fbpx
el☎ 210 220 4583

Barking

Γαύγισμα: συνεχές και ενοχλητικό. Τι μας λέει, τι συμβαίνει και γιατί. 

Ένας από τους τρόπους που έχει ο σκύλος για να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του για το τι θέλει, τι νιώθει, τι έχει να δηλώσει, είναι το γαύγισμα. Κάποιες φορές μας αρέσει να το ακούμε, άλλες μας εκνευρίζει ή μας αγχώνει κι άλλες φορές μας χαροποιεί. 

Τι κρύβεται όμως πίσω από κάθε «γαβ» που ακούμε? 

Σχεδόν για κάθε γαύγισμα υπάρχει λόγος.

«Γαυγίζω για να προφυλάξω το χώρο μου» 

Οι σκύλοι μπορούν να γαυγίζουν πολύ βλέποντας ανθρώπους, άλλους σκύλους ή άλλα ζώα όταν αυτά πλησιάζουν το χώρο τους. Ο χώρος του σκύλου μας είναι το σπίτι του, όποιο άλλο σημείο μέσα στο σπίτι μας το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως δικό του και δικό μας, ακόμη και το αυτοκίνητό μας, τη διαδρομή που ακολουθούμε για τη βόλτα, ακόμη και μέρη στα οποία έχει μείνει αρκετό χρόνο. 

«Γαυγίζω για να σημάνω συναγερμό»

Αν ένας σκύλος γαυγίζει ακούγοντας οποιοδήποτε θόρυβο άσχετο με το τι είναι ο θόρυβος και από πού προέρχεται, τότε πολύ πιθανόν μας ειδοποιεί για κάτι. 

Οι σκύλοι που γαυγίζουν για να προειδοποιήσουν συνήθως έχουν πιο «στητό» σώμα απ’ ότι όταν γαυγίζουν για να χαιρετίσουν. Επιπρόσθετα, σε κάθε γαύγισμα κάνουν κι ένα βήμα προς τα εμπρός. Η διαφορά αυτού του γαυγίσματος με το γαύγισμα που κάνει για να προφυλάξει το χώρο του είναι ότι στην πρώτη περίπτωση το κάνει ανεξάρτητα με το χώρο που βρίσκεται, δλδ όχι μόνο όταν είναι στο σπίτι του, στο αυτοκίνητο ή σε άλλο «δικό» του χώρο. 

«Γαυγίζω για να σου τραβήξω την προσοχή» 

Γνωστό τοις πάση. Ένας σκύλος θα γαυγίσει για να τραβήξει την προσοχή τη δική μας, την προσοχή ενός άλλου σκύλου ή ζώου, θα γαυγίσει για να πάρει φαγητό ή λιχουδιές ή για να παίξει. Γιατί? γιατί μπορεί. 

«Γαυγίζω για να χαιρετήσω» 

Ένας σκύλος θα γαυγίσει για να χαιρετήσει εσένα, άλλους ανθρώπους ή άλλα σκυλιά ενώ παράλληλα το σώμα του θα είναι χαλαρό και θα κουνάει την ουρά του επίσης χαλαρά. Α, και κάποια σκυλάκια για χαιρετισμό κάνουν ένα κλαψουρισματάκι. 

«Γαυγίζω γιατί συμμετέχω σε συζήτηση»

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει ένα σκύλο να αρχίζει να γαυγίζει και μετά έναν ακόμη από πιο μακριά, και γενικά έχουμε ακούσει μια σκυλοσυζήτηση. Αυτό αποτελεί συζήτηση και γαυγίζοντας ο σκύλος μας απλά συμμετέχει στο τσατ ακόμη και αν οι συμμετέχοντες βρίσκονται σε απόσταση. 

«Γαυγίζω γιατί έχω νευριάσει λέμε»

Κλασσική περίπτωση όταν ένα μπαλάκι (ή άλλο αγαπημένο παιχνίδι) πέσει κάτω από καναπέ. Ο σκύλος κάθεται μπροστά ή ξαπλώνει κάτω και νευριασμένος γαυγίζει στο μπαλάκι ή στον καναπέ που του έχει πάρει το μπαλάκι. Ένας σκύλος θα γαυγίσει στην περίπτωση που δεν έχει αυτό που θέλει, όταν βρεθεί περιορισμένος σε στενό χώρο και δεν μπορεί να κινηθεί ή να φύγει. 

«Γαυγίζω γιατί έχω στρες»

Δυστυχώς υπάρχει και αυτό. Ο σκύλος γαυγίζει ασταμάτητα σα να έχει κολλήσει η βελόνα – λεκτικό εποχής δίσκων βινυλίου αλλά τόσο ταιριαστό με αυτό το γαύγισμα. Αυτό το γαύγισμα χαρακτηρίζεται «παθολογικό» και συμβαίνει όταν δεν αισθάνεται καλά: όταν μένει μόνος ως αποτέλεσμα του στρες αποχωρισμού ή κατάθλιψης και συνδυάζεται με επαναληπτικούς βηματισμούς πέρα-δώθε μπροστά σε ένα φράχτη για παράδειγμα ή κάνοντας σβούρες. 

