fbpx
el☎ 210 220 4583

Τα κατοικίδιά μας στην 3η ηλικία: τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα του ηλικιωμένου σκύλου ή γάτας μας.

Τα κατοικίδιά μας στην 3η ηλικία

Η 3η ηλικία στα ζωάκια μας φτάνει πιο σύντομα απ’όσο το περιμένουμε και ο μοναδικός λόγος είναι τα χρόνια που ζουν. Ένας σκύλος ζει από 8 έως 15 χρόνια ανάλογα με τη φυλή του και μια γάτα ζει έως και 18 χρόνια. Πρωταρχικό ρόλο στο πόσο θα ζήσουν παίζει φυσικά και η υγεία που θα έχουν & οι συνθήκες ζωής. 

Πότε ακριβώς ένα ζωάκι μπαίνει στην 3η ηλικία?

Εξαρτάται. Σε γενικές γραμμές ένα σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος όταν φτάσει στο τελευταίο 25% του προσδόκιμου χρόνου ζωής βάση της φυλής / μεγέθους του (American Animal Hospital Association). Για τις γάτες η 3η ηλικία ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 10 ετών. 

-Βάση μια κατηγοριοποίησης του American Kennel Club σκύλοι κάτω των 10 κιλών (μικρό μέγεθος) μπαίνουν στην 3η ηλικία από την ηλικία των 8 έως 11 ετών.
-Τα μεσαίου μεγέθους ζωάκια (από 10 έως 25 κιλά) μπαίνουν στην 3η ηλικία από 8 έως 10 ετών,
-Τα μεγάλα σε μέγεθος (από 25 έως 45 κιλά) βιώνουν την 3η ηλικία όταν φτάσουν 8-9 ετών
-Και για τα πολύ μεγάλα σε μέγεθος (πάνω από 45 κιλά) η 3η ηλικία ξεκινάει όταν είναι 6-7 ετών.

Ποια είναι τα σημάδια?

Εκτός από το γκριζάρισμα που δεν είναι εμφανές σε λευκά & ανοιχτόχρωμα ζωάκια, άλλα σημάδια είναι οι αλλαγές στη διάθεση για παιχνίδι & ενεργητικότητα, μειωμένη όρεξη για φαγητό, αλλαγές στη συμπεριφορά. Η προσοχή από εμάς στις αλλαγές αυτές θα μας κινητοποιήσει για να φροντίσουμε αναλόγως τις νέες ανάγκες της τρυφερής 3ης ηλικίας. 

Τι χρειάζονται τα ηλικιωμένα ζωάκια για να ζουν ευτυχισμένα & υγιή όσο το δυνατόν περισσότερο?

Όσο καλή ζωή και αν έχουν κάνει, όσο και να τα έχουμε καλομεγαλώσει, όταν τα ζωάκια μας μπουν στην 3η ηλικία γίνονται πιο ευάλωτα σε ασθένειες και κατάσταση υγείας που οφείλονται στο γήρας. Αυτό απλά σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη προσοχή από εμάς, συχνότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο και πιθανόν αλλαγές στη διατροφή & στο περιβάλλον που ζουν. 

Πως βιώνει ένα ζωάκι την 3η ηλικία?

Το σκυλί μας μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά & συνήθειες.

Αλλαγές στη συμπεριφορά συνήθως είναι το πρώτο πράγμα που εντοπίζουμε και μας θορυβεί. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να οφείλονται σε σωματικό πόνο εξαιτίας της αρθρίτιδας, σε δυσφορία εξαιτίας μειωμένης όρασης ή ακοής, σε κάποια ασθένεια ή πολύ απλά εξαιτίας της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης. Επίσης, και τα ζωάκια μας μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η άνοια. 

Οι πιο συνηθισμένες αλλαγές που μπορεί να εντοπίσουμε είναι:

  • Αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου,
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για παιχνίδι ή κοινωνικές συναναστροφές,
  • Κακή διάθεση: παραπάνω γαύγισμα ή νιαούρισμα σε ξένους ή ως αντίδραση σε δυνατούς θορύβους
  • «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι (κακά/τσίσα)
  • Μειωμένη ή καθόλου αντίδραση σε κάλεσμα λόγω έλλειψης ακοής
  • Περισσότερο άγχος
  • Αυξημένη προστατευτικότητα του χώρου ή των ανθρώπων τους

Επιπλέον, μπορεί να δούμε το ζωάκι μας να επαναλαμβάνει κάποια συμπεριφορά συνέχεια (περπάτημα πέρα-δώθε) ή να περπατάει μόνο του χωρίς να δείχνει να αντιλαμβάνεται που βρίσκεται («σα χαμένο»). 

