fbpx
el☎ 210 220 4583

Οι 11 αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας που πρέπει να μας προβληματίσουν!

Cat behavior changes

Πόσο καλά γνωρίζουμε τη γάτα μας?

Γρατζουνάει «αλλιώς».

Το γρατζούνισμα είναι μια κλασική & φυσιολογική συμπεριφορά γάτας: γρατζουνάει ένα χώρο, ένα σημείο για να το οριοθετήσει ως δικό της αφήνοντας τη μυρωδιά της. Όσοι έχουν γάτα έχουν παρατηρήσει τις κινήσεις αυτές και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν πότε υπάρχει αλλαγή στο πόσο και πως γρατζουνάνε. 

Άγχος που προκαλείται είτε από αλλαγές στο περιβάλλον που ζει η γάτα ή από άλλα ζώα/ανθρώπους τις κάνει να γρατζουνάνε περισσότερο και να εστιάζουν κυρίως σε ένα σημείο. Αν έχετε δει ή δείτε τη γάτα σας να το κάνει, αφιερώστε λίγο χρόνο να παρατηρήσετε τι της προκαλεί το στρες και εκφράζεται με αυτό τον τρόπο. Κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής γάτας μπορεί να τη βοηθήσουν να ελέγξει τα επίπεδα άγχους και να μειώσει το αγχωτικό γρατζούνισμα.

Αλλαγές στη φωνή & νιαούρισμα.

Οι γάτες εκφράζονται με το «νιαούρισμα», την παραγωγή ήχου με τις φωνητικές χορδές τους και αλλαγές σε τόνο, συχνότητα, είδος ήχου που παράγουν σημαίνει κάτι. 

  • κλαίει και ουρλιάζει: σημάδι ότι βρίσκεται σε δυσφορία, σύγχυση, φόβο ή πονάει. Αν το κάνει κατά τη διάρκεια τη νύχτας ίσως οφείλεται σε γνωστική δυσλειτουργία. Παρατηρήστε την και εκτιμήστε την κατάσταση συνυπολογίζοντας άλλους παράγοντες του περιβάλλοντος που ζει. Αν δεν εντοπίσετε λόγους που να προκαλούν τη γάτα σας να κλαίει ή να ουρλιάζει τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 
  • Μερικές γάτες παράγουν ήχους πριν κάνουν εμετό μια τριχόμπαλα, ή στο φαγητό ή σε άλλες τυποποιημένες δραστηριότητες. Η αλλαγή στους ήχους και όχι αν γενικά το κάνει είναι το σημείο που πρέπει να προσέξουμε. 
  • Οι ξαφνικές αλλαγές στη συχνότητα ή πόσο πολύ κλαίνε/ουρλιάζουν μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας όπως άσθμα ή άλλη μόλυνση του άνω αναπνευστικού. Ένα ουρλιαχτό ίσως υποδεικνύει κώφωση ή αποπροσανατολισμό.
  •  Ένα συνεχές «νιαούρισμα» μπορεί να είναι έκφραση πόνου, δυσφορίας, άγχους ή στεναχώριας! οι γάτες που περνάνε στεναχώρια ή θρηνούν εκφράζονται με το έντονο νιαούρισμα που χαρακτηρίζεται ως ουρλιαχτό. 

Μια άλλη ερμηνεία για αλλαγή στο νιαούρισμα της γάτας είναι το στρες αποχωρισμού. Παρότι δεν είναι τόσο σύνηθες όσο στους σκύλους, μερικές γάτες σοκάρονται όταν ο άνθρωπός τους τις αφήσει μόνες στο σπίτι μετά από συνεχή παρουσία κοντά τους: αλλαγή τρόπου ζωής όπως το να βρει ο ιδιοκτήτης νέα δουλειά σημαίνει ότι το ζωάκι θα μείνει παραπάνω ώρες μόνο του. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στρες αποχωρισμού και πιθανόν η γάτα να το εκφράσει με έντονο νιαούρισμα.

Πόσο νερό πίνει?

Γνωρίζουμε πάνω-κάτω πόσο νερό πίνει η γάτα μας  – το γέμισμα και καθαριότητα του μπωλ νερού είναι μέσα στις αρμοδιότητές μας! Αν προσέξουμε ότι πίνει παραπάνω από το κανονικό την παρακολουθούμε περισσότερο. Αν αυτό γίνεται 1-2 μέρες στη σειρά, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας: αλλαγές στην ποσότητα νερού που πίνουν μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στα νεφρά ή διαβήτη. Επικοινωνούμε με το γιατρό μας και στην περίπτωση που η γάτα σταματήσει να πίνει νερό ή πίνει λιγότερο απ’όσο γνωρίζουμε. 

Δε χρησιμοποιεί την άμμο της!

