fbpx
el☎ 210 220 4583

Χρήσιμα tips πως να περάσουμε καλές γιορτές και εμείς και τα κατοικίδιά μας.

blank

Η περίοδος των γιορτών είναι εποχή με μεγάλες ή μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα – μένουμε περισσότερο ή λιγότερο στο σπίτι, δεχόμαστε περισσότερες επισκέψεις, κυκλοφορεί περισσότερο φαγητό και γλυκά απ’ ότι συνήθως, τα σπίτια στολίζονται. Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια αναμπουμπούλα στην οποία συμμετέχουν και τα σκυλόγατά μας. Πως τη βιώνουν όμως? 

Σίγουρα όχι όπως εμείς. Γάτες και σκύλοι αγαπούν τις νοστιμιές και τις λιχουδιές, αγαπούν να συναναστρέφονται με κόσμο και άλλα ζωάκια, αγαπούν όμως και τη ρουτίνα τους: φαγητό-βόλτα-ύπνο-χουζούρι. 

Πως μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα έτσι ώστε η περίοδος αυτή να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο την καθημερινότητά τους χωρίς να στερηθούμε εμείς τις χαρές που θέλουμε?

Ω έλατο, Ω έλατο!

Από τα σιγουράκια της εορταστικής περιόδου είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η διακόσμηση γενικά. Τα περισσότερα ζωάκια είναι παιχνιδιάρικα και περίεργα, οπότε τι καλύτερο από το να διασκεδάσουν ή και να εξερευνήσουν το δέντρο? 

Δεν είναι εύκολο να έχουμε στολίδια που αν τα μασήσουν να είναι ασφαλή – εκτός αν κάποιος κάνει τη διαφορά και στολίσει με σκυλο-λιχουδιές. Από συμπεριφοριστές και θετικούς εκπαιδευτές προτείνεται ο στολισμός του δέντρου και του σπιτιού να γίνεται σε σχετικά ήσυχο κλίμα καθώς υψηλά επίπεδα ενθουσιασμού σε συνδυασμό με βαβούρα, λαμπερά και καινούργια αντικείμενα μπορούν να ανεβάσουν και τη διάθεση των κατοικιδίων μας και να ξεκινήσουν τα παιχνίδια και τους πειραματισμούς. 

SOS #1: οι γάτες αγαπούν τις πούλιες… Γυαλίζουν και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Αν όμως φαγωθούν αποτελούν πρόβλημα και απαιτείται άμεση επέμβαση. Το έχουμε κατά νου.

SOS #2: ωραία τα κεριά και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν, πλην όμως κουνιστές και φουντωτές ουρές είναι επιρρεπής σε άρπαγμα. Αν η γάτα μας αρέσκεται στο να βολτάρει επάνω σε τραπέζια και τραπεζάκια το ξανασκεφτόμαστε. Αν η ουρά του σκύλου μας φτάνει άνετα στα σημεία που βάζουμε κεριά, ας το ξανασκεφτούμε. Δεν θέλουμε ούτε αγαπάμε τις ουρές φλαμπέ. 

Extra tip: αν το κατοικίδιό μας αγαπάει ιδιαιτέρως το δέντρο, μπορούμε να βάλουμε ένα προστατευτικό φράχτη γύρω-γύρω. Χαλάει λίγο το ντεκόρ, αλλά και το δέντρο και ο διάκοσμος μένει στη θέση του. 

Ο Άγιος Βασίλης

Είτε έρχεται στο σπίτι σας παραμονή Χριστουγέννων, είτε παραμονή Πρωτοχρονιάς, καλό θα είναι να τον ενημερώσετε να μην αφήσει τα δώρα κάτω από το δέντρο στην περίπτωση που η γάτα ή ο σκύλος σας είναι πολύ περίεργος και θελήσει να τα ανοίξει για εσάς.

Εκτός του ότι θα στερηθείτε τη χαρά να ανοίξετε το δώρο σας ή ακόμη και να το ευχαριστηθείτε, το ίδιο το δώρο ή ακόμη και το περιτύλιγμα μπορεί να είναι επικίνδυνο για το ζωάκι σας. 

ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ #1: Αν ο Άγιος Βασίλης θέλει να φέρει δώρο και στο σκύλο ή τη γάτα σας είναι εξαιρετική ιδέα να τον ενημερώσετε να το παραδώσει σε ένα άλλο ζωάκι! Κάντε μια δωρεά σε είδη ή χρήματα στο φιλοζωικό σωματείο της περιοχής ή της καρδιάς σας. Θα εκτιμηθεί δεόντως! 

ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ #2: αγοράστε τα δώρα για τους αγαπημένους σας από bazaar ή ηλεκτρονικά από φιλοζωικές. Κάθε χρόνο εθελοντές ετοιμάζουν και διαθέτουν προς πώληση αντικείμενα που ταιριάζουν με το κλίμα των ημερών & είναι εξαιρετικές ιδέες δώρων.

