fbpx
el☎ 210 220 4583

Τα μηνύματα της γάτας μας

blank

Θα θέλατε να υπάρχει ένας τρόπος να αποκρυπτογραφήσετε τη συμπεριφορά της γάτας σας? Υπάρχουν μηνύματα που στέλνει, αλλά εμείς δεν μπορούμε εύκολα ή καθόλου να καταλάβουμε τι εννοεί! Παρακάτω, οι εξηγήσεις πίσω από τις συμπεριφορές που βλέπουμε και δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε – και μερικές φορές μας προβληματίζουν!

Ο υπνάκος επάνω στο laptop ή στο πληκτρολόγιο
Εμείς τα χρησιμοποιούμε για την εργασία μας ή για να δούμε βιντεάκια με γάτες. Η γάτα μας όμως τα χρησιμοποιεί για να κοιμάται στα ζεστά! Η θερμότητα που εκπέμπουν αποτελεί πρώτης τάξεως χουζούρι καθώς τα συμπαθέστατα ζωάκια μας χρειάζονται αρκετές ώρες ύπνου και το ιδανικό περιβάλλον για αυτά είναι υψηλότερης θερμοκρασίας απ’ότι για εμάς τους ανθρώπους!

Γάτα & Φωτογραφία
Μας αρέσει να φωτογραφίζουμε τα ζωάκια μας και κατά τη γνώμη τους χρησιμοποιούμε αθέμιτες τακτικές όπως να τα δελεάζουμε με λιχουδιές ή να κουνάμε παιχνιδάκια για να τραβήξουμε την προσοχή τους. Κι αυτό το χαρακτηρίζουν σκληρό…..Αυτό που μας λένε οι γάτες μας είναι ότι αν θέλουμε να τις φωτογραφήσουμε τουλάχιστον ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για παιχνίδι μαζί τους!
Και να μην ανησυχουμε ότι το φλας θα δημιουργήσει πρόβλημα στα μάτια τους: απλά θα τα κάνει να φανούν σα λαμπερές χάντρες και αυτό οφείλεται στην κατασκευή τους που τους επιτρέπει να βλέπουν καλά σε χαμηλό φωτισμό.

Χαδάκια στην κοιλίτσα? Όχι πάντα καλοδεχούμενα!
Υποθέτουμε ότι όταν η γάτα είναι ξαπλωμένη ανάσκελα και μας δείχνει την κοιλίτσα της ότι θέλει χαδάκια. Ναι, πολλές φορές συμβαίνει αυτό αλλά η κίνηση αυτή στέλνει και άλλα μηνύματα. Είναι ο τρόπος της γάτας να επιδείξει τη δύναμή της σε τυχόν προκλήσεις: δείχνει τα πλευρά της και τα νύχια της ότι είναι έτοιμα για να μπουν σε θέση μάχης. Και φυσικά, ξαπλώνουν ανάσκελα και δε θέλουν να τις ενοχλούμε και για έναν πολύ απλό λόγο: για να τεντωθούν

Γάτα & γρατζουνιές
Όπως εμείς φροντίζουμε τα νύχια μας, το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. Μια πολύ γνωστή γατίσια συμπεριφορά είναι το γρατζούνισμα το οποίο είναι και το «μανικιούρ» τους. Το γρατζούνισμα όμως γίνεται και για 2 άλλους λόγους: 1ον, ορίζουν την περιοχή τους καθώς τα πατουσάκια εκκρίνουν μια μυρωδιά που καταγράφεται στο σημείο ξυσίματος και 2ον, χρησιμοποιούν τα νύχια τους για να τεντώνονται! Δυστυχώς όταν ένα χαλί ή ένας καναπές γίνει αγαπημένο σημείο γρατζουνίσματος αυτό μας δυσαρεστεί καθώς, δε μας αρέσει να καταστρέφονται τα έπιπλά μας. Υπάρχουν όμως λύσεις όπως τα ονυχδρόμια, για να διευκολύνουν τη ζωή μας και να επιτρέπουν στη γάτα μας να εξασκείται!

