fbpx
el☎ 210 220 4583

Γιατί ο σκύλος μου κάνει εμετό?

Dog on the carpet


Η στιγμή που ανακαλύπτουμε εμετούς ή/και διάρροιες ή που βλέπουμε το ζωάκι μας επί τω έργο είναι δυσάρεστη, άβολη, και στενάχωρη. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι το γαστρεντερικό τους είναι από τα πιο ευαίσθητα συστήματα στα κορμάκια τους και δυστυχώς βάλλονται είτε από δική τους πρωτοβουλία (π.χ. διατροφικές παρεκτροπές) ή από δικές μας παρεμβάσεις και αποφάσεις (π.χ. μάρκα φαγητού ή τρόπος ταΐσματος) ή και από ασθένειες.


Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα προβλημάτων του πεπτικού συστήματος?

Δυσπεψία, εμετός, μαλακά κόπρανα και διάρροια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπρόσθετα, παρατηρούμε αν το ζωάκι μας έχει πρησμένη κοιλίτσα, αν βαριανασαίνει, αν ενοχλείται ή αντιδρά όταν του ακουμπάμε την κοιλίτσα).


Αιτίες που προκαλούν διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου/γάτας:

Μια φτωχή δίαιτα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από παράσιτα προκαλώντας μαλακά κόπρανα. Τροφικές αλλεργίες επίσης μπορεί να προκαλέσουν διάρροια: αλλεργία σε κάποιο συστατικό εκτός από το να επηρεάσει το δέρμα, τα μάτια τη μύτη, μπορεί και να επηρεάσει και το πεπτικό σύστημα. Επιπρόσθετα, τα μαλακά κόπρανα ή διάρροια μπορεί να οφείλονται σε πάθηση/αρρώστια όπως καρκίνος ή μολύνσεις του πεπτικού συστήματος.

Αλλαγές στη δίαιτα
Η αλλαγή τροφής μπορεί να προκαλέσει μαλακά κόπρανα ή διάρροια. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο συστατικό της νέας τροφής ή απλά στο γεγονός ότι η νέα τροφή δε δόθηκε σταδιακά ώστε να επιτρέψει στο πεπτικό σύστημα να προσαρμοστεί.

Κακές συνήθειες & νοστιμιές
Αν το ζωάκι σας (ο σκύλος κυρίως) «τρώει» από τα σκουπίδια, τσιμπάει ότι βρει από κάτω στις βόλτες, ή δέχεται τα κεράσματα ξένων τότε αυτοί είναι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψίες, μαλακά κόπρανα, διάρροια! Βρώμικο φαγητό, επεξεργασμένες τροφές με αλάτι, ζάχαρη και άλλα χημικά προκαλούν κρίσεις διάρροιας. Κακή συνήθεια είναι και να ταΐζουμε τα ζωάκια μας απομεινάρια φαγητών που προορίζονται για εμάς. Όσο και να μας κάνουν τα «γλυκά μάτια» και όσο να μας παρακαλούν για ένα μεζεδάκι, καλύτερα ας το αρνηθούμε και να παραμείνουμε πιστοί στην κατάλληλη και ισορροπημένη τους διατροφή παρά να τους δίνουμε λιπαρά.

Δηλητηριώδεις ουσίες
Αν το πρόβλημα δεν προέρχεται από φαγητό, ελέγξτε αν υπάρχουν δηλητηριώδεις ουσίες γύρω ή μέσα στο σπίτι σας. Αυτά μπορεί να είναι τοξικά φυτά, μολυσμένο νερό ή εντομοαπωθητικά/φυτοφάρμακα. Επίσης, ουσίες όπως σοκολάτα, κάρβουνα και μανιτάρια καλό είναι να τα κρατάτε σε προφυλαγμένο χώρο που να μην έχει πρόσβαση ο σκύλος σας. Υπάρχουν τροφές και συστατικά τροφών τα οποία δεν είναι καλά για τα ζωάκια μας.

Αρρώστιες
Αρρώστιες όπως καρκίνος, φλεγμονές στο έντερο, όγκοι στα όργανα του πεπτικού συστήματος και μολύνσεις πολύ συχνά συνοδεύονται από κρίσεις διάρροιας.
Οι βακτηριακές μολύνσεις είναι μεταδοτικές και γι΄αυτό το λόγο πρέπει να προσέχετε το σκυλάκι σας μετά από τη βόλτα ή αν εντοπίσετε κάποιο σχετικό πρόβλημα.
Ο καλύτερος τρόπος να περιοριστεί η μετάδοση ειδικά αν έχετε πάνω από ένα ζωάκι στο σπίτι είναι να το απομονώσετε σε ξεχωριστό χώρο και να χρησιμοποιείτε γάντια καθώς πιθανόν κάποιες μολύνσεις να είναι μεταδοτικές και στον άνθρωπο.