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά ως προς τη χρήση του αμμοδοχείου πρέπει να μας προβληματίσουν και να ελέγξουμε τι γίνεται και τι δε γίνεται μέσα στο αυτό! 

Τα ούρα και τα κακάκια της γάτας υποδεικνύουν αν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία της: ποιότητα, ποσότητα, χρώμα, κλπ. Αν τα κάνει εκτός δοχείου μπορεί να σημαίνει ότι πονάει ή έχει κάποιο άλλο πρόβλημα στο ουροποιητικό της σύστημα (και γι’αυτό το λόγο λοιπόν δεν επισκέπτεται το μέρος που έχει συνδυάσει με πόνο  = το αμμοδοχείο). Στρες από τις συνθήκες ζωής μέσα στο σπίτι (νέο μέλος, άνθρωπος ή ζώο, ή το να δέχεται bullying από άλλο ζωάκι) μπορούν να αλλάξουν τη σχέση της γάτα μας το αμμοδοχείο της: δεν εμπιστεύεται το σημείο ή δεν προλαβαίνει καν να φτάσει. Άλλος λόγος που δεν θα προτιμήσει την άμμο της? το είδος του αμμοδοχείου, το είδος της άμμου, το πόσο καθαρή ή βρώμικη είναι. Πριν τη χαρακτηρίσετε ως εκδικητική ή «κακομαθημένη» ή «μη μου άπτου» παρατηρήστε την περισσότερο για να εντοπίσετε την πιθανή αιτία ή/και επισκεφτείτε το κτηνιατρείο προκειμένου να αποκλειστεί ένα θέμα υγείας. Το τι γίνεται ή δε γίνεται στο αμμοδοχείο της γάτας μας είναι μήνυμα που μας στέλνει και πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε!

Αλλαγές στην όρεξη για φαγητό.

Κάτι τρέχει αν τρώει περισσότερο – της έχει ανοίξει η όρεξη και καταβροχθίζει ότι βρει μπροστά της και κάτι τρέχει αν ξαφνικά σταματήσει να τρώει ή τρώει λιγότερο από το κανονικό. Φυσικά και μια αλλαγή στο πως καταναλώνει την τροφή της μπορεί να είναι και σημάδι παραξενιάς, ήτοι της αρέσει πολύ ή λίγο ή καθόλου η προσφερόμενη τροφή! αλλά αφού σιγουρευτούμε ότι δεν πρόκειται για αυτό, παρατηρούμε και επισκεπτόμαστε το κτηνιατρείο. 

Λόγοι για να χάσει μια γάτα την όρεξή της είναι πονόδοντος, δυσφορία που μπορεί να προκαλείται από πρόβλημα στα νεφρά ή στο ουροποιητικό σύστημα, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, αναστατωμένο στομαχάκι, δυσπεψία από κάτι τοξικό που έφαγε, παράσιτα στο έντερο, δυσκοιλιότητα που οφείλεται σε τριχόμπαλες ή άλλα αντικείμενα που έφαγε και δεν έχει αποβάλλει, αλλά και στρες και κατάθλιψη!  

Στον αντίποδα, η περίπτωση αύξησης της όρεξής της μπορεί να σημαίνει διαβήτη ή υπερθυρεοειδισμό (τρώει πολύ αλλά δεν παίρνει βάρος!) αλλά και μη επαρκή απορρόφηση των συστατικών της τροφής που δίνουμε. 

Τρίβια: η μοναδική φορά που χτύπησε συναγερμός για την υγεία του Άρη ήταν η μοναδική φορά που δεν έφαγε με όρεξη μπιφτεκάκι ψητό )

Αλλαγές στο βάρος.

Ξαφνική – γρήγορη αλλαγή στο βάρος της γάτας μας υποδηλώνει κάποιο θέμα υγείας. Αν τρώει κανονικά αλλά «παίρνει» παραπάνω βάρος ίσως δεν είναι και τόσο δραστήρια όσο χρειάζεται για να κάψει τις θερμίδες. Ή, κάτι δεν πάει καλά με το θυροειδή της ή έχει ενδοπαράσιτα. Η αύξηση βάρους θα προκαλέσει παχυσαρκία και η παχυσαρκία θα της προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως ίσως όγκους και θα επιβαρύνει τις αρθρώσεις της προκαλώντας αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα γάτας συμβαίνει αλλά είναι κάτι στο οποίο πολλοί ιδιοκτήτες δε δίνουν την απαραίτητη σημασία!  

Αν παρατηρήσουμε ότι χάνει βάρος ενώ τρώει κανονικά προβληματιζόμαστε και συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Διαβήτης, φλεγμονές στο έντερο, προβλήματα στα δόντια, καρκίνος, ή ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (AIDS) είναι πιθανές αιτίες για το χάσιμο βάρους. 