Γάτα & μπάνιο
Γνωρίζουμε ότι γάτα και νερό δεν ταιριάζουν. Αρκετοί επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στην εξέλιξη της γάτας τα τελευταία 5.000-10.000 χρόνια, δίπλα στον άνθρωπο και υπό την προστασία του. Επιπρόσθετα η κατασκευή της τρίχας τους είναι τέτοια που δε στεγνώνει εύκολα με αποτέλεσμα η αίσθηση του να είναι βρεγμένες δεν είναι ευχάριστη. Επίσης, η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι καθώς οι γάτες έχουν έντονη την αίσθηση του ελέγχου – θέλουν να πατάνε με τα 4 πόδια στη γη – δεν τους αρέσει να επιπλέουν. Και γιατί χρειάζονται το μπάνιο? Η φύση τις προίκισε με όλα  τα απαραίτητα για την προσωπική τους καθαριότητα: νύχια, τραχιά γλώσσα, σάλιο!

Γάτα & κυνήγι: όταν μας φέρνουν νεκρά ζωάκια & έντομα.
Επιστήμονες που μελετούν τις συμπεριφορές των ζώων έχουν καταφέρει να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό. Μια υπόθεση είναι ότι οι γάτες μιμούνται τις μητέρες τους και το τι έκανε για αυτές – έφερνε φαγητό και τα τάιζε, οπότε βλέποντάς μας να γεμίζουμε το μπολ τους καθημερινά μας ανταποδίδουν το καλό. Ή, πιθανόν να έχουν «πιάσει» περισσότερα απ’ότι μπορούν να καταναλώσουν οπότε φέρνουν τα «υπόλοιπα» για να τα αποθηκεύσουν. Όπως και το γρατζούνισμα, το κυνήγι είναι μια φυσική συμπεριφορά της γάτας όσο και εμάς να μας «τρομάζει».

Η γλώσσα επικοινωνίας: νιαούρισμα.
Η γάτα μας νιαουρίζει και μας λέει κάτι, αλλά όταν της νιαουρίζουμε εμείς, μάλλον δε μας καταλαβαίνει! Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει πάνω από δώδεκα διαφορετικά νιαουρίσματα και το κάθε ένα με διαφορετική έννοια. Γενικά τα γατάκια νιαουρίζουν για να επικοινωνούν με τη μαμά τους αλλά οι ενήλικες γάτες νιαουρίζουν για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Μερικοί γατογονείς μπορούν να ξεχωρίσουν το νιαούρισμα «πεινάω» από το νιαούρισμα «βαριέμαι» ή ξεχωρίσουν το νιαούρισμα «πονάω» από το νιαούρισμα «φοβάμαι». Όμως το νιαούρισμα με το οποίο τους απαντάμε εμείς στα αυτιά τους είναι μόνο ο γνωστός ήχος της φωνής μας και τίποτε άλλο.

Γάτες & ντύσιμο
Πως μπορεί να αισθάνεται μια γάτα όταν της βάζουμε μπλουζάκια, καπελάκια, κορδέλες κλπ? Οι γάτες δεν αγαπάνε οτιδήποτε τις περιορίζει επάνω στο σώμα τους. Μπορεί να τις βλέπουμε να απολαμβάνουν να τρίβονται επάνω σε ένα πουλόβερ μας αλλά αυτό απλά σημαίνει ότι το κάνουν για ευχαρίστηση και όχι γιατί θα ήθελαν να το φορέσουν! Οι γάτες δε χρειάζονται ρουχισμό! Έχουν επάνω τους χιλιάδες τρίχες που τις προστατεύουν και που κάνουν τη δουλειά που κάνουν σε εμάς τα ρούχα!

Γάτα & αλλεργίες
Η πιο συνηθισμένη αλλεργία είναι στην τρίχα της γάτας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? Το φτέρνισμα και ο βήχας που μας προκαλεί η επαφή με μια γάτα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στη τρίχα της γάτας, την Fel.d.1. Και δεν υπάρχουν «υποαλλεργικές» φυλές. Όλες οι γάτες, όλες οι ράτσες, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό έχουν την πρωτεΐνη αυτή στην τρίχα τους.

Γάτα & καλώδια
Λέει η γάτα μας: γεμίζετε το σπίτι με όλα αυτά τα δελεαστικά καλώδια και με μαλώνεις ότι πάω να τα μασήσω? Δεν είναι δίκαιο!»