Φάρμακα
Μερικά φάρμακα ίσως προκαλούν διάρροια. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει αν κάποιο φάρμακο πιθανόν να προκαλέσει διάρροια στο ζωάκι σας κι εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να το ελέγχουμε. Τα αντιβιοτικά είναι ένας συνήθης ύποπτος για τις διαταραχές του εντέρου και τη διάρροια και σε τέτοιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση συμπληρωμάτων για την διαχείριση της διάρροιας μέχρι να ολοκληρωθεί η χορήγηση αντιβίωσης.

Συναισθηματικές Διαταραχές
Τα ζωάκια μας μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και άλλες συναισθηματικές διαταραχές, καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή μαλακά κόπρανα. Στα σκυλιά, το στρες έχει συσχετιστεί με διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Πως μπορώ να βοηθήσω το ζωάκι μου?

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το ζωάκι σας σε περιπτώσεις που έχει διαταραχτεί το πεπτικό του σύστημα: είτε για απλές δυσπεψίες είτε για περιπτώσεις μαλακών κοπράνων ή διάρροιας.
CalmMyTummy για τη διάρροια: δρα άμεσα, σταματάει τη διάρροια από την πρώτη χρήση. Τα φυσικά συστατικά του απορροφούν την υγρασία & αποβάλλουν τις τοξίνες.
HappyTummy για δυσπεψίες & εντερικές διαταραχές: με τα πρεβιοτικά & προβιοτικά του, ευεργετεί το στομάχι & το έντερο, επαναφέρει την ηρεμία και συμβάλλει στη συνεχή ορθή λειτουργία και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, μπορούμε να βοηθήσουμε και ως εξής:
Κάνουμε επιλογή τροφής ειδικής για στερεά κόπρανα.
Εμπλουτίζουμε τη διατροφή τους σιγά σιγά με φυτικές ίνες. Οι φυτικές είναι μπορούν και απορροφούν τα επιπλέον υγρά από το πεπτικό σύστημα.
Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την καθημερινή του διατροφή, τα συστατικά που λαμβάνει καθημερινά με τη διατροφή του.
Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά: μερικά ζωάκια έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη οπότε παρατηρούμε πως αντιδρά το ζωάκι μας. Αν τα γαλακτοκομικά αποτελούν καθημερινή συνήθεια τα σταματάμε μέχρι να επανέλθουν τα κόπρανα στη φυσιολογική κατάσταση.

Η διάρροια, ο εμετός και οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση του γαστρεντερικού είναι προειδοποίηση ότι το ζωάκι μας χρειάζεται τη βοήθειά μας.
Δε μαλώνουμε !
Δεν τιμωρούμε !

Παραμένουμε ψύχραιμοι για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με επιτυχία
Προσέχουμε: γενικά και πάντα το ζωάκι μας έτσι ώστε αν εντοπίσουμε να συμβαίνει κάτι που δυνητικά θα έχει κακό αποτέλεσμα να παρέμβουμε έγκαιρα και να ζητήσουμε βοήθεια από το γιατρό μας.
Συμπληρώματα Διατροφής: υπάρχει πληθώρα επιλογών από προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κρίσεων & αποκατάσταση ΣΥΝ τα σπιτικά γιατροσόφια που οι περισσότεροι γνωρίζουμε.

SOS TIP #1: όλα τα συμπτώματα διαταραχής του γαστρεντερικού αν επιμείνουν πάνω από 1-2 μέρες και αν κρίνετε ότι η συνολική εικόνα και συμπεριφορά του ζώου σας έχει αλλάξει, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας!
SOS TIP #2: δεν είναι σίγουροι αν πρέπει ή όχι να δώσετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής στο ζωάκι σας? Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας!
SOS TIP #3: τα σπιτικά γιατροσόφια είναι καλή λύση, πλην όμως δεν είναι κατάλληλα για όλες τις περιπτώσεις & για όλα τα ζωάκια.

Πηγές:
https://www.totallygoldens.com
https://www.pdsa.org.uk
https://www.akc.org
https://vcahospitals.com

Σχετικά Άρθρα