fbpx
el☎ 210 220 4583

Διακοπές με τη γάτα μας!

cat oh the balcony

Οι διακοπές μας μπορούν να είναι ωραίες και ευχάριστες έχοντας μαζί και τα κατοικίδιά μας. Όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να έχει κοντά του το σκύλο του – τα καταλύματα – παραλίες – εστιατόρια  που επιτρέπουν κατοικίδια αυξάνονται ενώ βελτιώνονται και οι δυσάρεστες συμπεριφορές των σκυλογονέων αλλά και των σκύλων. Οι σκύλοι πάνε διακοπές – τους συναντάμε στα καράβια, στα αεροδρόμια, με τα κεφάλια να κρέμονται έξω από τα παράθυρα των αυτοκινήτων στα διόδια, στις παραλίες να απολαμβάνουν τις δροσιές της θάλασσας αλλά δεν έχω δει ποτέ γάτα! Οι γάτες γιατί μένουν πίσω? Γιατί η Μ. δεν μπορούσε να πάρει τον Πουρπούρη στο εξοχικό? Και η Ι. αφήνει πάντα τον Μπραντ στο σπίτι?

Οι γάτες σε γενικές γραμμές δεν αγαπούν την αλλαγή περιβάλλοντος και τις μετακινήσεις. Η αλλαγή περιβάλλοντος – ακόμη και η μετακόμιση σε νέο σπίτι – μπορεί να είναι στρεσογόνα και να διαταράξει όλες τις συνήθειες συμπεριλαμβανομένης και της τουαλέτας της (χρήση αμμοδοχείου). Πόσο μάλλον η αλλαγή περιβάλλοντος για λίγες ημέρες! 

Όμως εξαρτάται και από το χαρακτήρα της γάτας: υπάρχουν γάτες που είναι εξωστρεφείς και αγαπούν τις εξερευνήσεις και τις βόλτες σε περιβάλλον εκτός σπιτιού. Ή γάτες που η απλή και τυποποιημένη διαδρομή στο κτηνιατρείο δεν τις επηρεάζει καθόλου. Ο καθένας ξέρει το χαρακτήρα της γάτας του και πράττει αναλόγως – πάντα με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το ζωάκι μας!

Θέλω να πηγαίνω διακοπές με τη γάτα μου!

Ναι γίνεται. Αλλά θέλει προετοιμασία και εκπαίδευση. Η γάτα καλό είναι να ταξιδεύει πάντα μέσα σε ειδικό καλάθι, με στιβαρό & σκληρό πάτωμα και τοιχώματα, προκειμένου να αισθάνεται σταθερότητα και να έχει λιγότερους κλυδωνισμούς. 

Εκπαίδευση

  • Τοποθετούμε το κλουβί μεταφοράς σε σημείο του σπιτιού για να το οικειοποιηθεί η γάτα μας. Της δίνουμε τη δυνατότητα να το δει, να το μυρίσει, να το εξερευνήσει. Και μόνο να τη βάλουμε έτσι ξαφνικά μέσα στο κουτί μεταφοράς αποτελεί αιτία στρες! Δίνουμε χρόνο να εμπιστευτεί ως χώρο, βάζουμε μέσα ένα αγαπημένο κουβερτάκι ή παιχνίδι ή λιχουδιές, για να το συσχετίσει με θετική εμπειρία.
  • Όταν η γάτα μας δείχνει άνετη με το κλουβί μεταφοράς, κλείνουμε το πορτάκι, το σηκώνουμε και κάνουμε μια μικρή με απαλές κινήσεις βόλτα μέσα στο σπίτι. Αφήνουμε τη γάτα μας να βγει έξω και προσφέρουμε λιχουδιές. Η επαναλαμβανόμενη αυτή άσκηση μέσα στο σπίτι θα βοηθήσει πάρα πολύ τη γάτα να αισθανθεί άνετα όταν το κουτί μεταφοράς βρίσκεται στον αέρα (στα χέρια μας). 
  • Το κλουβί μεταφοράς γίνεται μέρος του καθημερινού της περιβάλλοντος, γίνεται μέρος της ζωής της στο οποίο μαθαίνει να τρώει, να ξεκουράζεται και να παίζει.  
  • Είμαστε υπομονετικοί και δεν βάζουμε με το ζόρι τη γάτα μέσα στο κλουβί μεταφοράς. 
  • Όταν νιώσουμε και δούμε τη γάτα μας εξοικειωμένη με το κλουβί μεταφοράς και άνετη με τις μετακινήσεις μέσα στο σπίτι, κάνουμε μια πρώτη, πολύ μικρή βόλτα με το αυτοκίνητο. Η γάτα παραμένοντας μέσα στο κλουβί μεταφοράς καλείται να αντιμετωπίσει τους θορύβους, τις μυρωδιές και την κίνηση του αυτοκινήτου. Μικρές βόλτες στην αρχή, τόσο όσο να μη νιώθει δυσφορία  – αν αρχίσει να νιαουρίζει σταματάμε! Δε στρεσάρουμε περισσότερο «γιατί, που θα πάει, θα συνηθίσει!». 
  • Στο τέλος κάθε βόλτας είτε μόνο με κλουβάκι μέσα στο σπίτι είτε με το αυτοκίνητο ανοίγουμε το πορτάκι κι αφήνουμε τη γάτα ελεύθερη – παράλληλα προσφέρουμε λιχουδιές και την αφήνουμε να τις φάει όποτε θελήσει. 

