fbpx
el☎ 210 220 4583
Δωρεάν μεταφορικά άνω των 39€

Σκύλοι θεραπείας

 

Τα σκυλιά θεραπείας είναι σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί να προσφέρουν συντροφιά, υποστήριξη και αγάπη σε ανθρώπους που έχουν διάφορα προβλήματα υγείας ή ψυχολογικές διαταραχές. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, τη μείωση του άγχους, την ενίσχυση της επικοινωνίας και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Επισκέπτονται συχνά νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, φυλακές και άλλους χώρους όπου οι άνθρωποι χρειάζονται συμπαράσταση.

Οφέλη των σκύλων θεραπείας:

Μείωση του στρες και του άγχους: Η ηρεμιστική επίδραση που προάγεται από την παρουσία τους μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες, να προάγει τη χαλάρωση και να απαλύνει τα συναισθήματα άγχους.

Βελτιίωση κοινωνικής αλληλεπίδρασης: Λειτουργούν ως κοινωνικοί καταλύτες, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση και ενισχύοντας την αίσθηση σύνδεσης μεταξύ των ατόμων.

Ενισχυμένη συναισθηματική ευημερία: Η άνευ όρων στοργή και η ευγενική φύση των σκύλων θεραπείας μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, να μειώσει τα συναισθήματα μοναξιάς και να προάγει την αίσθηση ευεξίας.

Κίνητρα και αποκατάσταση: Μπορούν να παρέχουν κίνητρα και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, ενθαρρύνοντας τη σωματική δραστηριότητα και προωθώντας την αποκατάσταση.

Εκπαιδευτική υποστήριξη: Μπορούν να ενσωματωθούν σε ενα εκπαιδευτικό περιβάλλον για να ενισχύσουν τη μάθηση, να μειώσουν το άγχος και να προωθήσουν ένα θετικό περιβάλλον στην τάξη.

Ο σκύλος που εκπαιδεύεται για αυτό το σκοπό, πρέπει να έχει ένα φιλικό και ήρεμο χαρακτήρα, να είναι υγιές και εμβολιασμένος, να υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους υγείας και να έχει περάσει από μια διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης από κάποιον φορέα ή οργανισμό που ασχολείται με τη θεραπεία μέσω ζώων. Οι μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση διαφέρουν ανάλογα με τον στόχο και τον πληθυσμό που απευθύνονται.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί και ομάδες εθελοντών που ασχολούνται με τη θεραπεία μέσω ζώων και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορους χώρους και οργανισμούς. Μερικά παραδείγματα είναι η η Therapy Dogs και η Dogtherapy .

 

Photo by Ryan Stone on Unsplash

Σχετικά Άρθρα