Τα εκλεκτά εδέσματα

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολάτες & σοκολατάκια, γλυκίσματα και ξηροί καρποί καλό είναι να μη βρίσκονται σε κοινή θέα ούτε σε εύκολη πρόσβαση: δεν είναι κατάλληλες τροφές για τα ζωάκια μας ακόμη κι αν τα ίδια διαφωνούν. 

Πολλά ζωάκια τις ημέρες των γιορτών υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές καθώς ως άξιοι και επιτυχημένοι ζήτουλες ζητιανεύουν και επιτυχώς αποσπούν από τους καλεσμένους μας και κυρίως από παιδάκια φαγητά που δεν τρώνε καθόλου ή συχνά όπως αρνάκι στο φούρνο, πετσούλες από γαλοπούλες, λιπάκια από χοιρινό, και διαφόρων ειδών & μεγεθών κόκαλα. Εμετοί & διάρροιες είναι τα επακόλουθα και χαλασμένη διάθεση συν ότι κάποιες τροφές είναι και τοξικές για τους οργανισμούς τους και οδηγούν σε παγκρεατίτιδα. 

  • Βάζουμε κανόνες: οι καλεσμένοι να μην κερνάνε μεζεδάκια χωρίς την έγκρισή μας
  • Την ώρα του φαγητού ίσως να μην είναι παρόντα τα ζωάκια μας
  • Ας έχουμε στο ερμάρι μας για λόγους ετοιμότητας και αμεσότητας ένα σκεύασμα αντιμετώπισης της διάρροιας αν τυχόν χρειαστεί. 

blog calmmytummy banner


Οι εκλεκτοί καλεσμένοι

Αν περιμένουμε κόσμο στο σπίτι, προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόγραμμα και την καθημερινή ρουτίνα του ζώου μας. 

  • Δεν παραλείπουμε την πρωινή/μεσημεριανή/βραδινή βόλτα για την ανάγκη του, για την εκτόνωσή του και την αναψυχή του. Αν δεν το κάνουμε το πιο πιθανό είναι να γίνει νευρικό καθώς το στερείται με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο σε εμάς: προσπαθώντας να μας αποσπάσει την προσοχή και να διεκδικήσει το κεκτημένο του θα μας δημιουργήσει περισσότερη ένταση, άγχος, κακή διάθεση. 
  • Διατηρούμε στα γνωστά σημεία το μπολ νερού και φαγητού, διατηρούμε τις ώρες γευμάτων. Ο σκύλος & η γάτα μας πρέπει να μπορούν να έχουν πάντα πρόσβαση στο νερό τους και ιδανικά στο σημείο που είναι συνηθισμένα να το βρίσκουν. Οι ώρες φαγητού για αυτά είναι άρρηκτα συνδυασμένες με τους βιόρυθμούς τους και από αυτές ορίζονται και ο ύπνος/ξεκούραση και οι ανάγκες τους. 
  • Δεν αλλάζουμε – στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν – το χώρο που βρίσκεται το κρεβάτι τους. Πρέπει να έχουν πάντα τη δυνατότητα να αποσυρθούν και να μπορούν να χαλαρώσουν αν η ατμόσφαιρα είναι έντονη για αυτά – τραγούδια, γέλια, δυνατή μουσική, δυνατές ομιλίες. Το κρεβάτι τους είναι η φωλιά τους και ο χώρος στον οποίο νιώθουν ασφαλή. Αν το κρεβατάκι του σκύλου ή της γάτας μας βρίσκεται σε χώρο που θα υποδεχτούμε καλεσμένους καλό είναι να το μεταφέρουμε μια εβδομάδα πριν σε νέο χώρο έτσι ώστε η αλλαγή να μη γίνει απότομα και το ζωάκι μας να έχει το χρόνο να προσαρμοστεί και να αποδεχτεί το νέο του σημείο.  
  • Ενημερώνουμε τους καλεσμένους μας να μην τα ενοχλούν όταν αποσύρονται και να μην πειράζουν τα αντικείμενά τους.

ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ #1: Σεβόμαστε τους καλεσμένους μας: κάποιοι φοβούνται, κάποιοι έχουν αλλεργίες, κάποιοι δεν ανέχονται τις τρίχες & τα σάλια. Ναι μεν βρισκόμαστε εντός έδρας, από την άλλη όμως σεβόμαστε και τους ανθρώπους που καλέσαμε και μας τιμούν με την παρουσία τους. Κρατάμε τα ζωάκια μας σε άλλο χώρο φροντίζοντας πάντα να έχουν όλα όσα χρειάζονται, δεν αφήνουμε να ανεβαίνουν σε καναπέδες/κρεβάτια, αποτρέπουμε να πηδάνε επάνω στους καλεσμένους μας. 

ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ #2:  Αν οι καλεσμένοι μας θέλουν να φέρουν τα δικά τους ζωάκια (συνήθως σκύλοι) ας είμαστε εκ των προτέρων σίγουροι ότι γνωρίζονται με τα δικά μας & ότι μπορούν να είναι «καλοί» μουσαφίρηδες. Για να μην ταραχτεί πολύ ο οικοδεσπότης-σκύλος και αν δεν γνωρίζονται, καλό είναι η πρώτη γνωριμία να γίνει πριν την ημέρα της γιορτής και οι πρώτες χειραψίες (τα μυρίσματα) να γίνουν εκτός σπιτιού. 

ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ #3: είμαστε καλεσμένοι εμείς? Ισχύουν ακριβώς τα ίδια!

Σκυλιά, γατιά, παιδιά

Είναι τα ζωάκια μας εξοικειωμένα με παιδάκια? Είναι τα παιδάκια που θα έχουμε καλεσμένους εξοικειωμένα με ζωάκια? Εξαιρετικά κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να έχουν απάντηση όταν διοργανώνουμε την εκδήλωσή μας και αναλόγως να κάνουμε ότι απαιτείται για την ασφάλεια όλων. Για την αρμονική συνύπαρξη παιδιών και κατοικιδίων εκτιμάται πολύ και απαιτείται η συνεργασία των παιδογονέων. Σεβόμαστε το σπίτι και όλους τους κατοίκους του είτε αυτοί είναι άνθρωποι ή γατόσκυλα, έχουμε τα παιδιά κοντά μας & παρακολουθούμε τις κινήσεις τους, βάζουμε όρια και νουθετούμε ως προς τι είναι παιχνίδι και τι όχι. 

SOS #1: Οι γάτες και οι σκύλοι ΔΕΝ είναι παιχνίδια και ούτε έχουν ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ υπομονή. 

SOS #2: Το τράβηγμα αυτιών ή ουράς, οι αγκαλιές, τα πολλά χάδια ή κυνηγητό είναι ανεκτά από τα ζώα από καθόλου έως και μέχρι ένα σημείο. Αν ενοχληθούν ή νιώσουν απειλή θα αμυνθούν. 

SOS #3: Όταν νιώσουν άβολα ή ότι απειλούνται, θα φύγουν. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, η άμυνά τους θα είναι αρχικά το γρύλισμα και κατόπιν το δάγκωμα. Ο σκύλος και η γάτα που θα δαγκώσει σίγουρα κάποιο δίκιο έχει. Άρα, η δικαιολογία «δεν του έκανα τίποτα» δεν αρκεί. 

SOS #4: δεν αφήνουμε παιδιά και κατοικίδια μόνα τους χωρίς επίβλεψη.

Πάει ο παλιός ο χρόνος

Βεγγαλικά, βαρελότα και λοιπά πυρομαχικά που συνηθίζεται – γνώμη μας ότι κακώς συνηθίζεται – να εκρήγνυνται στην αλλαγή του χρόνου ξέρουμε ότι επηρεάζουν άσχημα και σοβαρά τα ζωάκια μας  (και όχι μόνο: αδέσποτα σκυλιά και γάτες τρέχουν πανικόβλητα να σωθούν με κίνδυνο να χτυπηθούν από αυτοκίνητα, πτηνά αποσυντονίζονται και από θέση ύπνου και ηρεμίας απογειώνονται και χτυπάνε σε παράθυρα, καλώδια, κτίρια).  

  • Προετοιμάζουμε το ζωάκι μας για τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία: με δυνατή μουσική αρκετή ώρα πριν, με κλειστές κουρτίνες, με απασχόληση. Έχουμε εύκαιρο το νερό του, δεν το παρενοχλούμε αν θελήσει να αποσυρθεί σε σκοτεινό σημείο, του παρέχουμε ασφαλές μέρος ως φωλιά για να κρυφτεί. 
  • Του φοράμε πάντα το κολάρο με την ταυτότητά του σε περίπτωση που αποδράσει και χαθεί.
  • Δεν αφήνουμε τα ζώα μας μόνα τους σε μπαλκόνια ή αυλές
  • Ασφαλίζουμε καλά πόρτες και άλλους χώρους διαφυγής

SOS #1: έχετε τσιπαρισμένο και καταχωρημένο στα προσωπικά σας στοιχεία το σκύλο σας? Σε περίπτωση που αποδράσει από τη φοβία του για τα μπαμ-μπουμ, έτσι θα μπορέσετε να τον βρείτε. 

Με κανόνες, προγραμματισμό, καλή διάθεση και χαμόγελα μπορούμε να περάσουμε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και ζωάκια. Μην αμελήσετε να φωτογραφηθείτε και να φωτογραφήσετε τα αγαπημένα πατουσόπαιδα, περάστε χρόνο μαζί τους να παίξετε και να βολτάρετε. Όχι μόνο για να γεμίσουν οι μέρες αλλά για να γεμίσουν και οι ψυχές. 

Από τη Λία, το Νάσο και την Αναΐς, πολλές ευχές για καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και για το Νέο Έτος υγεία, ευημερία, περισσότερες χαρές, περισσότερη αγάπη!

Πηγές:
https://www.dogsforgood.org
https://be.chewy.com
https://www.creaturehealth.com
https://www.thehealthypetclub.co.uk
https://www.goodboy.co.uk

Σχετικά Άρθρα