Προετοιμασία

Εκεί που πάμε είναι πραγματικά cat friendly? Θα βρω την τροφή & άμμο που έχει συνηθίσει? Έχει κοντά κτηνίατρο? 

  • Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας για τυχόν υποχρεωτικά για το ταξίδι εμβόλια / αποπαρασιτώσεις.
  • Κάνουμε ένα τσεκ απ – αν είναι και η κατάλληλη ώρα- προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που «κρύβεται».
  • Πακετάρουμε το αμμοδοχείο, μπολ φαγητού & νερού, παιχνιδάκι, στρωσίδι, παιχνίδια για γρατζούνισμα και τυχόν φαρμακευτικές αγωγές που παίρνει.
  • Φτιάχνουμε (αν δεν έχει) ή ανανεώνουμε για να είναι up-to-date την ταυτοτητούλα και το περιλαίμιό της.
  • Παίρνουμε μαζί το φαγητό που τρώει: στο μέρος που θα πάμε μπορεί να μη βρούμε την ίδια μάρκα και όποια αλλαγή στην τροφή μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και επιπλέον στρες και δυσάρεστα περιστατικά. Και άμμο επίσης!
  • Βρίσκουμε τον πλησιέστερο κτηνίατρο στην περιοχή που θα μείνουμε και & επιβεβαιώνουμε ότι θα λειτουργεί κανονικά! 
  • Και δεν ξεχνάμε στηθόλουρο & οδηγό!

Που θα μείνω?

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε καταλύματα να είναι δεκτικά σε κατοικίδια! Αλλά και πάλι οι επιλογές που έχουμε συνεχίζουν και είναι περιορισμένες. Κάνουμε σωστή έρευνα αγοράς και επικοινωνούμε με το κατάλυμα προκειμένου να διασφαλιστούμε ότι όντως επιτρέπονται κατοικίδια – μη ζήσουμε άσχημες εκπλήξεις!

  • Στο δωμάτιο φτιάχνουμε ένα χώρο, προσομοίωση του χώρου που ζει η γάτα μας, ένα χώρο να μπορεί να χωθεί και να νιώσει ασφάλεια. 
  • Όταν λείπουμε από το δωμάτιο αφήνουμε τη γάτα μέσα στο κλουβί μεταφοράς: ακόμη και αν ενημερώσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας / διεύθυνση του καταλύματος ότι δε χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες τους, μπορεί να απαιτηθεί η είσοδος προσωπικού. Για τη γάτα θα είναι άσχημη εμπειρία να δει μπροστά της αγνώστους & για τους εργαζόμενους θα είναι άσχημη εμπειρία να συναντήσουν ένα τρομαγμένο γατί. 
  • Επιπρόσθετα, αφήνοντας τη γάτα μας μέσα στο κλουβάκι της όσο απουσιάζουμε, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να αποδράσει από μισάνοιχτη πόρτα ή παράθυρο. 
  • Πάντα της φοράμε την ταυτότητά της! Ακόμη και αν καταφέρει να αποδράσει και βρεθεί από κάποιον, να είναι εύκολη η επιστροφή της σε εμάς!

