fbpx
el☎ 210 220 4583

Τι κάνει τις γάτες να μην επισκέπτονται την άμμο τους.

Γάτα

Ερευνήσαμε, διαβάσαμε, και συγκεντρώσαμε τα γιατί και πως που κάνουν τις γάτες μας να μην επισκέπτονται την άμμο τους.  

Στις μελέτες συμπεριφοράς & υγείας γάτας αναφέρεται ότι υπάρχει πάντα ένας λόγος που οδηγεί τις γάτες να κάνουν τις ανάγκες τους σε μη ενδεδειγμένα μέρη και προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να ασχοληθούν για να αποδικωποιήσουν το μήνυμα. 

Δεν είναι απλά αταξία, ούτε εκδίκηση. 

Πίσω από αυτή τη συμπεριφορά κρύβεται ένα πρόβλημα υγείας, μια ανάγκη της γάτας είτε σωματική είτε ψυχολογική που και νιάου να μας πει, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. 

Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν:

  1. Η υγεία. 

Πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν να οδηγήσουν μια γάτα να αποφύγει τη χρήση της άμμου τους. Τα πιο συνηθισμένα είναι: 

  • μολύνσεις και προβλήματα στο ουροποιητικό που τους προκαλεί πόνο, δυσφορία και δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο αμμοδοχείο τους. Διαταραχές πεπτικού γάτας είτε από πρόβλημα υγείας ή από φαγητό χρειάζονται έλεγχο και αντιμετώπιση.
  • διαβήτης και προβλήματα στα νεφρά τις κάνουν να πίνουν παραπάνω νερό με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να φτάσουν στο αμμοδοχείο ή από την πολλή χρήση η άμμος να βρωμίζει γρηγορότερα 
  • αρθρίτιδες και άλλου είδους προβλήματα που προκαλούν δυσφορία ή/και πόνο που τις κάνουν να μη μπορούν να περπατήσουν. Μια γάτα με αρθρίτιδα δεν μπορεί ίσως να πηδήξει στο σημείο που είναι η άμμος της ή έστω απλά να σηκώσει τα πόδια της να μπει μέσα στο αμμοδοχείο.
  • γηρατειά, άνοια ή και πρόβλημα στον εγκέφαλο τα οποία δεν τους επιτρέπουν να ελέγξουν το σώμα τους. 

Αν κατουρήσει πάνω από 2-3 φορές το κρεβάτι ή  τον καναπέ, παρατηρήστε την λίγο καλύτερα και κάντε μια επίσκεψη στο κτηνιατρείο. 

       2. Η ασφάλεια

Πρώτη φροντίδα είναι η επιβίωση – από ένστικτο, στις γάτες δεν αρέσουν τα μη ασφαλή μέρη. Ο καναπές, το κρεβάτι μας, η πολυθρώνα, ακόμη και ο πάγκος της κουζίνας, είναι όλα υψηλότερα από το έδαφος, κάτι το οποίο τις κάνει να αισθάνονται ότι δεν απειλούνται. Το σημείο στο οποίο έχουμε βάλει το αμμοδοχείο ίσως δεν τις κάνει να νιώθουν την ασφάλεια που αποζητούν. 

        3. Το αμμοδοχείο

Η θέση του ή η μορφή του μπορεί να προκαλούν φόβο/ανασφάλεια και να τις αποτρέπει να το χρησιμοποιούν. 

Το που θα μπει το αμμοδοχείο είναι υψίστης σημασίας για τη γάτα. Τι θέλει η γάτα μας? να είναι σε τέτοιο μέρος όπου δε θα κινδυνεύει από εχθρούς – άλλα ζώα, σε σημείο που θα νιώθει άνετα και ασφαλής να αφεθεί στην απόλαυση της ανακούφισης! Ειδικά αν στο ίδιο σπίτι υπάρχουν πάνω από ένα ζώο, το αμμοδοχείο πρέπει να είναι σε σημείο στρατηγικής σημασίας, για να έχει οπτική επαφή με το περιβάλλον – δλδ ξεχνάμε ντουλάπες, νεκρά σημεία, μικρά δωμάτια. Και το σχήμα του αμμοδοχείου? κλειστού ή ανοιχτού τύπου? η γάτα μπορεί να αισθανθεί παγιδευμένη μέσα σε αυτό αν νιώσει την παρουσία άλλων τριγύρω της. Ένας λόγος που μια γάτα θα προτιμήσει τα καθαρά σεντόνια είναι το μέγεθος (μικρό), το στυλ (κλειστό) και η καθαριότητα του αμμοδοχείου. Μπορείς να το πεις και παραξενιά!  

        4. Οι συγκάτοικοι 

Μια γάτα θα επιλέξει να ανακουφιστεί εκτός του αμμοδοχείου της και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο την κάνει να αισθανθεί ότι δεν κινδυνεύει από τα άλλα ζώα του σπιτιού. 