«Γαυγίζω γιατί φοβάμαι»

Πολλά σκυλιά θα γαυγίσουν όταν συναντήσουν κάτι που θα τα φοβήσει/προβληματίσει. Αυτός ο τύπος γαυγίσματος συχνά χαρακτηρίζεται ως «επιθετικό γαύγισμα» αλλά στην ουσία πρόκειται για αντίδραση του ζώου σε κάτι που το φοβίζει. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστεί μετά από τραυματική εμπειρία ή λόγω ελλιπούς κοινωνικοποίησης ως κουτάβι. Σε κάποιες περιπτώσεις το γαύγισμα αυτό μπορεί και να οφείλεται απλά σε σύγχυση και όχι σε φόβο. 

«Γαυγίζω γιατί…. χμ… σα να (παρά)άκουσα κάτι?»

Τα σκυλάκια μας γερνάνε. Και καθώς γερνάνε χάνουν και τη δύναμη και διαύγεια του μυαλού τους – όπως και οι άνθρωποι. Τα γεροντοσκυλάκια γαυγίζουν μερικές φορές χωρίς κανένα λόγο, έτσι στα ξαφνικά. Αυτό συχνά αναφέρεται ως γεροντική άνοια, και θα μπορούσε κάποιος να το πει και Άλτσχάιμερ των σκύλων. 

«Γαυγίζω γιατί πονάω ή δεν αισθάνομαι καλά…»

Πόνοι από αρθρίτιδα στις αρθρώσεις των σκύλων, δυσκολία στην όραση ή τύφλωση, πόνοι στα αυτιά, αυξημένη αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλος ή άλλος λόγος που προκαλεί δυσφορία θα κάνει το σκυλάκι μας να γαυγίσει. 

Και τέλος,

«Γαυγίζω γιατί βαριέμαιαιαιιαιαια»

Οι σκύλοι θα γαυγίσουν όταν βαριούνται, όταν δεν έχουν με τίποτα να ασχοληθούν που θα τους κάνει να νιώσουν όμορφα ή να τους διασκεδάσει. Αυτό το γαύγισμα είναι συνεχές και υψηλού τόνου και συνήθως μαθαίνουμε τα νέα από τους γείτονες – κοινώς όταν λείπουμε και ο σκύλος μας έχει βαρεθεί. Να προσέξουμε λίγο το σημείο αυτό καθώς αυτό το γαύγισμα δεν είναι το ίδιο με το γαύγισμα που οφείλεται σε στρες αποχωρισμού.

Και τί κάνουμε?

Υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουμε τα ζωάκια μας να σταματήσουν ή να περιορίσουν το συνεχές γαύγισμα  – που σίγουρα  ενοχλεί εμάς και τους γύρω μας αλλά καταρχάς ενοχλεί και τα ίδια. 

Οι ειδικοί συμπεριφοριστές και εκπαιδευτές συστήνουν να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το λόγο που προκαλεί το συνεχές γαύγισμα. Ανάλογα με το «είδος» του γαυγίσματος που εντοπίσουμε πρέπει να αναλάβουμε και την αντίστοιχη δράση:

  1. αγνοούμε τη συμπεριφορά αυτή: όταν γαυγίζουν για να απαιτήσουν κάτι.
  2. τα απευαισθητοποιούμε από τη συνθήκη που τα προκαλεί να γαυγίσουν: τραβάμε την προσοχή τους όταν περνάει δίπλα/μπροστά τους π.χ. ένα μηχανάκι.
  3. αποσύρουμε από το περιβάλλον τους το ερέθισμα που τα προκαλεί.
  4. τα «κουράζουμε»: παίζουμε μαζί τους, τα συναναστρεφόμαστε για να «γεμίσουν» και να μπορέσουν να περάσουν τις ώρες μοναξιάς.
  5. Πάμε στο γιατρό για έλεγχο για να αντιμετωπίσουμε το συνεχές γαύγισμα που οφείλεται σε λόγους υγείας ή σε γηρατειά. 
  6. ζητάμε βοήθεια από εξειδικευμένους εκπαιδευτές και δουλεύουμε μαζί με το ζωάκι μας για να επιτύχουμε το στόχο. 

Τί δεν κάνουμε?

Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΟΥΜΕ το σκυλί μας! 

  • δεν εξασκούμε σωματική βία  ή λεκτική βία, 
  • δεν τα βάζουμε σε περιορισμό, 
  • δεν τα προκαλούμε, 
  • δεν τα ενθαρρύνουμε, 
  • δεν τους δίνουμε φάρμακα και σκευάσματα χωρίς συμβουλή γιατρού. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν ο σκύλος γαυγίζει, έχει λόγο! και μπορεί να είναι σοβαρός. 

Ακούστε, ερμηνεύστε, ενημερωθείτε, διαβάστε, λάβετε δράση προκειμένου να λύσετε ή να εξομαλύνετε το πρόβλημα.  

 

Πηγές:
https://www.humanesociety.org
https://www.aspca.org/
https://www.bluecross.org.uk
www.pets.webmd.com
https://www.preventivevet.com

Σχετικά Άρθρα