Οι αλλαγές στις συνήθειες αφορούν την διαφοροποίηση στην ενεργητικότητά τους. Η αρθρίτιδα είναι το νούμερο 1 πρόβλημα. Πόνοι από αρθρίτιδα επηρεάζουν την κινητικότητα και συνεπώς τη διάθεσή τους: εκτός από το ότι δεν τρέχουν, δεν παίζουν, δεν ανεβοκατεβαίνουν σκαλοπάτια & αυτοκίνητα όπως πιο παλιά, ζορίζονται να σηκωθούν όρθια ή να ξαπλώσουν. Κοιμούνται περισσότερο απ’ ότι συνήθως και δε μας αφήνουν να ακουμπήσουμε το μέρος του σώματός τους που πονάει. Το καλό με την αρθρίτιδα είναι ότι μπορεί & να αντιμετωπιστεί αλλά και να προληφθεί: είτε με εξειδικευμένα φάρμακα από τον κτηνίατρο ή με διατροφικά συμπληρώματα.  

Επιπλέον μπορούμε να βοηθήσουμε το ζωάκι μας διαθέτοντας ειδικό ορθοπεδικό κρεβάτι, ράμπα για να ανέβει στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο ή ακόμη και με υδρομασάζ.

σκύλος 3η ηλικία

Οι 8 πιο συνηθισμένες ασθένειες κατά την 3η ηλικία:

  1. Αρθρίτιδα
  2. Νεφρική ανεπάρκεια
  3. Ασθένειες των ματιών: καταράκτης –γλαύκωμα
  4. Κόφωση
  5. Νεοπλασίες – καρκίνος
  6. Άνοια
  7. Παχυσαρκία
  8. Χαλασμένα δόντια – περιοδοντίτιδα

Η ακράτεια είναι μια συνηθισμένη κατάσταση την οποία θα αντιμετωπίσει ένα ηλικιωμένο ζωάκι που εκτός αν οφείλεται σε πρόβλημα υγείας είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης και της αλλαγής σε μυϊκό και νευρικό σύστημα.

Πως μπορώ να υποστηρίξω & να φροντίσω το ενηλικιωμένο ζωάκι μου?

  • Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. 

Επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο 2 φορές το χρόνο για προληπτικό έλεγχο. Το προτείνει ο Αμερικανικός Οργανισμός Κτηνιατρικών Κλινικών (AAHA): ο έγκαιρος εντοπισμός μη φανερών προβλημάτων υγείας βοηθά στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους.

  • Πιο υγιεινή & ισορροπημένη διατροφή.

Όσο και να θέλουμε να τα κερνάμε μεζεδάκια και να μη χαλάμε χατίρια, οι κτηνίατροι συνιστούν να το αποφεύγουμε. Οι παραπάνω θερμίδες και τα συστατικά των κερασμάτων μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές και να προσθέσουν βάρος σε μια ηλικία που ο οργανισμός και ο μεταβολισμός λειτουργεί πιο αργά. 

  • Συμπληρώματα διατροφής.

Σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή κατάλληλη για τις ανάγκες του σκύλου/γάτας μας και με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή συμπληρώματα για να δράσουν στοχευμένα στα σημεία που έχουν πρόβλημα ή και συμπληρώματα με βιταμίνες γενικής δράσης. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι & γάτες συνήθως υποφέρουν από αρθρίτιδα: ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να βελτιώσει και την κινητικότητα αλλά και να μειώσει τον πόνο και τη δυσφορία. Διαθέτουμε στη σειρά Charlie’s Remedies 2 σκευάσματα: UpWeGo σε μορφή σκόνης με 10 δραστικά συστατικά για τόνωση, βελτίωση των αρθρώσεων & αποκλιμάκωση των φλεγμονών, και UpWeGo Plus σε υγρή μορφή με βάση το πυρίτιο, ένα από τα βασικά συστατικά των οστών που με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και το οποίο συνίσταται για μετά τη θεραπεία ή για πρόληψη σε νεότερα ζωάκια. 

