fbpx
el☎ 210 220 4583

Όχι πλέον απλά «σκυλοτροφή» – «γατοτροφή» αλλά «διατροφή»!

cat and dog


Όλο και πιο συχνά ακούω φίλους να αναφέρουν ότι έχουν εντάξει στην καθημερινή τους διατροφή σπόρους τσία, να μιλάνε για συνταγές με κινόα και ταχίνι, να ανταλλάσσουν πληροφορίες για λαϊκές αγορές με βιολογικά προϊόντα. Και συμμετέχω και εγώ σε αυτή τη διατροφική στροφή προς τα πιο υγιεινά τρόφιμα, τόσο από πλευράς συστατικών όσο και από πλευράς τρόπου καλλιέργειας. Απ’ότι φαίνεται, βρισκόμαστε όλοι στην καμπή του χρόνου που επενδύουμε περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα της τροφής, που αρχίζουμε να προσέχουμε τις ετικέτες των προϊόντων, να διαβάζουμε για τα συστατικά, να επιλέγουμε αυτά με τα καλύτερα διαπιστευτήρια. Προτεραιότητά μας γίνεται η υγεία μας και αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας.

Ένα άλλο κίνημα που εξελίσσεται παράλληλα, σε μικρό βαθμό ακόμη αλλά με μεγάλη δυναμική, πολύ έντονο σε Αμερική και Η.Β. και με ενθαρυντικά σημάδια και στην Ελλάδα είναι η αλλαγή των διατροφικών στάνταρντς που κάνουν οι γατο-σκυλογονείς για τα αγαπημένα τους ζωάκια.

Ήδη από το 2019 έχει γίνει ορατή μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης των σκυλο-γατογονέων ως προς τη διατροφή των ζώων τους. Η εξέλιξη της πανδημίας Covid19 που μέχρι και σήμερα βιώνουμε ενίσχυσε αυτή την αλλαγή: μείναμε περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδιά μας μέσα στο σπίτι, είχαμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούμε με το φαγητό τους – όχι πλέον διεκπεραίωση, αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου μέσα από διαφημίσεις γνωρίσαμε νέα προϊόντα. Και έτσι δημιουργήθηκαν τάσεις και είδαμε να εμφανίζονται νέες μάρκες, νέες συνταγές τροφών. Και αναμένεται μεγάλη εξέλιξη και μέσα στο 2021 αλλά και στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά, 85 εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ έχουν από ένα κατοικίδιο (American Pet Products Association) ενώ το αντίστοιχο για την Ευρώπη είναι 80 εκατομμύρια (European Pet Food Federation)

Τι είναι αυτό που αλλάζει?

9 νέες τάσεις στη διατροφή του σκύλου & της γάτας

  • ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Έχοντας ήδη γνώση για τα ευεργετήματα φρούτων όπως το μύρτιλο και τα μούρα από την χρήση σε ανθρώπινες τροφές – αντιοξειδωτικά – οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει να τα προσθέτουν στη διατροφή των ζώων τους. Λαχανικά όπως μπρόκολο & κουνουπίδι αποτελούν διατροφικά σνακ και λιχουδιές που δίνουμε στα σκυλιά μας και πολλοί που εφαρμόζουν ωμοφαγική διατροφή τα έχουν ως μέρος της καθημερινής/εβδομαδιαίας διατροφής του ζώου τους. 

Οι βιομηχανίες τροφών παρουσιάζουν πλέον τροφές με τέτοιου είδους συστατικά. Η γλυκοπατάτα είναι από τα πιο συνηθισμένα. Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο – συστατικά που δεν μπορούν να λάβουν μέσα από το κρέας της τροφής. Επιπρόσθετα, τα φρούτα και λαχανικά όχι μόνο συνεισφέρουν τις φυτικές ίνες που χρειάζεται ένας οργανισμός αλλά ενισχύουν με φυσικό τρόπο τη γεύση και το άρωμα της τροφής.

  • ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι τάση και απασχολεί πολύ κόσμο: τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο, να χρησιμοποιούνται όλοι οι πόροι όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Σκοπός είναι να χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη ενός παραχθέντος για κατανάλωση ζώου/πτηνού: κρέας και κάποια από τα εντόσθια ενός κοτόπουλου πηγαίνουν για ανθρώπινη κατανάλωση. Κάποια από τα εσωτερικά όργανα όπως μέρος του γαστρεντερικού συστήματος και τα φτερά που περιέχουν κρεατίνη και κατόπιν ειδικής επεξεργασίας πηγαίνουν στην παρασκευή τροφών για κατοικίδια. Είναι μέρη που έχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται στη διατροφή του σκύλου / γάτας. 

Επιπλέον, βλέπουμε να γίνεται στροφή προς υπό-προϊόντα βιολογικής παραγωγής και επιλογή προμηθευτών κοντινής εμβέλειας προς τον κατασκευαστή της τροφής για όσο το δυνατόν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα – λιγότερος χρόνος ταξιδιού, λιγότερη κατανάλωση καυσίμων, χαμηλότερες απαιτήσεις σε συσκευασίες.

  • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ

Το κρέας και το ψάρι δεν είναι οι μοναδικές πηγές πρωτεΐνης και φαίνεται ότι σύντομα θα δούμε αλλαγές επάνω στις ετικέτες.

Η Bond Pet Foods ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιώντας μεθόδους παρόμοιους με την κατασκευή τυριού και ινσουλίνης, θα παράξουν πρωτεΐνη: με γονίδια ζωικής πρωτεΐνης από ζώο παραγωγής και προσθέτοντας μαγιά, τα τοποθετούν σε εργαστήρια ζύμωσης, τροφοδοτώντας τα με απλά σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η διαδικασία αυτή παράγει πρωτεΐνη που είναι διατροφικά ίδια με αυτή που λαμβάνεται από ένα ζώο. Η διαδικασία αυτή μειώνει τα πάντα που σχετίζονται με την παραγωγή κρέατος – επίπτωση στο περιβάλλον, φιλοζωικοί προβληματισμοί και ασφάλεια. 

Μια άλλη εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης είναι τα έντομα. Σε πολλές χώρες του κόσμου αποτελούν καθημερινή νοστιμιά στα τραπέζια των ανθρώπων – οπότε γιατί να μην μπορούν να γίνουν συστατικό για τη διατροφή του κατοικιδίου? 

Η εταιρεία Yora (UK) ήδη παράγει τροφές με πρωτεΐνες από προνύμφες «Μαύρης μύγας στρατιώτη» ή Hermetia Illucens. Οι συνταγές τους περιλαμβάνουν και λαχανικά όπως παντζάρια και πατάτες. Η παρασκευάστρια εταιρεία αναφέρει ότι το άλευρο που δημιουργείται είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά και μεταλλικά στοιχεία που απαιτούνται για το κατοικίδιο. Και ότι επιπλέον είναι πιο εύπεπτες από ότι πιο παραδοσιακές τροφές με κοτόπουλο και με περισσότερη επεξεργασία. 

Στις ΗΠΑ προς το παρόν το συγκεκριμένο έντομο έχει εγκριθεί μόνο για χρήση σε τροφές για ιχθυοτροφεία και όχι για κατοικίδια. Και γενικά η χρήση εντόμων για την πρωτεΐνη βρίσκεται σε στάδια διερεύνησης και έγκρισης για χρήση – είναι όμως κάτι που θα δούμε στο μέλλον.

Πρωτεΐνη από λιγότερο συνηθισμένα ζώα όπως καγκουρό, ελάφι, χοιρινό, brushtail possum (γηγενές μαρσιποφόρο της Αυστραλίας) χρησιμοποιούνται από την Addiction Foods(NZ) ενώ λιχουδιές από αλιγάτορα και γατόψαρο διαθέτει η Blue Buffalo. Ακόμη υπάρχουν και συνταγές με ελάφι, πρωτινή βόα, κινόα, ταπιόκα και αρακά και που ως τελικό προϊόν έχει ξεκινήσει να γίνεται δημοφιλές. 

Τέλος, μια πολύ γνωστή πηγή πρωτεΐνης είναι το αυγό. Και εμείς το εντάσσουμε στη διατροφή μας ως πρωτεΐνη, πολλοί από εμάς το ταΐζουμε στα ζώα μας είτε ωμό είτε βρασμένο  – ταΐζουμε ακόμη και τα αλεσμένα τσόφλια καθώς είναι πηγή ασβεστίου.  Οι κατασκευαστές τροφών έχουν ξεκινήσει να τα περιλαμβάνουν στις συνταγές τους όχι μόνο για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά και για την ιδιότητά τους να «δένουν» με φυσικό τρόπο μια συνταγή – ειδικά στις τροφές υγρού τύπου (κονσέρβα).

  • ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η στροφή από τη γνωστή ξηρά τροφή-κροκέτα προς την ωμοφαγία και φρέσκα συστατικά είναι εμφανής. Και στην Ελλάδα πλέον υπάρχουν αρκετές επιλογές για ωμοφαγία και πολλοί σκυλο-γατογονείς φτιάχνουν μόνοι τους την τροφή του ζώου τους αγοράζοντας τα υλικά από το χασάπη και το μανάβη της γειτονιάς τους. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στα στατιστικά της Google: η έρευνα για “raw dog food” έχει αυξηθεί κατά 169% από το 2015.

Στις ΗΠΑ η τάση αυτή έχει χαρακτηριστεί ως «superpremium» (US Pet Market Outlook 2020-2021 – June 2020 update). Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι αυτό προκύπτει από τις επενδύσεις που γίνονται από εταιρείες στο χώρο της παρασκευής φρέσκιας τροφής καθώς και στις επενδύσεις σε marketing, εμπλουτισμό γραμμών προϊόντων και δικτύων διανομής.

  • ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Καθώς προτεραιότητα είναι η υγεία, η τάση δείχνει τη ζήτηση: οι καταναλωτές διαβάζουν τις ετικέτες και επιλέγουν τροφή για το ζωάκι τους που περιέχει συστατικά βιολογικής καλλιέργειας. 

Η παγκόσμια παραγωγή βιολογικών προϊόντων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας παρασκευής τροφών για κατοικίδια. Έτσι, οι ιδιοκτήτες κάνουν μόνοι τους την έρευνα αγοράς και προμηθεύονται τις πρώτες ύλες τις οποίες ενσωματώνουν στη διατροφή των ζώων τους. 

Αναμένεται να δούμε γρήγορα στις ετικέτες έτοιμης τροφής χαρακτηρισμό «βιολογική καλλιέργεια» καθώς τα λαχανικά/φρούτα αποτελούν μικρό ποσοστό μιας τροφής σκύλου/γάτας και οι εταιρείες θα επενδύσουν στην προμήθεια τέτοιων συστατικών. 

  • ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

Ο εμπλουτισμός της καθημερινής διατροφής με τσία, κεχρί, αλεύρι φαγόπυρου, κινόα, νιφάδες ντίνκελ, σόργο είναι τάση – συναντάμε τους αρχαίους αυτούς σπόρους όλο και περισσότερο στα ράφια όχι μόνο καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα αλλά και στα σούπερ μάρκετ. 

Παρομοίως, όσοι καταναλώνουν αυτού του είδους τροφές γνωρίζοντας τα ευεργετικά τους αποτελέσματα με τη μακρόχρονη χρήση τα ενσωματώνουν στη διατροφή του ζώου τους. Είναι μια τάση που θα δούμε σύντομα σε τροφές σκύλου και γάτας. Υπάρχει όμως ο προβληματισμός από τους κτηνιάτρους κατά πόσο αυτοί οι σπόροι μπορούν να επεξεργαστούν σωστά από το πεπτικό σύστημα ενός σκύλου ή γάτας ή αν προκαλούν περισσότερες αλλεργίες απ’ότι το ρύζι και τα σιτιρά. Σε αναμονή λοιπόν.

  • ΤΡΟΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ & ΣΙΤΗΡΑ

Από τις πιο συζητημένες περιπτώσεις τροφής, η τροφή που περιέχει σιτηρά και γλουτένη, θα συνεχίσει να είναι πεδίο αντιπαραθέσεων και μέσα στο 2021 και παραπέρα. Προβληματισμοί ως προς τις αλλεργίες, δυσανεξίες, δυσπεψίες, παχυσαρκία, αυτοάνοσα, προβλήματα στο θυροειδή οδηγούν γατο-σκυλογονείς στο να επιλέγουν τροφές χωρίς γλουτένη και σιτηρά. 

