fbpx
el☎ 210 220 4583

7 tips εκπαίδευσης για τη ζωή σε διαμέρισμα

Η συμβίωση με σκύλο μέσα σε ένα διαμέρισμα έχει προκλήσεις και μια από αυτές είναι οι «ανάγκες» του. Οι γατογονείς αντιμετωπίζουν πιο εύκολα το θέμα αυτό καθώς υπάρχει η άμμος, αλλά τα σκυλάκια έχουν διαφορετική αντίληψη!

1.Ξεχωριστό μέρος για να μένει. Μπορούμε να διαχωρίσουμε ένα συγκεκριμένο μέρος, που θα μπορούμε να καθαρίσουμε εύκολα πχ να μην έχει μοκέτα ή χαλί ή ξύλινο πάτωμα. Ή μπορεί το σκυλάκι μας στο αρχικό στάδιο να μένει σε crate το οποίο μπορούμε εύκολα να καθαρίσουμε. 

2.Αν υπάρχουν σκαλοπάτια / ασανσέρ και χρειάζεται χρόνος μέχρι να βγούμε, παίρνουμε το κουτάβι αγκαλιά μέχρι να μάθει να «κρατιέται»

3.Αν η πρόσβαση έξω είναι δύσκολη (πχ δεν υπάρχει ασανσέρ και βρισκόμαστε σε ψηλό όροφο) ορίζουμε ένα μικρό μέρος στο σπίτι ή στο μπαλκόνι με πάνα ή τύρφη και πηγαίνουμε το σκυλάκι μας εκεί – μέχρι να μάθει τη ρουτίνα.

4.Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους! Όταν θέλουν να ανακουφιστούν έχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές όπως να μυρίζουν το πάτωμα, να κάνουν κύκλους ή να κάθονται στα πίσω πόδια ή να μυρίζονται. Εντοπίζουμε τη συμπεριφορά και τον οδηγούμε στην πάνα ή βγαίνουμε έξω. 

5.Εκπαιδεύουμε το σκύλο μας να μας ειδοποιεί! Αυτό φυσικά θέλει χρόνο, αλλά ναι, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας να μας ενημερώνει ότι θέλει να βγει έξω: φέρνοντας ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, ή στέκοντας μπροστά στην πόρτα εξόδου. 

6.«Άτυχες» στιγμές μπορεί να υπάρξουν! Να είμαστε πάντα έτοιμοι ψυχολογικά για «ατυχίες» μέσα στο σπίτι, στο διάδρομο της πολυκατοικίας, στο ασανσέρ, στις σκάλες και να έχουμε μαζί μας σακούλα, χαρτί και απολυμαντικό για την απαραίτητη καθαριότητα. 

7.Τέλος, επιβραβεύουμε το ζωάκι μας για κάθε μικρή επιτυχία! Ο σκύλος μαθαίνει γρήγορα και εύκολα και ξέρει που πρέπει να κάνει τις ανάγκες του. Βοηθάμε με εκπαίδευση και επιβράβευση, δε μαλώνουμε ούτε τιμωρούμε τις άτυχες στιγμές. Σεβόμαστε την προσωπικότητά του και είμαστε αρωγοί στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.  

Σχετικά Άρθρα