται με άσκηση.

Εξαιρετική κατάσταση τριχώματος

Η βελτίωση στο τρίχωμα και δέρμα είναι τα πρώτα που φαίνονται όταν ένας σκύλος ή γάτα ξεκινήσουν ωμοφαγική δίαιτα. Μια ισορροπημένη ωμοφαγική δίαιτα είναι ελεύθερη από επεξεργασμένες τροφές, τεχνητά συντηρητικά και πρόσθετα, και χαμηλής ποιότητας πρωτεΐνες και παρέχει στα ζωάκια τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία για τη διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού τριχώματος.

Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα

Η ωμοφαγική διατροφή σταθεροποιεί και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ωμοφαγία είναι φυσική πηγή για πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και άλλα συστατικά. Αυτό βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και λειτουργεί ως η βάση για να καταπολεμήσει υπάρχουσες αρρώστιες και να προλάβει μελλοντικές.

Σταθερά επίπεδα ενέργειας

Αντίθετα από τους ανθρώπους, οι σκύλοι και οι γάτες μεταβολίζουν την ενέργειά τους από ωμό ζωικό λίπος αντί από υδατάνθρακες. Διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα εκτοξεύουν την ενεργητικότητα η οποία σύντομα μειώνεται και βλέπουμε τα ζωάκια μας να είναι κουρασμένα. PMR (pray model raw feeding) και BARF (biologically appropriate raw food) προσφέρουν μια ωμοφαγική διατροφή χωρίς ανεπιθύμητο άμυλο, υδατάνθρακες και σάκχαρα κι έτσι διατηρούνται σταθερά και καθαρά επίπεδα ενέργειας.

Λιγότερα κόπρανα και λιγότερες οσμές

Καθώς το πεπτικό σύστημα του σκύλου και της γάτας είναι απλό και κοντό, τα περισσότερα συστατικά μιας εμπορικής ξηράς τροφής αποβάλλονται. Αυτό σημαίνει μεγάλος όγκος αποβλήτων! Η ωμοφαγία δεν περιλαμβάνει σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια, κλπ. PMR & BARF περιέχουν μόνο φυσικές πηγές πρωτεΐνης, απορροφούνται, και τελικά αποβάλλονται μικρότερες ποσότητες ουσιών.

Πηγές:
https://perfectlyrawsome.com/raw-feeding-myths-benefits/
https://www.dogsnaturallymagazine.com
https://petopedia.petscorner.co.ukhttps://www.caninejournal.com
https://www.caninejournal.com

Σχετικά Άρθρα