Επιπρόσθετα, η ηλικία και μειωμένη δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει το γαστρεντερικό σύστημα, οπότε ένα συμπλήρωμα διατροφής όπως το HappyTummyPlus μπορεί να υποστηρίξει την καλή και σωστή λειτουργία του. Η πολλαπλή δράση του – προβιοτικά, πρεβιοτικά & μεταβιοτικά – στο στομάχι & το έντερο συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του οργανισμού: από το εσωτερικό έως και το εξωτερικό (ναι, και λαμπερό τρίχωμα!).

  • Παρακολούθηση για σημάδια δυσφορίας.

Αν μιλούσαν τα ζώα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα. Δεν μιλούν όμως οπότε εμείς πρέπει να γίνουμε πιο παρατηρητικοί. Τα σημάδια στα οποία πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η δυσκολία στο περπάτημα – κουτσαίνει όταν περπατάει? Δυσκολεύεται να αλλάξει πλευρό? Ανεβαίνει τη σκάλα αργά με βαριά βήματα? Όταν τρώει ή πίνει νερό ξαπλώνει κάτω? Αν δείτε κάτι από αυτά καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

  • Τροποποιήστε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων τους.

Το ότι είναι ηλικιωμένος ο σκύλος μας δε σημαίνει ότι πρέπει να μη βγαίνει βόλτες ή να παίζει. Με τις κατάλληλες διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμά μας το παππούδι ή η γιαγιάκα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα: μειώνουμε τη χρονική διάρκεια κάθε βόλτας ή διακόπτουμε με μεγάλα διαλλείματα για να δώσουμε την ευκαιρία να ξεκουραστεί. Όσο και να αγαπάει να παίζει με το μπαλάκι, το να τρέχει να το πιάσει πλέον είναι επίπονο και πολύ κουραστικό: πετάμε το μπαλάκι πιο κοντά, ενθαρρύνουμε περισσότερο. Ή προσθέτουμε άλλες δραστηριότητες: το κολύμπι είναι ότι καλύτερο για τις αρθρώσεις, μπορεί να τα κρατάει σε καλό βάρος και να προσφέρει αναψυχή. Δυστυχώς δεν αρέσει το ίδιο σε όλα! 

  • Παιχνίδια για το μυαλό

Όσο απαραίτητη και να είναι η φυσική άσκηση, το ίδιο απαραίτητη είναι και η πνευματική. Παίζουμε παιχνίδια για να εξασκούμε τη μνήμη & και την όσφρηση: κρυφτό μέσα στο σπίτι ή κρύβουμε λιχουδιές σε διάφορα σημεία για να λειτουργήσει και το μυαλό και οι αισθήσεις για να τα βρει. 

  • Εμπειρίες μαζί τους

Καθώς γερνάνε το να περνάμε μαζί τους περισσότερο ποιοτικό χρόνο είναι ακόμη πιο σημαντικό. Χαλαρώνουμε και εμείς πηγαίνοντας παρέα να εξερευνήσουμε μυρωδιές σε μια παραλία ή σε ένα δάσος, κάνοντας τις κυριακάτικες βόλτες πιο μεγάλες σε διάρκεια πηγαίνοντας μαζί για καφέ ή για brunch!.

  • Περισσότερη περιποίηση

Καθώς μεγαλώνουν μειώνεται η ικανότητά τους για προσωπική περιποίηση – οι γάτες για παράδειγμα χάνουν την ευελιξία τους. Βοηθάμε στο να νιώθουν καλύτερα αν χτενίζουμε λίγο περισσότερο. Αν τα ζωάκια μας έχουν ακράτεια, το μπάνιο και η καθαριότητα και βοηθάει να μη μυρίζουν άσχημα αλλά και να αισθάνονται καλύτερα. Και εμείς έχουμε τη δυνατότητα με το ψαχούλεμα να εντοπίσουμε τυχόν όγκους ή σημάδια. Με ένα συμπλήρωμα διατροφής για το τρίχωμα και το δέρμα μπορούμε να υποστηρίξουμε επιπρόσθετα την καλή υγεία του τριχώματος. Το Charlie’s remedies LetItShine περιέχει μόνο φυτικά συστατικά που με τα ευεργετικά τους Ω λιπαρά, λινολεινικό οξύ και βιταμίνες τρέφουν και συντηρούν το δέρμα και το τρίχωμα.