Κυκλοφορούν στα ράφια των καταστημάτων, ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα που διακηρύττουν εμπιστευόμενοι πάντα τη γνώμη και τις οδηγίες του κτηνιάτρου που βασίζεται στο ιστορικό και κατάσταση της υγείας του ζώου.

  • ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και μας νοιάζει περισσότερο από παλαιότερα η καλή υγεία του κατοικίδίου μας. Γνωρίζουμε ότι το φαγητό μόνο δε φτάνει, ότι τα συστατικά που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία οργανισμού και σώματος δεν υπάρχουν όλα στην τροφή. 

Μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική τους κατάσταση, υγεία, λειτουργίες με συμπληρώματα διατροφής. Προβιοτικά και πρεβιοτικά για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού αποτελούν τάση με αυξανόμενο ρυθμό – ο τρόπος ζωής των κατοικιδίων μας είναι ο τρόπος ζωής ο δικός μας και οι οργανισμοί μας έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες. 

Βιταμίνες για διάφορες λειτουργίες, συμπληρώματα διατροφής για το δέρμα και το τρίχωμα και συμπληρώματα διατροφής με συστατικά που συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων στο μυοσκελετικό – αρθρώσεις βρίσκονται στην κορυφή των αναγκών. 

  • ΝΕΟΤΕΡΙΣΜΟΙ – νέα προϊόντα
  • Παγωμένο γιαούρτι για σκύλους: πρωτότυπο προϊόν, θεωρείται προϊόν πολυτελείας, από αμερικανική εταιρεία που ναι μεν δεν έχει μεγάλο όγκο πωλήσεων, έχει αποκτήσει όμως πιστούς πελάτες. 
  • Κατεψυγμένη ξηρά τροφή: η κλασική κροκέτα που καταψύχεται για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης, πολλοί κατασκευαστές περιλαμβάνουν στην κροκέτα ωμό κρέας και φρέσκα λαχανικά που για να διατηρηθεί σωστά πρέπει να καταψύχεται.
  • Υγιεινές λιχουδιές: η επιβράβευση του κατοικίδίου μας θέλουμε πλέον να είναι διατροφικά σωστή. Η εταιρεία Because Animals ειδικεύεται στην παραγωγή λιχουδιών με βάση βιολογικά προϊόντα και προϊόντα με Ω3.
  • Διατροφή ΚΕΤΟ: αν και ακόμη χαμηλά σε προτίμηση, η αναζήτηση στο google δείχνει ότι θα υπάρξει τάση.
  • Διατροφή vegan: υπάρχει μικρή τάση, υπάρχουν και επιχειρήματα υπέρ και κατά. Είναι όμως μια ένδειξη για το πως επηρεάζεται η διατροφική νοοτροπία επί συνόλου για ένα νοικοκυριό – άνθρωποι και κατοικίδια.

Η αγορά της τροφής κατοικιδίων αποτελεί περίπου το 75% των πωλήσεων της αγοράς ειδών κατοικιδίων (Pet Biz Marketer – USA) ενώ αναμένεται μέσα στο 2021 η προσοχή των καταναλωτών να στραφεί περισσότερο σε τροφές με συστατικά υψηλής ποιότητας, βιολογικά, εναλλακτικά,  με γνώμονα την υγεία του ζώου τους. 

Οι γατο-σκυλογονείς θα επιλέξουν τροφές που αντανακλούν τις προσωπικές τους διατροφικές τοποθετήσεις. Με τις συνθήκες διαβίωσης όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την πανδημία COVID-19 περάσαμε περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδιά μας και έρευνες που έχουν γίνει υποστηρίζουν ότι παρόλη την αίσθηση οικονομικής ανασφάλειας και αλλαγές, ένας στους 5 σκυλογατογονείς αύξησε τη δαπάνη σε προϊόντα σχετικά με το κατοικίδιο – και μάλλον αφορά τροφή. 

Είμαστε αυτό που τρώμε έχει ακουστεί να λέγεται, και αυτό που φαίνεται είναι ότι η θεωρία αυτή αντανακλάται και στα κατοικίδιά μας. 

 

Πηγές:
https://www.dogtopia.com
https://biomegagroup.com
https://www.k9magazine.com
https://www.foodprocessing.com
ttps://www.petfoodindustry.com
https://explodingtopics.com

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply