fbpx
el☎ 210 220 4583

Πάμε βόλτα? Θετικά και αρνητικά

blank

Πάμε βόλτα????

Μια φράση που και μόνο να τη σκεφτούμε αναστατώνει τα σκυλιά μας. 

Κλειδιά, παπούτσια, μπουφάν, λουρί (!!!!): αν κάποιο από αυτά ακουμπήσει στο χέρι μας τα κάνει να πετάγονται όρθια και σε δευτερόλεπτα μέσα να είναι έτοιμα μπροστά στην πόρτα να μας περιμένουν. 

Γιατί αυτή η απλή λεξούλα β-ό-λ-τ-α είναι τόσο σημαντική στη ζωή τους?

Ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο ζει ένας σκύλος  – διαμέρισμα, σπίτι με κήπο, τεράστιο κτήμα – πάντα επιθυμεί την επαφή με τον «έξω» κόσμο. 

Οι περισσότεροι από εμάς τον τελευταίο χρόνο έχουμε ζήσει σε συνθήκες «lockdown», δλδ μόνιμα μέσα στο σπίτι, να μην μπορούμε να βγούμε όποτε θέλουμε και για όποιο λόγο θέλουμε. Χμ, ναι, έτσι νιώθουν και τα σκυλιά μας….

Η βόλτα σπάει τη μονοτονία. Και ακόμη πολλά άλλα. 

Ο σκύλος μου τρέχει και παίζει μέσα στον κήπο. Αυτό δε φτάνει? 

Όχι!

  • Η βόλτα είναι κοινωνικοποίηση. 

Ο σκύλος μας έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλάκια, με ανθρώπους, με γάτες και με συνθήκες όπως διερχόμενα αυτοκίνητα & τροχοφόρα, δυνατούς θορύβους όπως φορτηγά, δυνατές φωνές. Έρχεται σε επαφή με μια πληθώρα από μυρωδιές τις οποίες επεξεργάζεται και καταχωρεί στο μυαλό του. Η βόλτα είναι επαφή με το περιβάλλοντα κόσμο. 

  • Η βόλτα είναι εκτόνωση.

Η άσκηση και σωματική δραστηριότητα ανεβάζουν επίπεδα των ορμονών που κάνουν τα σκυλιά μας να αισθάνονται όμορφα. Ασκείται το σώμα και το πνεύμα τους. Η βόλτα συντηρεί την καλή υγεία στις αρθρώσεις & στους μυς, στο ουροποιητικό & γαστρεντερικό σύστημα και παράλληλα συντηρεί και κρατάει το μεταβολισμό σε θέση λειτουργίας! τελικό αποτέλεσμα? ο σκύλος παραμένει σε φόρμα και στο ιδανικό βάρος. 

Τι άλλο μπορεί να είναι η βόλτα?

  • ευκαιρία για εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής βόλτας εμείς και ο σκύλος μας βρισκόμαστε σε θέση μάθησης. Είναι η περίπτωση που μαθαίνουμε το σκύλο μας να περπατάει με χαλαρό λουρί, κάνουμε πρακτική & επαναλήψεις σε εντολές που γνωρίζει ή ξεκινάμε την εκμάθηση νέων κόλπων. Οι εκπαιδευτικές βόλτες αυξάνουν την ικανότητα υπακοής σε περιβάλλον με διάφορα ερεθίσματα και ενδυναμώνουν τη σχέση μας με το σκύλο μας. 
  • ευκαιρία για αποσυμπίεση. Ένας περίπατος χαλαρός, χωρίς ατζέντα και πρόγραμμα. Περπάτημα ο ένας δίπλα στον άλλον ή και λίγο πιο μακριά, έτσι για εξερευνήσουμε, να μυρίσουμε, να ανακαλύψουμε. Αυτή η βόλτα είναι απλά κατάσταση «ζεν». Είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσει ο σκύλος μας – αλλά και εμείς! – από τα «ανθρώπινα» άγχη. Σε ένα πάρκο, σε μια ήσυχη γειτονιά, ιδανικότερα στο δάσος, σε περιβάλλον χωρίς πολυκοσμία, φασαρία, εντάσεις…. 
  • η βόλτα είναι γυμναστική!

Εξάσκηση στο σώμα, κρατιέται σε φόρμα, βγάζει συσσωρευμένη ενέργεια!

Για πολλά σκυλιά το περπάτημα δίπλα στο χούμαν τους δεν είναι αρκετό, δεν είναι άσκηση. Η βόλτα για γυμναστική μπορεί να έχει πρόγραμμα και να μην είναι βαρετή για κανέναν. Γρήγορο τρέξιμο ή τρέξιμο αντοχής, τρέξιμο σε επίπεδο τερέν ή με αυξομειώσεις ύψους – συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το είδος άσκησης που είναι κατάλληλο για την ηλικία, κατάσταση υγείας και φυλή του σκύλου σας.  

  • η βόλτα είναι «έξοδος»!

Ευκαιρία να συναντήσει κόσμο. Άλλα σκυλιά. Άλλα πλάσματα. Κάθε σκύλος ανέχεται διαφορετικό επίπεδο συναναστροφής. Όπως και εμείς, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να είναι κάποιοι εσωστρεφείς και κάποιοι άλλοι εξωστρεφείς και εξαιρετικά κοινωνικοί! Κάποια σκυλάκια απολαμβάνουν παιχνίδι με σκυλάκια που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Κάποια άλλα είναι τόσο άνετα που ξεκινούν παιχνίδια με όποιο σκύλο συναντήσουν μπροστά τους. Η συναναστροφή με ανθρώπους είναι επίσης «έξοδος» για το σκύλο μας: αν του αρέσει να γνωρίζει κόσμο και να βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο τότε σίγουρα απολαμβάνει τη βόλτα σε ένα ωραίο καφέ ή μια αγορά!  

Όλα καλά μέχρι εδώ. 

Τι γίνεται όμως όταν επιστρέφεις σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά και το μόνο που σκέφτεσαι είναι η ξεκούραση και η χαλάρωσή σου?? ή ξυπνάς το πρωί και σκέφτεσαι πως θα προλάβεις να ετοιμαστείς και να φύγεις για τη δουλειά?  

Απλά: παίρνεις βαθιά ανάσα, βάζεις αναπαυτικά παπούτσια και λες «πάμε».

Είμαι σίγουρη ότι όταν επιστρέψεις νιώθεις σίγουρα καλύτερα γιατί έχεις ξεκολλήσει τα μάτια σου από μια οθόνη, έχεις αποσυμπιεστεί από το άγχος της ημέρας, έχεις συναντήσει και ίσως μιλήσει με κόσμο και άλλα σκυλάκια, έχεις δει άλλες εικόνες, έχεις μυρίσει άλλες μυρωδιές, το σώμα σου έχει κινηθεί σε άλλους ρυθμούς. 

Η βόλτα του σκύλου είναι ευεργετική για όλους μας. 

Το lockdown είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντική είναι στη ζωή του τετράποδου που έχουμε και ζει μαζί μας.  

*δεν υπάρχουν αρνητικά ☺ 

Photo by Mitchell Orr on Unsplash

Σχετικά Άρθρα