  • Στοματική υγιεινή & δοντάκια

Είναι μέρος της περιποίησης αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία καθώς συνήθως το ξεχνάμε! Τα dental sticks δε φτάνουν για να κρατάνε υγιή τα δόντια και ούλα τους. Επιπρόσθετα μεγαλώνοντας και λόγω πλημμελούς καθαριότητας κατά τη νεότητα γίνονται περισσότερο επιρρεπή σε περιοδοντίτιδα, δόντια μπορεί να σπάσουν ή να σαπίσουν. Και όλα αυτά προκαλούν πόνο, δυσοσμία και δυσφορία. Βουρτσίζουμε τα δόντια τους, κάνουμε επισκέψεις στο γιατρό για έλεγχο, δίνουμε ειδικά σκευάσματα για τη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Το Charlie’s AnasaLove έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και προστατεύει το στόμα, δόντια και ούλα, με τη δύναμη των φυσικών συστατικών του.

  • Κάνουμε αλλαγές στο σπίτι.

Αν χρειάζεται να ανέβει σκαλοπάτια για να πάει στο χώρο που βρίσκεται το κρεβάτι του, μεταφέρουμε το κρεβατάκι του σε χώρο που δε θα δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση. Αν το πάτωμα είναι γλιστερό, τοποθετούμε χαλάκια σταθερά. Αν έχουν ακράτεια τοποθετούμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού ειδικές πάνες και ενθαρρύνουμε τη χρήση τους. Ο στόχος είναι να είναι ο σκύλος ή η γάτα μας ασφαλής και να είναι άνετη η ζωή τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να διατηρούν την ανεξαρτησία τους. 

γάτα 3η ηλικία

Tip #1: το γεροντάκι χρειάζεται ησυχία και ηρεμία, οπότε το κρεβατάκι του πρέπει να είναι σε αντίστοιχο χώρο, χωρίς να ενοχλείται από νεότερα σκυλάκια ή νεαρά μέλη της ανθρώπινης οικογένειας.

Tip #2: εξηγούμε & ενημερώνουμε σε παιδάκια που ζουν στο σπίτι με το σκύλο/γάτα ή έρχονται ως επισκέπτες πως πρέπει να συμπεριφέρονται προς και γύρω από τα ηλικιωμένα ζωάκια.

Tip #3: για τις βόλτες καλό είναι να τους φοράμε ένα παλτουδάκι και για τις βροχερές ημέρες ένα αδιάβροχο. Και στεγνώνουμε πολύ καλά τα πατούσια μετά τις βόλτες.

Tip #4: παρατηρούμε και παρακολουθούμε πόσο τρώει, πόσο νερό πίνει, τα τσίσα & τα κακά. Μέσα σε αυτές τις συνήθειες μπορεί να κρύβεται διαβήτης ή νεφρική ανεπάρκεια. 

 

Να είμαστε μέχρι το τέλος οι καλοί άνθρωποι που τα ζωάκια μας πιστεύουν ότι είμαστε.

Όσο βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κατοικίδιών μας και ζουν υγιή με φροντίδα, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τους. Η γήρανση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φόβο ούτε ως ασθένεια ούτε ως κάτι δυσάρεστο. Η γήρανση πρέπει να αντιμετωπίζεται με θάρρος.  Το να γερνάει το κατοικίδιό μας μαζί μας σημαίνει ότι έχουμε ζήσει πολλές πολλές στιγμές μαζί, σημαίνει ότι αυτό έχει ζήσει ΜΕΓΑΛΗ ζωή. Είναι μια ευλογία για εμάς. Και είναι η φάση της ζωής του που μας έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη τόσο για την πρακτική πλευρά της επιβίωσης όσο και για τη συναισθηματική. Δεν μπορεί να συλλάβει ο νους μου πως μπορεί κάποιος να εγκαταλείψει το ηλικιωμένο του ζωάκι. Τίποτα δεν μπορεί να αιτιολογήσει ή δικαιολογήσει μια τέτοια αποτρόπαια πράξη. 

Ας είμαστε μέχρι το τέλος οι –καλοί – άνθρωποι που αυτά πιστεύουν ότι είμαστε. 

Αφιερωμένο στον Άρη και σε όλα τα ζωάκια που δεν πρόλαβαν να μπουν και να ζήσουν την 3η ηλικία τους.

 

Πηγές:

https://www.avma.org

https://www.rspca.org.uk

https://www.24petwatch.com

https://www.thesprucepets.com

Photos by Pexels, Freepik, Pixabay

Σχετικά Άρθρα