fbpx
el☎ 210 220 4583

Κάτι βρωμάει. Και αυτό είναι η ανάσα του σκύλου μου.

dog's bad breath

Είναι πρωί Κυριακής. Χαλαρώνουμε. Ξέρουμε ότι πρέπει να σηκωθούμε για τη βόλτα – ο σκύλος έχει ήδη ξυπνήσει και περιμένει. Με το που ανοίγουμε μάτι εκεί πάνω στο απολαυστικό τέντωμα, έρχεται. Πλησιάζει. Πρώτα αυτή η απίστευτα άσχημη μυρωδιά και μετά ο σκύλος. Μυρίζει η ανάσα του. Το στόμα του. Αυτή την ενοχλητική μυρωδιά ψαρίλας ή ακαθαρσίας ή ούρων ή αμμωνίας ή σκουπιδιών ή βόθρου ή σάπιου τυριού. Ή και όλα μαζί.*

Κάτι δεν πάει καλά, ε? 
Ναι. Δεν είναι φυσιολογικό να μυρίζει συνέχεια η ανάσα του σκύλου. Όπως και του ανθρώπου. Κάτι τρέχει και ιδού παρακάτω τι διαβάσαμε και σας μεταφέρουμε. 

Τι προκαλεί την άσχημη ανάσα?
Η άσχημη μυρωδιά μπορεί να οφείλεται σε ένα υπάρχον πρόβλημα υγείας αλλά να είναι και ένα σύμπτωμα. Και το είδος της μυρωδιάς μπορεί να είναι ένδειξη του προβλήματος. 

TOP 10 λόγων που μυρίζει η σκυλίσια-γατίσια ανάσα 

  1. Δόντια – Ούλα – Περιοδοντίτιδα.
    Κάτι άσχημο συμβαίνει μέσα στο στόμα. Και είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για την άσχημη αναπνοή.  Ένα σάπιο δόντι, η συσσωρευμένη πλάκα και η παρέα βακτηρίων που κρύβεται ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα, η περιοδοντίτιδα που έχει εξαπλωθεί και βοηθάει τα βρωμερά βακτήρια να αποικήσουν μεταξύ ούλου και δοντιού. Κοινώς, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά. Και χρειάζεται άμεση επέμβαση. 
  1. Πρόβλημα στο συκώτι ή στα νεφρά.
    Αν η δυσοσμία σας θυμίζει αμμωνία, τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά. Τα νεφρά δε λειτουργούν σωστά, τα ούρα δεν αποβάλλονται όπως πρέπει με αποτέλεσμα να παραμένουν στο σύστημα. Επίσης, και ένα πρόβλημα στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει άσχημη μυρωδιά στην ανάσα –  μυρωδιά βρώμας.
  1. Τοξίνες.
    Οι σκύλοι τρώνε χόρτα για να βοηθήσουν την πέψη τους, αλλά μερικές φορές τα χόρτα που καταναλώνουν είναι τοξικά. Αν η μυρωδιά είναι σαν σάπιο τυρί ή σαν τοξικό, τότε ο σκύλος έχει φάει τέτοιο φυτό. Συνήθως το αποβάλλουν αλλά ίσως σε κάποιες περιπτώσεις χρειαστεί κτηνιατρική παρέμβαση.
  1. Κοπροφαγία.
    Ένα δύσκολο θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούν ένα σκύλο να δελεαστεί και να κολατσίσει κόπρανα άλλων ζώων ή και τα δικά του. Έλλειψη από τη διατροφή του και τον οργανισμό του κάποιου στοιχείου? Απλά περιέργεια? Παιχνίδι? Είναι θέμα εκπαίδευσης?  Είναι πιο νόστιμα? (ακούγεται γενικώς στους σχετικούς σκυλοκύκλους ότι τα κακά γάτας είναι πολύ ντέλι). Αν μυρίζει ένα στόμα κακά, τότε κακά έφαγε. Και θέλει δουλειά η διακοπή της συνήθειας αυτής. 
  1. Όγκος στη στοματική κοιλότητα.
    Η ανεπαρκής υγιεινή των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία κακώσεων, φλεγμονών ή όγκων μέσα στο στόμα. Αν η μυρωδιά σας θυμίζει βόθρο ή σκουπίδια, ίσως υπάρχει κάποιος όγκος ή φλεγμονή. Πιθανόν να υπάρχει και αιμορραγία – με έντονη μεταλλική μυρωδιά. Αν δεν αντιμετωπιστεί η περιοδοντίτιδα τότε τα δόντια πέφτουν, τα ούλα αιμορραγούν, και αναπτύσσονται όγκοι/φλεγμονές. Τα βακτήρια και η σάπια σάρκα προκαλεί την απαίσια μυρωδιά. 
  1. Σκουπιδοφαγία
    Όπως και με την κοπροφαγία, οι σκύλοι αρέσκονται να τρώνε σκουπίδια. Από σκουπίδια κουζίνας που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων έως χαρτιά, παιχνίδια, κάλτσες, παπούτσια. Εδώ το πρόβλημα είναι διπλό: όχι μόνο η άσχημη μυρωδιά, αλλά και ο κίνδυνος κάποιο ξένο σώμα να φράξει το έντερο ή να κολλήσει στον οισοφάγο. Δουλειά και εκπαίδευση ☹ . 
  1. Διατροφή.
    Όπως και σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά μας και γατιά μας, η ανάσα μας αντικατοπτρίζει και μερικές φορές προδίδει το είδος της τροφής που καταναλώνουμε (π.χ. τυλιχτό με απ’ όλα: ξεκάθαρα μυρίζω συνδυασμό κρεμμύδι-σκόρδο). Οι τροφές με ψάρι έχει παρατηρηθεί να αναδύουν μια μυρωδιά ψαρίλας. Οι ειδικές, κτηνιατρικές τροφές έχει παρατηρηθεί να αναδύουν μια άσχημη και βαριά μυρωδιά. Αν έχουμε δυνατότητα, ταΐζουμε ότι πιο υγιεινό και λιγότερο επεξεργασμένο μπορούμε.
  1. Διαβήτης.
    Ένας σκύλος ή γάτα που πάσχει από διαβήτη έχει έλλειψη ινσουλίνης. Η έλλειψή της δεν επιτρέπει τη σωστή καύση των σακχάρων που λαμβάνει με την τροφή. Η διεργασία αυτή που κάνει ο οργανισμός προκειμένου να διαχειριστεί την έλλειψη ινσουλίνης προκαλεί κέτοση. Οι κετόνες που είναι προϊόντα της κέτοσης, μυρίζουν όπως το ασετόν με αποτέλεσμα η ανάσα του ζώου μας να μυρίζει ως χημικό.  
  1. Ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα.
    Άσχημα ανάσα έχει και το ζωάκι που υποφέρει από μόλυνση του άνω αναπνευστικού. Και τα σκυλάκια και τα γατάκια παθαίνουν ρινίτιδα και ιγμορίτιδα που προκαλείται από μολύνσεις από παράσιτα, όγκους, ξένα σώματα. Αν παράλληλα με άσχημη μυρωδιά ο σκύλος μας φτερνίζεται συνέχεια, τρέχει η μύτη του ή είναι «μπουκωμένος», ή η μεμβράνη γύρω από τα μάτια του φαίνεται σα να είναι πρησμένη, ίσως ταλαιπωρείται από ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα. Στο γιατρό αμέσως. 
  1. Πρόβλημα στο πεπτικό και γαστρεντερικό (στομάχι/οισοφάγος).
    Κάποιες παθήσεις των δύο αυτών συστημάτων όπως φλεγμονές στον οισοφάγο, διόγκωση του οισοφαγικού σωλήνα, μολύνσεις ή καρκίνος μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή. Αν παρατηρήσετε και άλλου είδους προβλήματα στο γαστρεντερικό όπως διάρροιες, εμετούς ή αλλαγές στην όρεξη, πρέπει να ζητήσετε συμβουλή από γιατρό. 