Το να ξέρουμε και να καταγράφουμε το βάρος της γάτας μας παράλληλα με παρατήρηση του τρόπου που τρώει και που συμπεριφέρεται είναι σημαντικό για την καλή υγεία της – και ιδιαίτερα σε γάτες με μακρύ ή πλούσιο τρίχωμα που «κρύβει» τον όγκο του σώματος από κάτω.

Κοιμάται περισσότερο.

Μια γάτα που πονάει ή δε νιώθει καλά κοιμάται περισσότερο. Η αρθρίτιδα γάτας προκαλεί πόνους με αποτέλεσμα να τις κάνει να χάνουν την ενεργητικότητά τους και να επιλέγουν να είναι ξαπλωμένες και νωθρές πολλές ώρες την ημέρα. Οι γάτες γενικά περνάνε 16-18 ώρες ημερησίως σε κατάσταση ύπνου. Μια υγιής γάτα θα ξυπνήσει και θα αντιδράσει όταν κάποιος μπει στο χώρο που βρίσκεται και κοιμάται. Παχύσαρκες γάτες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και περνάνε περισσότερες ώρες σε θέση ύπνου ενώ γάτες που υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις τους θα επιλέξουν να κοιμηθούν και να κουρνιάσουν σε άλλο σημείο εκτός του κρεβατιού τους- κάπου που δε θα τις ενοχλήσει κανείς, όπως κάτω από ένα κρεβάτι ή μέσα στην ντουλάπα.

Αλλαγές στην περιποίηση σώματος (self-grooming ).

Η καθαριότητα και η περιποίηση σώματος είναι μια τυπική γατίσια συμπεριφορά που όλοι όσοι έχουν γάτες γνωρίζουν πολύ καλά! Είναι μια διαδικασία που τις κάνει να νιώθουν όμορφα και την κάνουν όταν νιώθουν χαλαρές ή νιώθουν ότι το τρίχωμά τους χρειάζεται καθαρισμό. 

Η γάτα μειώνει σημαντικά το χρόνο που αφιερώνει στην καθαριότητά της ή και σταματάει να το κάνει αν νιώθει πόνους στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα γάτας) ή αν παχύνει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει σε πολλά σημεία του σώματός της. Η μη επαρκής καθαριότητα κάποιων ιδιαίτερων σημείων δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα υγείας: πρησμένοι πρωκτικοί αδένες ή μολύνσεις στο ουροποιητικό καθώς δεν μπορεί να «καθαριστεί» μετά την αντίστοιχη ενέργεια. Δίαιτα ή/και παραπάνω άσκηση για να χάσει το παραπάνω βάρος και συμπληρώματα διατροφής για αρθρίτιδα γάτας μπορούν να της χαρίσουν την χαμένη ευλυγισία και να ξαναμπορέσει να επανέλθει στις συνήθειές της. 

Αν παρατηρήσουμε τη γάτα μας να περιποιείται περισσότερο ή με μεγάλη ένταση τότε καλό είναι να ελέγξουμε το σώμα της για βρώμικο ή λαδωμένο τρίχωμα, έντονη τριχόπτωση ή φαλακρά σημεία που αυτά με τη σειρά τους υποδεικνύουν είτε αλλεργικές αντιδράσεις, ξηροδερμία, παράσιτα (π.χ. ψύλλους). Τέλος, ψυχολογικές καταστάσεις όπως στρες και ανησυχία μπορεί να προκαλέσει παραπάνω «περιποίηση» καθώς με αυτό τον τρόπο εκκρίνονται ενδορφίνες που τις κάνουν να αισθάνονται καλύτερα.

Αλλαγές στα παιχνίδια.

Αν η συνηθισμένη εικόνα μέσα στο σπίτι είναι ένα υπερκινητικό και δραστήριο γατί και ξαφνικά προσέξετε αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά, παρατηρήστε λίγο περισσότερο και αν κρίνετε ότι δεν επανέρχεται στον καλό του εαυτό, κάντε μια επίσκεψη στο γιατρό σας. Οι αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού μπορεί να είναι προσωρινές – ισχύει για όλους μας: δεν έχουμε πάντα την ίδια διάθεση για παιχνίδι! Αν όμως η πεσμένη διάθεση κρατάει παραπάνω, τότε το ψάχνουμε.

Κρύβεται & δεν είναι τόσο κοινωνική.

