fbpx
el☎ 210 220 4583

6 αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου μας που πρέπει να μας προβληματίσουν.

Dog behavior changes

 

Γνωρίζουμε τις συνήθειές τους, γνωρίζουμε πως κοιμούνται, πως αναπνέουν, πως τρώνε. Και κάποια στιγμή βλέπουμε αλλαγή. 

Να προβληματιστώ ή όχι? είναι τυχαίο? συμβαίνει κάτι και τι μπορεί να είναι αυτό? Πολλές φορές οι αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου μπορεί να μην είναι εμφανείς ή να εξηγούνται εύκολα. Γι’αυτό το λόγο τα παρατηρούμε και αν εντοπίσουμε κάτι διαφορετικό τα παρακολουθούμε και αναλαμβάνουμε δράση. 

 

Ο σκύλος γίνεται επιθετικός.

Αλλαγές στη συμπεριφορά δεν συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη και πάντα υπάρχει λόγος. Ένας ενήλικος σκύλος ή ένας σκύλος στην τρίτη ηλικία που θα συμπεριφερθεί κάποια στιγμή επιθετικά ίσως αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Όγκοι στο κεφάλι ή κρίσεις επιληψίας προκαλούν δυστυχώς τέτοιες αλλαγές. Αν πονάει τότε μπορεί να εκφραστεί με γρύλισμα ή και να προσπαθήσει να δαγκώσει αν τον αγγίξουμε στο σημείο που πονάει. Μειωμένη όραση και ακοή τα κάνουν να αισθάνονται ευάλωτα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και τη συμπεριφορά τους. Η επιθετικότητα στη συμπεριφορά ενός σκύλου δε χρίζει μόνο εκπαίδευσης αλλά και κτηνιατρικού ελέγχου. Πηγαίντε στο γιατρό το ζωάκι σας – μην το αμελήσετε. 

 

Αδυνάτισε – πάχυνε.

Ενώ τηρείται συγκεκριμένο πρόγραμμα φαγητού, τροφής και δραστηριότητας  ο σκύλος μας αδυνατίζει ή παχαίνει. Εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι από τα τρία αυτά, κάποιος άλλος λόγος υπάρχει. Και πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας: χάσιμο βάρους ή αύξηση μπορεί να οφείλεται π.χ. σε διαβήτη ή άλλο πρόβλημα υγείας. Εξετάσεις μπορούν να δείξουν τι συμβαίνει και ο κτηνίατρος να σας συμβουλέψει για την κατάλληλη τροφή και ποσότητα. 

 

Λαχανιάζει χωρίς λόγο.

Παίζει και τρέχει ή κάνει πολύ ζέστη: ο σκύλος αναπνέει από το στόμα (λαχάνιασμα) καθώς με αυτό τον τρόπο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του. Και αυτό είναι φυσιολογικό. 

Αν όμως ο σκύλος μας αναπνέει με ανοιχτό το στόμα (είναι λαχανιασμένος) ενώ κάνει κρύο ή σε κανονικές/ήπιες συνθήκες δραστηριότητας όπως το να βολτάρει μέσα στο σπίτι, τότε κάτι συμβαίνει. Μπορεί να είναι είτε θέμα υγείας – πονάει ή νιώθει κάποια άλλη δυσφορία- οπότε πάμε στον κτηνίατρο, ή έχει αγχωθεί/στρεσσαριστεί με μια κατάσταση: παρατηρήστε τι συμβαίνει γύρω του όταν λαχανιάζει χωρίς λόγο. Η Αναίς λαχανιάζει όταν ακούει κροτίδες, βεγγαλικά ή μπουμπουνητά.   

 

Τρώει πολύ – δεν τρώει. 

Η αλλαγή στην όρεξη αποτελεί λόγο να προβληματιστούμε. Αν δεν έχει όρεξη να φάει ή τρώει λίγο ή καθόλου ίσως σημαίνει ότι πονάει ή βρίσκεται σε δυσφορία. Επίσης, αν τρώει λαίμαργα ή δεν ικανοποιείται και παρακαλεί για φαγητό  παραπάνω από το «κανονικό» τότε πρέπει να συμβουλευτείτε κτηνίατρο. 

Όμως προσοχή μην είμαστε και υπερβολικοί: αν κάποια φορά ο σκύλος μας δε φάει το γεύμα του ή δεν το φάει όλο ή απαιτεί να φάει παραπάνω μην πανικοβαλλόμαστε. Παρατηρούμε και παρακολουθούμε και αν δεν επανέλθει σύντομα ή εμφανίσει και κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά ή σύμπτωμα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Όπως εμείς, έτσι και τα σκυλάκια μας μπορεί να βαρεθούν το ίδιο φαγητό ή μπορεί απλά κάποια στιγμή να μην έχουν όρεξη! 

 

Κοιμάται – παραπάνω από ότι συνήθως!

Λίγος παραπάνω ύπνος δεν είναι παράλογο και ειδικά μετά από εκδρομές, δραστηριότητες και παιχνίδι. Αν όμως ο σκύλος μας κοιμάται παραπάνω από ότι συνήθως, έχει χάσει την ενέργειά του και δεν ακολουθεί στα καλέσματα για δράση, τότε κάτι συμβαίνει και πρέπει να το ελέγξουμε. 

 

Κρύβεται

Αν ο κατά γενική ομολογία κοινωνικότατος σκύλος σας προτιμήσει να αποσυρθεί και να μη σας χαιρετήσει όταν γυρίσετε σπίτι ή όταν σας επισκεφτούν φίλοι υποδηλώνει ότι κάτι έχει: ίσως πονάει, ίσως νιώθει κάποια δυσφορία. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά όντα αλλά επιλέγουν να απομονωθούν όταν δεν αισθάνονται καλά. Παρατηρήστε τον και συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 


Οι αλλαγές στις συμπεριφορές των σκύλων πραγματοποιούνται συνήθως τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους και αφορούν θέματα όπως το στρες, η επιθετικότητα, η υπακοή. Αν εντοπίσουμε κάποια αλλαγή καλό είναι πρώτα να αποκλείσουμε θέμα υγείας. Μακάρι να μην είναι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εστιάσουμε στην εκπαίδευση και διόρθωση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.

Πηγές
beacondogtraining.com.au
insightfulanimals.com
animalwellnessmagazine.com
iheartdogs.com

 

Σχετικά Άρθρα