Γατοκαυγάδες γίνονται για λόγους status, για χώρο, για φαγητό, για παιχνίδι. Ένας συγκάτοικος-σκύλος ίσως να είναι λίγο ατζούμπαλος στον τρόπο παιχνιδιού του και να προκαλεί φόβο. Η γάτα θα επιλέξει να πάει στο σημείο που νιώθει ασφάλεια, το σημείο που θα αισθανθεί ότι μπορεί να δραπετεύσει σε περίπτωση επίθεσης. 

Ο νεοεισερχόμενος γατοσυγκάτοικος καλό είναι να ενταχθεί στο σπίτι σιγά-σιγά και σταδιακά να νιώσει ασφάλεια. Μεγάλη βοήθεια μπορεί να είναι η κάθετη χωροδιάταξη, δλδ τα γατόσπιτα, ράφια, και άλλα ψηλά σημεία στα οποία η γάτα μπορεί να ανέβει για να «σωθεί». ‘Ενας τρόπος με τον οποίο η γάτα δείχνει τη θέση της σε σχέση με κάποιον άλλον είναι η φυσική θέση την οποία επιλέγει να κάτσει. Αυτά τα ψηλά σημεία τις προφυλάσσουν επίσης από σκύλους και άλλους κίνδυνους – σκέψου σε βόλτα έξω στο δρόμο που οι γάτες επιλέγουν να πηδήξουν επάνω σε ένα κορμό δέντρου καθώς τις πλησιάζεις. Τέλος, καθώς η ούρηση αποτελεί τρόπο ορισμού του χώρου τους, τις βοηθάμε προσφέροντας μια εναλλακτική: προσθέτουμε πράγματα στα οποία μπορούν να ξύσουν τα νύχια τους – πράξη με την οποία επίσης ορίζουν το χώρο τους.  

        5. Το άγχος αποχωρισμού 

Ναι. Ένα ακόμη άγχος με τίτλο. Από το οποίο μπορεί να υποφέρουν τα κατοικίδιά μας. Θεωρούμε αντικοινωνικές τις γάτες, αλλά δεν είναι! Ναι μεν τους αρέσει η ησυχία τους, αλλά είναι κοινωνικά όντα, που δημιουργούν σχέσεις με ανθρώπους και άλλα ζώα. Και όταν δημιουργήσουν αυτό το δέσιμο, μπορεί να υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού. Μια αντίδραση στον αποχωρισμό είναι να κατουρήσουν στο κρεβάτι ή στον καναπέ, σε σημείο δηλαδή που μυρίζει ο άνθρωπός τους. 

Αν το άγχος αποχωρισμού τις προκαλεί να μην επιλέγουν την άμμο τους τότε πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να αντιμετωπίσουμε παρέα το άγχος αυτό. 

        6. Η αλλαγή

Μια οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα της γάτας μπορεί να προκαλέσει στρες και να τις οδηγήσει να μη χρησιμοποιήσουν την άμμο τους: ένα νέο πρόσωπο στο σπίτι μέσα, ένα νέο ζώο, μετακόμιση σε άλλο σπίτι. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δίνουμε χρόνο στο ζωάκι μας ενώ παράλληλα προσπαθούμε να κρατήσουμε σε έλεγχο την κακή συνήθεια έτσι ώστε να μην παγιωθεί. 

7 τρόποι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση!