Στις γάτες αρέσει να μασάνε το πλαστικό που έχουν τα καλώδια, οπότε εμείς το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προφυλάξουμε τα καλώδια εκείνα που είναι επικίνδυνα ή σημαντικά τοποθετώντας ειδικά καλύμματα. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε μια επάλειψη με αιθέριο έλαιο πικρού μήλου – οι γάτες αντιπαθούν τη γεύση του – αλλά σε μικρές ποσότητες καθώς η συνεχής επαφή με αυτό μπορεί να τους προκαλέσει πρόβλημα. Αν η γάτα μας συνεχίσει να μασάει τα καλώδια ακόμη κι όταν τα έχουμε αλείψει με αιθέριο έλαιο πικρού μήλου τότε είναι σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με τα δόντια της και πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο.

Η μαύρη γάτα
Η μαύρη γάτα είναι γρουσουζιά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει προκατάληψη για τις μαύρες γάτες! Θαυμάστε τις και αγαπήστε τις όπως κάθε άλλη γάτα κάθε άλλου χρώματος!

Σκυλάνθρωπος ή γατάνθρωπος?
Άλλος ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι εξωστρεφείς, ενεργητικοί και δραστήριοι ενώ για τους ιδιοκτήτες γατών θεωρούν τα ακριβώς αντίθετα: ότι είναι αντικοινωνικοί και εμμονικοί. Ο καθένας επιλέγει το ζωάκι που του ταιριάζει, το ζωάκι που μπορεί να χτίσει τη ζωή του μαζί του, χωρίς ταμπέλες και χωρίς χαρακτηρισμούς.

Αγκαλιές
Οι γάτες είναι τόσο όμορφες και με μαλακό τρίχωμα και μας δελεάζουν να τις πάρουμε αγκαλίτσα. Οι γάτες όμως λένε: προσεγγίστε μας με προσοχή.

Σε μερικές γάτες αρέσει να ξαπλώσουν και να κάτσουν στην αγκαλιά του ανθρώπου τους, σε άλλες όχι. Διαβάστε τα σημάδια και όταν δείτε ότι δυσφορούν ακουμπήστε τις προσεκτικά στο πάτωμα. Και ποτέ μα ποτέ μη σηκώσετε μια γάτα την ώρα που τρώει ή κοιμάται. Και δεν τους αρέσουν να τις φιλάμε! Ας μάθουμε τα σημάδια αγάπης που μας δείχνουν: έρχονται να τριφτούν στα πόδια μας, τρίβουν το πρόσωπό τους στο σώμα μας ή απλά μας δείχνουν τα οπίσθιά τους!

Πρωινοί τύποι
Η γάτα μας ξυπνάει πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας… Θέλουμε λίγο ακόμη ύπνο αλλά η γάτα έχει διαφορετική άποψη! Κι αυτό γιατί είναι στη φύση της να ξυπνάει όταν ξυπνάει όλη η φύση! Με το πρώτο φως της ημέρας όλα τα έμβια όντα ξυπνάνε: πουλάκια, σκίουροι, έντομα! Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις ξεγελάσουμε?

Κρατάμε το σπίτι σκοτεινό με κλειστά παντζούρια ή χοντρές κουρτίνες. Ταΐζουμε όχι για να σταματήσουμε το νιαούρισμα – αλίμονο! Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη συμπεριφορά αυτή. Ταΐζουμε αρκετή ώρα αφού σηκωθούμε από το κρεβάτι έτσι ώστε να μη συσχετίσει η γάτα την ανάγκη της αυτή με τη δική μας κίνηση. Και παραμένουμε πιστοί στο πρόγραμμα ταΐσματος.

Νιαουρίζω συνέχεια σημαίνει ζητάω βοήθεια.
Μερικές ράτσες γάτας θεωρούνται πιο «ομιλητικές» από άλλες. Αν όμως προσέξετε ότι η γάτα σας νιαουρίζει παραπάνω από το κανονικό μάλλον προσπαθεί να σας επικοινωνήσει ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να δώσετε περισσότερη σημασία ή να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Γιατί κάνει την ανάγκη της έξω από το κουτί?
Η γάτα θέλει την άμμο της και το κουτί της καθαρό και γεμάτο! Αλλάζουμε την άμμο και καθαρίζουμε το κουτί κάθε μέρα και προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στο ζωάκι μας. Κι εμείς για τον εαυτό μας το ίδιο δε θα κάναμε?

Ένας ακόμη λόγος που μια γάτα δε θα τα κάνει μέσα στο κουτί της είναι μόλυνση του ουροποιητικού. Ένας έλεγχος στον κτηνίατρο είναι απαραίτητος έτσι ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή και να σταματήσει το πρόβλημα

Σχετικά Άρθρα