Οι περισσότερες γάτες απολαμβάνουν την κοινωνική συναναστροφή με τους ανθρώπους ή και τα άλλα ζωάκια του σπιτιού και τους αρέσει να κυκλοφορούν και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες που συμβαίνουν. Για παράδειγμα, όταν τα μέλη του σπιτιού παρακολουθούν μια ταινία ή όταν τρώνε ή όταν έρχονται φίλοι. Αν η γάτα μας ξαφνικά γίνει αντικοινωνική και προτιμάει την απομόνωση από τη συναναστροφή μαζί μας (μια αγκαλιά και χάδια ενώ εμείς βλέπουμε τηλεόραση) σημαίνει ότι κάτι την ενοχλεί, ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση πόνου ή άλλης δυσφορίας. Επιπρόσθετα, αλλαγή στην κοινωνική της συμπεριφορά μπορεί να δούμε αν έρθει στο σπίτι νέο μέλος, άνθρωπος, γάτα ή άλλο ζωάκι ή αν μετακομίσουμε σε άλλο σπίτι ή αν προκύψει ένας χωρισμός ή θάνατος.   

Έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί ότι οι γάτες που ζουν μόνο μέσα στο σπίτι είναι περισσότερο επιρρεπής σε αλλαγές συμπεριφοράς απ’ ότι γάτες που ζουν και μέσα και έξω. Οι γάτες που έχουν τη δυνατότητα να ζουν και σε εξωτερικό χώρο έχουν την επιλογή να απομακρυνθούν από κάτι το οποίο τις αγχώνει, μπορούν να κυνηγήσουν, να εξερευνήσουν και να οριοθετήσουν το χώρο τους. 

Προτείνεται να παρέχουμε στις γάτες που ζουν μόνο σε εσωτερικό χώρο δραστηριότητες και υποδομή που θα προσομοιώνουν τη ζωή στη φύση έτσι ώστε να έχουν κίνητρο για δραστηριότητα και να μπορούν να εκτονώνονται και να απευαισθητοποιούνται από τα ερεθίσματα που τους προκαλούν άγχος και νευρικότητα με αποτέλεσμα να επιλέγουν να κρύβονται.

Επιθετικότητα

Μια δύσκολη λέξη καθώς λαμβάνει μόνο αρνητική ερμηνεία που όμως χρειάζεται ανάλυση προκειμένου να βρούμε το λόγο και να επέμβουμε. 

Οι γάτες είναι από τη φύση τους θηρευτές. Λόγω αυτής της ιδιότητας πολλές φορές συμπεριφέρονται περισσότερο έντονα –κοινώς με επιθετικότητα – απέναντι σε ένα ερέθισμα που για αυτές αποτελεί θήραμα: ένα μεζεδάκι, ένα παιχνίδι, άλλα ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων). Γάτες με υψηλότερη αίσθηση θηρευτή έχουν υψηλότερη επιθετικότητα σε ότι θεωρούν θήραμα. Από την άλλη πλευρά, γάτες με χαμηλή αίσθηση θηρευτή ή με συμπεριφορά που ποτέ δεν ήταν επιθετική αν ξαφνικά τις δούμε να επιτίθονται, να βγάζουν το χαρακτηριστικό ήχο σα σφύριγμα ή να δαγκώνουν τότε μας λένε κάτι. Πόνος και φόβος είναι οι 2 επικρατέστερες εξηγήσεις. Πρότερες εμπειρίες που τις έχουν στρεσάρει – όπως μια επίσκεψη στο κτηνιατρείο όπου χρειάστηκε να πονέσει, να πιαστεί η ουρά σε μια πόρτα, να έχουν δεχτεί επίθεση / δάγκωμα από άλλο ζώο ή να έχουν κακοποιηθεί από κάποιο άνθρωπο κάποια φορά στη ζωή τους μπορούν να τους ξυπνήσουν άσχημες μνήμες και να ενεργοποιήσουν την επιθετική συμπεριφορά ως τρόπο άμυνας. 

Εμείς σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να τις απευαισθητοποιήσουμε όσο μπορούμε αφαιρώντας από το περιβάλλον τους αυτό που τις προκαλεί φόβο και νευρικότητα ενώ παράλληλα με τη συμβουλή κτηνιάτρου τους παρέχουμε φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα διατροφής για γάτες για να τις βοηθήσουμε να ηρεμήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν τιμωρούμε!

Παρατηρώντας το ζωάκι μας και γνωρίζοντας τις συνήθειές του μόνο θετικό είναι καθώς μπορούμε αν πάσα στιγμή να διακρίνουμε και να εντοπίσουμε την αρχή ενός προβλήματος. Κάθε πρόβλημα υγείας – σωματικής ή ψυχολογικής που εντοπίζεται έγκαιρα μπορεί και να αντιμετωπιστεί ευκολότερα, να ιαθεί γρηγορότερα και να σώσει το ζωάκι μας από πόνο και φόβο και εμάς από στεναχώριες και ένταση! 

 

Πηγές
www.tuftscatnip.com
www.thesprucepets.com
www.floridawildvethospital.com
iheartcats.com

Σχετικά Άρθρα