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Ο πιο σωστός τρόπος για τη γάτα καθώς εμείς έχουμε τον έλεγχο και του χώρου της καμπίνας, της ταχύτητας, του πόσες στάσεις θα γίνουν και της μουσικής! 

  • Τοποθετούμε το κλουβί μεταφοράς στο πάτωμα, στη θέση του συνοδηγού ή στο πάτωμα των πίσω καθισμάτων – και πιο σταθερό είναι και πιο σίγουρο για να μην κυλίσει/μετατοπιστεί. 
  • Πριν βάλουμε τη γάτα μας με το κλουβί μεταφοράς καλό είναι να ετοιμάζουμε μια καλή θερμοκρασία: ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες ανάβουμε καλοριφέρ/air condition.
  • Κάνουμε συχνές στάσεις – τόσο συχνές όσο χρειάζεται η γάτα για να ξεθολώσει. 
  • Αποφεύγουμε τα απότομα φρεναρίσματα, οδηγούμε με ηρεμία.
  • Προτιμούμε ήρεμη μουσική! Τσέκαρε Spotify playlists για γάτες & purr apps! 
  • Δεν αφήνουμε τη γάτα ελεύθερη μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου: μπορεί κάτι να την τρομάξει και να έρθει επάνω μας αποσπώντας την προσοχή μας ή του οδηγού από την οδήγηση. 

Ταξίδι με πλοίο 

  • Παίρνουμε το καράβι για νησάκι? Επικοινωνούμε με την εταιρεία του πλοίου για να μάθουμε τι ισχύει για τη μεταφορά κατοικιδίων.
  • Προετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο της γάτα μας για παραμονή αρκετής ώρας μέσα στο κλουβί μεταφοράς & έχουμε μαζί μας τροφή, νερό, αμμοδοχείο. 
  • Επιλέγουμε ένα ήσυχο μέρος μέσα στο πλοίο για να περάσουμε τις ώρες του ταξιδιού
  • Αν το ταξίδι είναι πολύωρο βγάζουμε τη γάτα μας από το κλουβί μεταφοράς με λουρί και την αφήνουμε να βολτάρει και να ξεμουδιάσει σε χώρο που φυσικά επιτρέπεται. 

Ταξίδι με αεροπλάνο

  • Συμβουλευόμαστε την αεροπορική εταιρεία ως προς τις απαιτήσεις που πρέπει να πληροί το κλουβί μεταφοράς.
  • Αν γίνεται και επιτρέπεται, επιλέγουμε να ταξιδέψει μέσα στην καμπίνα μαζί μας και όχι cargo.
  • Βγάζουμε από το κλουβί μεταφοράς τη γάτα μας μόνο αν επιτρέπεται και πάντα με λουρί. Μπορεί να τρομάξει με κάποιο θόρυβο ή με κάτι που θα γίνει όπως μια ανατάραξη και να αντιδράσει πηδώντας μέσα από τα χέρια μας!

Ταξίδι με λεωφορείο / τρένο

  • Προετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο της γάτα μας για παραμονή μέσα στο κλουβί μεταφοράς.
  • Το να βγάλουμε τη γάτα μας μέσα από το κλουβί μεταφοράς να ξελαμπικάρει, να χρησιμοποιήσει την άμμο της, να φάει & να πιεί νερό δεν ενδείκνυται οπότε επιλέγουμε αυτού του είδους μεταφορικά μέσα μόνο για διαδρομές λίγης ώρας.

SOS: Με όποιο μέσο και να ταξιδέψουμε, δεν ταΐζουμε τη γάτα πριν το ταξίδι: με γεμάτο στομάχι επιδεινώνουμε την αίσθηση ναυτίας και οι εμετοί είναι μονόδρομος.

Φτάσαμε!

Για τις γάτες, σημασία δεν έχει το ταξίδι, αλλά η ησυχία τους και η ασφάλειά τους – ήτοι ο προορισμός. Φτάνοντας, ανοίγουμε το πορτάκι του κλουβιού μεταφοράς και της αφήνουμε την πρωτοβουλία να βγει όποτε νιώθει έτοιμη. 

