fbpx
el☎ 210 220 4583

Υποδεχόμαστε το νέο συγκάτοικο: μια γάτα στο σπίτι μας.

Kitty

Υποδεχόμαστε στο σπίτι ένα νέο συγκάτοικο και προετοιμαζόμαστε αναλόγως! Ένα μωρό-γατίνι ή ένα πιο μεγάλο σε ηλικία που ανακαλύπτουμε σε κάδο σκουπιδιών-στη μέση του πουθενά-στην είσοδο της πολυκατοικίας μας-σε καταφύγιο και αποφασίζουμε να το υιοθετήσουμε και να το πάρουμε στο σπίτι μαζί μας, είναι ο νέος συγκάτοικος και πρέπει να τον προσέξουμε αναλόγως. 

Οι πρώτες 24 ώρες είναι σημαντικές!

Μπαίνουμε στη θέση του: από το χώρο που ζούμε και γνωρίζουμε (ακόμη και με όσους κινδύνους αυτός συνοδεύεται) έρχεται ένα άλλο είδος σε μέγεθος γίγαντα (εμείς=άνθρωπος), μας παίρνει αγκαλιά (άγνωστη αίσθηση), μας βάζουν μέσα σε ένα κουτί (γατοφόρος), ίσως μπαίνουμε και μέσα σε ένα αυτοκίνητο αν απαιτείται να διανυθεί απόσταση (θόρυβος, κίνηση) και μπαίνουμε μέσα σε ένα άγνωστο χώρο (το σπίτι μας) με άγνωστες μυρωδιές-θορύβους-αντικείμενα. Τι θα νιώθαμε? Άγχος? Φόβο? 

Πριν έρθει στο σπίτι

Απ’όπου και να πάρουμε το γατί πριν το φέρουμε σπίτι πρέπει να έχουμε κάνει μια βασική προετοιμασία. Να έχουμε φτιάξει το χώρο που θα είναι το «σπίτι» του: ένα κρεβατάκι, μπολ για νερό & φαγητό, αμμοδοχείο ακόμη και ένα δικό μας ρούχο για να «γνωριστεί» και να μάθει τη μυρωδιά μας. Ο χώρος που θα επιλέξουμε πρέπει να ικανοποιεί τα κριτήρια μιας γάτας και όχι μόνο της δικής μας ευκολίας: ένας χώρος ασφαλής, όπου η γάτα θα έχει οπτική επαφή με το περιβάλλον της – όχι κλειστούς χώρους ή «νεκρά σημεία»: από τη φύση τους και ως θηρευτής η γάτα θέλει να έχει τον έλεγχο του περιβάλλοντός της. Και πρέπει να είναι ασφαλής έτσι ώστε η γάτα να μην μπορεί να δραπετεύσει. Καλό είναι να μη βάλουμε ήδη χρησιμοποιημένα από άλλο γατάκι ή ζωάκι κρεβάτια, παιχνίδια, αμμοδοχεία καθώς η μυρωδιά του «ξένου» θα τις στρεσσάρει ακόμη περισσότερο.

Η διαδρομή προς το σπίτι

Βρήκατε ένα γατάκι σε ένα καταφύγιο ή κάπου έξω και θέλετε να το πάρετε σπίτι. Οι γάτες δε θεωρούνται λάτρεις των ταξιδιών και των μετακινήσεων και γι’αυτό το λόγο ιδανικό είναι να έχετε μαζί σας μια τσάντα μεταφοράς (ένα γατοφόρο) έτσι ώστε να μπει μέσα και να κουρνιάσει. Η διαδρομή θα πρέπει να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται, να υπάρχει ησυχία και ηρεμία, να μην ταίζουμε λιχουδιές, να μην έχουμε μαζί παιδάκια ή σκυλάκια. 

Η άφιξη

Έχουμε επιλέξει το σημείο που θα είναι ο χώρος της. Της ανοίγουμε την πόρτα της γατοφόρου και την αφήνουμε να επιλέξει εκείνη τι θέλει να κάνει. Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι ήσυχο, να μην είναι παρών ούτε άλλα μέλη της οικογένειας ούτε άλλα ζώα. Της έχουμε έτοιμο το κρεβατάκι της, μπολ με νεράκι και το αμμοδοχείο και ιδανικά υπάρχει σημείο που θα κάνει κρυψώνα της: ένα τραπεζάκι ή ένας καναπές. Αν δεν υπάρχει έπιπλο για τέτοια χρήση, καλό είναι να της φτιάξουμε ένα τέτοιο σημείο. Και της δίνουμε τόσο χρόνο όσο χρειάζεται για να νιώσει ασφαλής και άνετα.

