fbpx
el☎ 210 220 4583

Η διατροφή της γάτας στην τρίτη ηλικία

old cat

Η διατροφή της γάτας στην τρίτη ηλικία

Η ευαίσθητη τρίτη ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες σε διατροφή τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Ο οργανισμός αλλάζει, οι λειτουργίες του αλλάζουν, οι ανάγκες αλλάζουν οπότε πρέπει και η διατροφή να προσαρμόζεται αναλόγως.

Οι γάτες μπαίνουν στην 3η ηλικία περίπου στα 7 τους χρόνια. Σε αυτό το σημείο ο στόχος μας είναι να τις βοηθάμε να παραμένουν στο επιθυμητό βάρος και να παρακολουθούμε για σημάδια χρόνιων ασθενειών. Με τη σωστή διατροφή και τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο μπορούν τα ζωάκια μας να έχουν μια καλή και ποιοτική ζωή. 

Μεγαλώνοντας οι γάτες τρώνε λιγότερο, γίνονται λιγότερο δραστήριες  με αποτέλεσμα να καίνε λιγότερες θερμίδες και να χάνουν βάρος. Μετά την ηλικία των 7 ετών είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς για διατροφή για γάτες στην 3η ηλικία. 

Τα πρώτα που βάλλονται είναι:

  • η όραση, 
  • το ανοσοποιητικό σύστημα, και 
  • το τρίχωμα. 

Η τροφή για ενήλικα ζώα δε διαθέτει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται στην 3η ηλικία καθώς για παράδειγμα στα «γεροντάκια» μειώνεται η όρεξη για φαγητό και γίνονται λιγότερο δραστήρια. 

Επιπρόσθετα, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες χρειάζονται ταυρίνη, ένα αμινοξύ το οποίο βοηθάει την όραση. Σε γενικές γραμμές η μεγαλύτερη διαφορά στην τροφή για γάτες στην 3η ηλικία είναι:

  • τα συστατικά, 
  • η περιεκτικότητά τους, και 
  • η ποσότητα ταΐσματος. 

Για τις ηλικίες άνω των 11 ετών μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μια πιο εξειδικευμένη διατροφή. Σε αυτό το σημείο η γάτα χρειάζεται επιπλέον βιταμίνη Ε, ταυρίνη και αντιοξειδωτικά για να διατηρήσει σε καλή κατάσταση το ανοσοποιητικό της σύστημα. 

Τα 4 σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στην τροφή της γάτας:

  • Συστατικά: το πιο σημαντικό! Η τροφή πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και ταυρίνη για την υποστήριξη της όρασης. Συνταγές που περιέχουν αντιοξειδωτικά ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι ακόμη καλύτερες! Κοιτάξτε για τροφές που περιέχουν φυσικά συστατικά και ξεκάθαρες πηγές πρωτεΐνης και αποφύγετε τροφές που περιέχουν υποκατάστατα κρέατος, πρόσθετα χωρίς διατροφική αξία και τεχνητά χρώματα και συντηρητικά. Σε αυτό το στάδιο της ζωής της γάτας κάθε μπουκιά μετράει και τέτοιου είδους άχρηστα συστατικά δε βοηθάνε την υγεία της!
  • Μέγεθος της κροκέτας ή τροφή σε υγρή μορφή: οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες πολύ πιθανόν να έχουν προβλήματα στα δόντια ή αδυναμία στους μύες και να μην μπορούν να μασήσουν. Κροκέτα σε μικρή διάσταση τόσο σκληρή που να αφαιρεί την πλάκα και να καθαρίζει τα δόντια αλλά και μαλακή για να μπορεί η γάτα να τη μασάει είναι το ιδανικό. Επιπλέον, τροφή σε υγρή μορφή είναι καλή επιλογή. Αν η γάτα μας δυσκολεύεται να μασήσει, τροφή σε μορφή πατέ είναι το ιδανικότερο. Δώστε στη γάτα σας την ευκαιρία να δοκιμάσει: εκείνη θα επιλέξει τι της αρέσει και τι μπορεί να τρώει!
  • Πλήρες γεύμα ή συμπλήρωμα: προσοχή όταν αγοράζετε τροφή. Θα πρέπει να δείτε αν αναφέρεται ως πλήρες γεύμα ή συμπλήρωμα. Τα πλήρη γεύματα διαθέτουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ένα ή 2 ταΐσματα. Το συμπλήρωμα το προσθέτουμε στο κανονικό φαγητό για βελτίωση της γεύσης ή και για να δελεάσουμε τη γάτα μας να φάει το φαγητό της.   
  • Η γάτα μας ζει μέσα ή έξω από το σπίτι? Οι γάτες που ζουν μέσα ή έξω από το σπίτι έχουν ακριβώς τις ίδιες διατροφικές ανάγκες. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι οι γάτες που ζουν εντός σπιτιού χρειάζονται υγιές πεπτικό σύστημα για να χρησιμοποιούν την άμμο τους και αρκετές ίνες για να μειώνουν τις τριχόμπαλες. Για αυτό το λόγο, υπάρχουν τροφές για γάτες 3ης ηλικίας σχεδιασμένες για όσες ζουν μέσα στο σπίτι. Η συνταγή περιλαμβάνει ίνες που διασπούν τις τριχόμπαλες και τις βοηθάνε να χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους την άμμο. Περιέχουν επίσης και συστατικά όπως βιταμίνη Ε που συμβάλλει στην διατήρηση καλής υγείας στο τρίχωμα και αποτρέπει τη δημιουργία τριχόμπαλας και μεγάλης τριχόπτωσης. 

Είναι σημαντικό σε κάθε ηλικία να φροντίζουμε η διατροφή της γάτας μας και να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και που θα διασφαλίζουν την ευζωία της.

Σχετικά Άρθρα