  1. Αποκλείουμε θέματα υγείας με επίσκεψη στο κτηνιατρείο. Αν το πρόβλημα δημιουργείται από λόγους υγείας οι γιατροί μας θα δώσουν τις αγωγές που απαιτούνται. 
  2. Αλλάζουμε θέση στο αμμοδοχείο. Κάνουμε μια δοκιμή και το τοποθετούμε στο σημείο που συνηθίζει να «λερώνει» η γάτα. Ίσως την ενοχλεί το σημείο που το έχουμε και πηγαίνει αλλού γιατί εκεί νιώθει ασφαλής ή της είναι πιο εύκολο να πάει. Αφήνουμε το αμμοδοχείο για αρκετές μέρες, πχ μια εβδομάδα στο σημείο αυτό. Αφού συνηθίσει να το χρησιμοποιεί, ξεκινάμε σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα να το μετακινούμε προς το σημείο που αρχικά το είχαμε. 
  3. Οι γάτες είναι ευαίσθητες ως προς το υλικό της άμμου. Αλλάζουμε τον τύπο / μάρκα που χρησιμοποιούμε. Και πως βρίσκουμε το κατάλληλο? δια της ατόπου απαγωγής: παρατηρούμε τη γάτα για να εντοπίσουμε τί επιφάνειες προτιμάει και τί είδους άμμο αποφεύγει.
  4. Καθαριότητα του αμμοδοχείου: υπερκαθαριότητα, πλημμελής καθαριότητα, μυρωδιές καθαριστικών, όλα αυτά επηρεάζουν τη γάτα. Κάποιες ενοχλούνται από βρώμικη άμμο και πρέπει να την καθαρίζουμε/ανανεώνουμε μετά από κάθε χρήση. Άλλες δε νιώθουν άνετα από την πολλή καθαριότητα και νιώθουν άνετα μόνο αν έχουν έντονη τη δική τους μυρωδιά μετά από χρήσεις. Το καθαριστικό που χρησιμοποιούμε μπορεί να τις ενοχλεί – μπορεί για εμάς να είναι ευχάριστο αλλά φευ! δε χρησιμοποιούμε εμείς το αμμοδοχείο!
  5. Χρησιμοποιούμε το σημείο που επιλέγει να κάνει την ανάγκη της για κάτι ευχάριστο για αυτήν: καθόμαστε μαζί της να παίξουμε, να τη χαϊδέψουμε, σερβίρουμε το φαγητό της. Στόχος είναι να την απευαισθητοποιήσουμε ως προς τη σκέψη της προσφέροντάς της ευχάριστες άλλες εμπειρίες. 
  6. «Μη διαθέσιμο»: μπλοκάρουμε το σημείου που επιλέγει για να μην μπορεί να πάει. Κατά το μέτρο που αυτό είναι εφικτό, αν επιλέγει κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι σε χαλί ή πάτωμα, αλλάζουμε τη διαρρύθμιση στέλνοντας μήνυμα στη φίλη γάτα ότι το «σημείο» της είναι εκτός λειτουργίας!
  7. Εξαφανίζουμε τη μυρωδιά της. Με φιλικό προς τα ζώα καθαριστικό προσπαθούμε να εξαφανίσουμε τη μυρωδιά της από το «λάθος» σημείο. Υπάρχει πληθώρα προϊόντων για το σκοπό αυτό και υπάρχουν και συνταγές για φυσικά καθαριστικά με βάση το ξύδι και τη σόδα τα οποία μπορούν να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως χρειαστεί λίγο καιρό, αλλά αξίζει η προσπάθεια. 

 

Έχω παραπάνω από μια γάτα στο σπίτι. Πώς θα καταλάβω ποια είναι η «άτακτη»?

  • ιδανικά τις απομονώνουμε σε διαφορετικούς χώρους. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα καθώς η μη χρήση του αμμοδοχείου μπορεί να προκαλείται από στρες. 
  • τοποθετούμε μια κάμερα για να έχουμε εικόνα της δραστηριότητας στο χώρο που κινούνται οι γάτες και να τσιμπήσουμε τον «άτακτο».

 

Το τι συμβαίνει είναι εμφανές: κάτι τρέχει με τη γάτα. Το γιατί συμβαίνει είναι ο γρίφος που πρέπει να λυθεί. Πως θα λύσουμε το γρίφο?

  • παρατηρούμε: η γάτα δεν πάει καθόλου στην άμμο της ή κάνει την ανάγκη της εκτός αμμοδοχείου συγκεκριμένη ώρα ή σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ο λόγος μπορεί να είναι πρόβλημα υγείας ή συμπεριφορά.
  • αυτοσχεδιάζουμε: αλλαγή τύπου δοχείου, αλλαγή τύπου άμμου, άλλη υφή, άλλη μυρωδιά, καθαριστικά, συχνότητα καθαρισμού, τοποθεσία.

Τι ΔΕΝ κάνουμε:

  • ΔΕΝ τρίβουμε τα γλυκά μουτράκια τους πάνω στις ακαθαρσίες τους
  • ΔΕΝ τα μαλώνουμε, κουβαλάμε ή σέρνουμε προς το αμμοδοχείο
  • ΔΕΝ τα απομονώνουμε σε περιορισμένο χώρο με το αμμοδοχείο τους ως τιμωρία
  • ΔΕΝ καθαρίζουμε τα σημεία με τα «ατυχήματα» με καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία καθώς αμμωνία περιέχει το ούρο τους- φαύλος κύκλος δηλαδή! 

Σε κάθε περίπτωση, αφιερώνουμε χρόνο και έχουμε υπομονή, δεν τιμωρούμε το ζωάκι μας, επιβραβεύουμε την επιθυμητή συμπεριφορά όταν αυτό συμβαίνει και ενισχύουμε την επανάληψή της. 

Τα ατυχή αυτά γεγονότα δείχνουν απλά ότι κάτι τα ενοχλεί και αυτός είναι ένας τρόπος να μας το επικοινωνήσουν!  Νιάρ. 


Θέλεις να βελτιώσεις την υγεία του κατοικιδίου σου;

Χρησιμοποίησε τον κωδικό HELLO10 και κέρδισε 10% στην πρώτη σου αγορά.


 

Πηγές
https://www.catster.com
https://vcahospitals.com
https://www.aspca.org
https://kb.rspca.org.au

Σχετικά Άρθρα