Οι πρώτες ώρες συγκατοίκησης

Ότι έχει συμβεί στη γάτα μέχρι τώρα είναι κοσμοιστορικά γεγονότα, έχει ανατραπεί το status quo της ζωής που μέχρι τώρα γνώριζε: τον κάδο σκουπιδιών, το θάμνο ή το αυτοκίνητο στο οποίο κούρνιαζε, τη δομή φιλοξενίας που ζούσε (καταφύγιο ή εκτροφείο). 

Την  αφήνουμε μόνη. Να ξεθαρέψει και να βγει από τη γατοφόρο ή την κρυψώνα. Να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο περιβάλλον της. Όσο και να θέλουμε να τη χαϊδέψουμε ή να την αγκαλιάσουμε, κρατάμε απόσταση. Δε θέλουμε να τη στρεσσάρουμε περισσότερο: κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά και ταραχή. 

Προσφέρουμε φαγητό μετά από λίγες ώρες. Σε κατάσταση στρες και έντασης κανείς δε σκέφτεται το φαγητό και η ύπαρξή του μπορεί να στρεσσάρει περισσότερο. Ακόμη και αν φάει, υπάρχει η πιθανότητα λόγω άγχους να το κάνει εμετό. Μπορεί να μη φάει καθόλου την πρώτη & δεύτερη μέρα – αλλά αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαιτέρως. Αν συνεχίζει να μην τρώει πέρα του αρχικού αυτού διαστήματος τότε επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας. 

Μετά από μισή μέρα

Έχουν περάσει κάποιες ώρες. Κρατάμε τους άλλους συγκατοίκους ακόμη μακριά αλλά ξεκινάμε να κάνουμε τη δική μας παρουσία αισθητή στο χώρο της γάτας. Το περιβάλλον συνεχίζει να είναι ήρεμο και εμείς επιλέγουμε να κάτσουμε εκεί για ένα τηλεφώνημα, για να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή για να δούμε τηλεόραση. Η γάτα αρχίζει και συνηθίζει την παρουσία μας στο χώρο της και πείθεται ότι δεν αποτελούμε κίνδυνο. Αν μας δει και τρέξει πίσω στην κρυψώνα της, δεν προσπαθούμε να τη βγάλουμε έξω. Περιμένουμε, και όταν από μόνη της βγει και μας πλησιάσει επιβραβεύουμε με λιχουδιά.

Αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά και θέλουμε να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή δίνουμε σαφείς οδηγίες, καθόμαστε παρέα τους και παρακολουθούμε. 

12 ώρες μετά

Αν όλα έχουν πάει καλά και βλέπουμε τη γάτα να νιώθει άνετα στο καινούργιο της περιβάλλον και να θέλει να συναναστρέφεται με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (ανθρώπινα μέλη!) είναι μια καλή στιγμή να της προσφέρουμε τα πρώτα της παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσουν οι διαδραστικές δραστηριότητες και θα μάθει να παίζει μόνη της, κάτι χρήσιμο για ώρες που θα πρέπει να μένει μόνη. Αν δε δίνει σημασία στο παιχνίδι δεν την πιέζουμε: δε σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό. Απλά είναι ακόμη στρεσσαρισμένη. Δίνουμε χρόνο! 

Πότε γίνεται η γνωριμία με τα άλλα ζωάκια του σπιτιού?

Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο απ’ότι υπολογίζουμε καθώς υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας του χρόνου προσαρμογής του νέου ζώου. 