  • Ετοιμάζουμε το αμμοδοχείο
  • Γεμίζουμε με νερό και φαγητό τα μπολ της
  • Τοποθετούμε τα στρωσιδάκια της στο κρεβατάκι της. 

Την αφήνουμε να εξερευνήσει το χώρο και της δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται για να αποσυμπιεστεί. 

Να πάρω στην παραλία τη γάτα μου?

Χμ. Εξαρτάται. Για να φτάσει έως την παραλία η γάτα σημαίνει ότι άντεξε το ταξίδι. Είναι όμως οι παραλίες κατάλληλες και φιλικές προς τις γάτες? 

  • Επιβεβαιώνουμε ότι επιτρέπονται τα κατοικίδια στην παραλία που θα επιλέξουμε. 
  • Δεν αφήνουμε ποτέ τη γάτα μόνη: αν κάποιος πάει μόνος του στην παραλία, καλύτερα να αφήσει τη γάτα στο σπίτι/δωμάτιο. Στις παραλίες συνήθως βλέπουμε σκύλους, και δεν είναι όλοι οι σκύλοι φιλικοί και άνετοι με τις γάτες. 
  • Βγάζουμε τη γάτα μας από το κλουβί μεταφοράς με λουρί. ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Θεωρητικά θα δυσκολευτεί με την αίσθηση της άμμου ή των χαλικιών και θα θελήσει να επιστρέψει στην ασφάλεια του κλουβιού αλλά στην περίπτωση που η γάτα μας είναι τόσο θαρραλέα την αφήνουμε να εξερευνήσει, να μυρίσει και να βολτάρει σε ακτίνα που έχουμε τον έλεγχο των κινήσεων. 
  • Δεν επιτρέπουμε τη γάτα μας να ενοχλήσει φωλιές πουλιών, χελωνών ή άλλων μόνιμων κατοίκων του τοπικού οικοσυστήματος
  • ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ εκτός από το πατουσάκι της στην άμμο: τσίσα/κακά στο αμμοδοχείο που πρέπει να έχουμε μαζί μας. 

Tip: αν νιαουρίζει non-stop μην προσπαθήσετε να τη συνετίσετε κάνοντας το γνωστό «Σςςςςςς». Αυτός ο ήχος στα αυτιά της γάτας είναι ίδιος με τον ήχο συριγμού για επίθεση.

Το αν θα έχουμε μαζί μας στις καλοκαιρινές διακοπές ή για Πάσχα στο χωριό ή στο εξοχικό τη γάτα μας εξαρτάται ξεκάθαρα από αυτήν! 

Ο χαρακτήρας της, η υγεία της, ο τρόπος ζωής που είναι συνηθισμένη καθορίζουν αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αν ξεκινήσουμε τις κατάλληλες εκπαιδεύσεις από μικρή ηλικία και αν και της ίδιας της αρέσει τότε μπορούμε να το πετύχουμε!

Για γάτες που δεν προτιμούν τα ταξίδια κάνουμε την πιο κατάλληλη επιλογή: ξενοδοχείο ή φιλοξενία σε δικό μας άνθρωπο που εμπιστευόμαστε. Για πολυήμερη απουσία καλύτερα να μην αφήνουμε τη γάτα μόνη μέσα στο σπίτι. 

Η εκπαίδευση πάντως για το κλουβί μεταφοράς και διαδρομή με αυτοκίνητο είναι έτσι κι αλλιώς χρήσιμη καθώς η πιο σίγουρη βόλτα που θα κάνει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο είναι η επίσκεψη στο κτηνιατρείο! Ας της προσφέρουμε την ευκαιρία να στρεσαριστεί όσο το δυνατόν λιγότερο εφόσον η επίσκεψη στο γιατρό είναι από μόνη της κάτι που τους προκαλεί ανασφάλεια και ένταση. 

Ευχόμαστε καλά ταξίδια & καλές διακοπές σε γάτες και γατογονείς!  

Πηγές:
https://travelwithkitties.com
https://www.petshed.com
https://www.racv.com.au
https://www.petguide.com
https://www.thesprucepets.com
https://www.cats.org.uk

Photo by form PxHere

Σχετικά Άρθρα