Η χρόνια δυσοσμία όμως– έχοντας αποκλείσει όλους τους υπόλοιπους λόγους – οφείλεται και σε δυσπεψία, αλλά και στα βακτήρια που κατοικοεδρεύουν μέσα στο έντερο. Η σωστή αναλογία και αρμονική συμβίωση των μικρο-οργανισμών αυτών είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της χρόνιας δυσοσμίας. 

Συμπληρώματα διατροφής για σκύλους και γάτες με πρεβιοτικά και προβιοτικά βοηθάνε στη διατήρηση της ισορροπίας των μικρο-οργανισμών μέσα στο σύστημα, υποστηρίζουν τον πληθυσμό των ευεργετικών βακτηρίων, βελτιώνουν τη συνολική υγεία του ζώου και προλαμβάνουν τη δημιουργία μέσα στο στόμα των αναερόβιων βακτηρίων που παράγουν θείο και προκαλούν τη δυσοσμία. 

Η αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας στο γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου θα μειώσει σταδιακά και την άσχημη μυρωδιά στην ανάσα. 

Πως να αντιμετωπίσω το πρόβλημα?

Για κάθε πρόβλημα, υπάρχει και η λύση. 

Καθώς οι 2 πιο συνηθισμένοι λόγοι δυσοσμίας είναι η στοματική υγιεινή και η υγεία του γαστρεντερικού:

  • Πλένουμε δόντια, κάνουμε οδοντο-τσεκάπ και ότι άλλο απαιτείται.
  • Επιλέγουμε συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά & πρεβιοτικά για σκύλους / γάτες και το εντάσσουμε στη διατροφή του ζώου μας. 
blank

Για κάθε άλλο λόγο είτε βοηθάμε το ζωάκι μας με εκπαίδευση & απευαισθητοποίηση για την κακή συνήθεια (πχ κοπροφαγία) ή συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για την αντιμετώπιση και ίαση του προβλήματος υγείας. 

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρούμε το ζωάκι μας, παρατηρούμε τις συνήθειές του, τις αντιδράσεις του, τις ενέργειές του και πράττουμε αναλόγως. 

Δεν έχουν μιλιά να μας πουν αν πονάνε και τι αισθάνονται – τα μάτια μας και η παρατηρητικότητά μας, είναι η μιλιά τους. 

*Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. 

Το άρθρο αυτό είναι ενημερωτικού χαρακτήρα. Αν η ανάσα του σκύλου ή της γάτας σας μυρίζει πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας

Πηγές:
https://www.thehealthypetclub.co.uk
http://www.riverlandingsanimalclinic.com
https://www.akc.org
https://www.thisdogslife.co
https://www.treehugger.com
https://delicatecare.com.au
https://vcahospitals.com
https://theanimaldentalclinic.com
https://doggysdigest.com
https://www.alphapaw.com

Σχετικά Άρθρα