Στο σπίτι υπάρχει ήδη μια ή παραπάνω γάτες:

Οι γάτες από τη φύση τους προστατεύουν την περιοχή τους. Οπότε δεν είναι καλή ιδέα να τις φέρουμε σε επαφή αμέσως. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό, ημέρες ή και εβδομάδες πριν τις φέρουμε σε αρχική επαφή για γνωριμία και σταδιακή συναναστροφή. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τόσο η νέα συγκάτοικος όσο και οι «παλιοί» αισθάνονται εξίσου άνετα και όμορφα. Σιγουρευόμαστε ότι η γάτα ή γάτες που έχουμε δεν αντιμετωπίζουν κάποια αγχωτική διαταραχή και δε θα στρεσσαριστούν περισσότερο με τη γνωριμία του νέου συγκάτοικου. Δεν τις πιέζουμε, δεν τις προκαλούμε. 

Στο σπίτι υπάρχει σκύλος:

Αν θέλουμε να φέρουμε γάτα στο σπίτι πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας δεν τρέφει εχθρικά προς αυτές αισθήματα. Κοινώς, ότι ο σκύλος μας δεν αντιμετωπίζει τις γάτες ως θηράματα. Ελέγχουμε ότι ο σκύλος μας μπορεί να συνυπάρξει μαζί τους και να τις αποδεχτεί ως συγκάτοικους έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δε θα κινδυνέψει κανενός η σωματική ακεραιότητα. Την πρώτη φορά που θα γνωρίσουμε τη γάτα στο σκύλο μας, καλό θα είναι ο σκύλος να είναι με οδηγό και η γάτα να έχει διεξόδους διαφυγής αν αυτό χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η γνωριμία πάει εξαιρετικά και ο σκύλος μας φερθεί κόσμια, η γάτα πρέπει να έχει πάντα διέξοδο διαφυγής. Όλα εξαρτώνται από τους χαρακτήρες των ζώων. Μπορεί να γίνουν τα καλύτερα φιλαράκια και να κοιμούνται και να παίζουν μαζί ή απλά να ανέχονται ο ένας τον άλλον ☺ 

Άλλα ζωάκια όπως κουνέλι, καναρίνια, ψάρια, χάμστερ

Τα καναρίνια, τα χάμστερ και τα ψάρια αποτελούν είδη που στο ζωικό βασίλειο και με τους νόμους της φύσης αποτελούν θηράματα για τις γάτες. Οπότε καλό είναι να κρατιούνται σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, σε σημείο που οι γάτες δε θα έχουν πρόσβαση και δε θα απειλούνται ή θα στρεσσάρονται.  Τα κουνέλια συνήθως αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο και συνυπάρχουν ειρηνικά με τις γάτες. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αφήνουμε μόνα τους και χωρίς επίβλεψη μέχρι να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν κινδυνεύει κανείς. 

Εξερεύνηση και περιήγηση σε άλλα σημεία του σπιτιού

Έχοντας αφήσει αρκετό καιρό να περάσει προκειμένου η νέα γάτα να ενσωματωθεί στο καινούργιο της περιβάλλον και να αισθάνεται άνετα, της επιτρέπουμε την εξερεύνηση των άλλων χώρων του σπιτιού φροντίζοντας να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συναντήσει εκπλήξεις που θα την αγχώσουν ή ανοιχτά σημεία που θα τη δελεάσουν να δραπετεύσει. Αν έχουμε κήπο ή μπαλκόνι καλό είναι να την αφήσουμε να κάνει την πρώτη βόλτα της έχοντας ήδη φτιάξει τη σχέση μας: όταν η γάτα μας ακούει στο κάλεσμα και ανταποκρίνεται σε λιχουδιές. Αυτό θα μας βοηθήσει να την αποτρέψουμε να επιλέξει άλλη διαδρομή και πιθανών να δραπετεύσει ή να χαθεί. 

Οι πρώτες ώρες και μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς ο «καινούργιος» πρέπει να νιώσει αμέσως την ασφάλεια και αγάπη που του προσφέρουμε χωρίς να αισθάνεται πίεση, απειλή ή φόβο. Αφήνουμε το γατί μόνο του να μυρίσει, να οριοθετήσει το χώρο του, να φτιάξει τη φωλιά του. Η στιγμή που ονειρευόμαστε – να το έχουμε ξάπλα πάνω στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας – δε θα αργήσει! 

Καλή επιτυχία σε όλους τους νέους ή και παλαιούς γατογονείς! 

 

Πηγές
https://www.thesprucepets.com
https://www.petcoach.co
https://www.meowfoundation.com
https://www.paws.org
https://www.petdoors.com

Σχετικά Άρθρα