fbpx
el☎ 210 220 4583

Η επίθεση της γάτας

cat at the beach


Η Φ. Έχει ένα γάτο, τον Περσέα. Είναι λευκός, φλάφυ και πανέμορφος. Όταν επισκέπτομαι τη Φ. πάντα θέλω να τον χαϊδέψω αλλά έχω μια φοβία με τα γατιά: μέσα σε αυτά τα υπέροχα πατουσάκια κρύβονται τα κοφτερά νυχάκια. Και χωρίς να έχω ποτέ κάποια άσχημη εμπειρία, το γεγονός ότι ξαφνικά μπορούν να μεταμορφωθούν σε φονικό εργαλείο με φοβίζει. Και μου το είπε και η Φ. σε μια επίσκεψη: πρόσεξε, μη φωνάξεις δυνατά, θα στρεσσαριστεί και μπορεί να σου επιτεθεί. Δεν έχω χαϊδέψει ποτέ τον Περσέα. 

Ορμώμενη από όλο αυτό αλλά και από ιστορίες που ακούω κατά καιρούς από γατογονείς – π.χ. η Β. κάποια στιγμή είχε δεχτεί σοβαρότατη επίθεση από το γάτο της «στα καλά καθούμενα» –  θέλησα να το ψάξω, να διαβάσω, να καταλάβω τι συμβαίνει με τις γάτες τελικά. 

Σε ποιες περιπτώσεις η γάτα (πιθανόν) να κάνει επίθεση ?

Τα περισσότερα περιστατικά επίθεσης αναφέρουν ότι καθώς ο άνθρωπος απολαμβάνει ποιοτική στιγμή παρέα-αγκαλιά με τη γάτα του, χαϊδεύει, ξαφνικά τα νύχια βγαίνουν και επίθεση! Μένουν άναυδοι, πολλοί λένε ότι είναι σοκ καθώς τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη. 

Συμπεριφοριστές και κτηνίατροι όμως ενημερώνουν ότι σημάδια υπάρχουν. Και πρέπει να μπορούμε να τα βλέπουμε. Ή να διαβάσουμε λιγάκι και να ενημερωθούμε για τη συμπεριφορά της γάτας και τι να περιμένουμε.

10 καταστάσεις που πρέπει να προσέξουμε

  1. Όταν ρηλαξάρει
  2. Πριν και μετά το γεύμα της
  3. Μετά από μεγάλη χρονική διάρκεια που έχει μείνει μόνη της 
  4. Στο παιχνίδι
  5. Κατά τη διάρκεια της νύχτας
  6. Όταν έχουμε επισκέψεις
  7. Συναναστροφή  / συγκατοίκηση με άλλα ζώα
  8. Θόρυβοι – μυρωδιές – ερεθίσματα όπως πουλιά ή η ηλεκτρική σκούπα
  9. Νέα αντικείμενα στο χώρο που ζει
  10. Όταν δείχνει να είναι άρρωστη

Τελικά γιατί μας επιτίθονται???!!!!
10 λόγοι που οι γάτες επιτίθονται στους ανθρώπους 

Και για τις 10 μπορούμε να κάνουμε κάτι και να βοηθήσουμε τις γάτες μας και εμάς.

  • Υγεία

Χαϊδεύοντας μπορεί να ακουμπήσουμε ένα σημείο του σώματός της που πονάει. Ή, ένας λόγος υγείας να τις κάνει ευερέθιστες και κακοδιάθετες. Οι γάτες δε δείχνουν εύκολα ότι πονάνε ή κάτι τις ενοχλεί, οπότε το να τσεκάρουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που τους προκαλεί δυσφορία και κάνουν επίθεση είναι πρέπον. 

  • Φόβος – άμυνα

Μια γάτα θα πάρει θέση επίθεσης (και θα το κάνει) αν νιώσει φόβο κι ότι απειλείται. Κοινώς, μπορεί να φοβηθεί από την παρουσία φίλων μας στο σπίτι, μπορεί να νιώσει απειλή από την παρουσία άλλων ζώων, πχ ένας σκύλος που έρχεται στην οικογένεια ή απλά ο σκύλος φίλων που μας επισκέπτονται, παιδάκια που τρέχουν και φωνάζουν, ακόμη και η ηλεκτρική σκούπα. Πρώτη επιλογή να «σωθεί» από αυτό που τη φοβίζει είναι να τρέξει μακριά. Δεύτερη, να πάρει θέση επίθεσης ή και να επιτεθεί. Βοηθήστε τη γάτα σας να διαχειριστεί το φόβο αυτό και εσάς και τους καλεσμένους σας να μην κινδυνέψουν: αν εντοπίσετε τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορείτε να περιορίσετε τη γάτα σας σε χώρο που θα έχει την ηρεμία που θέλει. 

  • Προστασία

Είναι στη φύση της γάτας να προστατεύει την περιοχή της. Η οργάνωση The Humane Society of the United States (HSUS) αναφέρει ότι από τη φύση της η γάτα θα προστατέψει το χώρο της από άλλη ή άλλες γάτες. Μια τέτοια συμπεριφορά αλλά έναντι ανθρώπων είναι πιθανή: η γάτα να επιτίθεται σε εμάς ή σε άλλο άνθρωπο όταν πάμε να μπούμε στο δωμάτιο / χώρο που βρίσκεται. Οι πιο πιθανές συγκυρίες για τέτοιου είδους επίθεση είναι η εποχή που η γάτα φτάνει σε σεξουαλικά ώριμη ηλικία, όταν έρχεται στο σπίτι καινούργια γάτα ή όταν αλλάζουμε σπίτι. Πως το αντιμετωπίζουμε? Με στείρωση: βοηθάει στον περιορισμό & έλεγχο των ορμονών που «ξυπνάνε» αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης, ο αποπροσανατολισμός της προσοχής τους με το θόρυβο από ένα σετ κλειδιών ή μερικά κέρματα σε ένα ποτήρι – ο ήχος «γκλιν-γκλιν» – μπορεί να τους τραβήξει την προσοχή και τελικά να μην αντιδράσουν. Προτείνεται επίσης ο ψεκασμός με σταγόνες νερού – αλλά προσωπικά δε συμφωνώ  ☺ 

  • Φάση «μαθαίνω τον κόσμο»

Τα γατομωράκια είναι πανέμορφα! Είναι παιχνιδιάρικα, ναζιάρικα, τρελαινόμαστε να τα βλέπουμε να παίζουν, να εξερευνούν το περιβάλλον τους, να μαθαίνουν τον κόσμο. Το γρατζούνισμα είναι πρακτική που ξεκινούν σε μικρή ηλικία: και τα νύχια ακονίζονται, και παιχνίδι είναι, και αφήνουν το σημάδι τους. Σε αυτή τη φάση θέτουμε τους όρους συμπεριφοράς και μπορούμε να τους υποδείξουμε και να μάθουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Προσφέρουμε παιχνίδια για να παίξουν και δεν παίζουμε μαζί τους με τα χέρια μας ή τα πόδια μας. Αν το γατί πάει να παίξει με κάτι άλλο από το παιχνίδι του, διορθώνουμε λεκτικά, του προσφέρουμε το παιχνίδι και παίζουμε κι εμείς μαζί. Μαθαίνει η γάτα ότι τα χέρια μας και τα πόδια μας δεν αποτελούν παιχνίδι ούτε σημεία που μπορεί να αφήνει τη μυρωδιά της. Παρομοίως, εκπαιδεύουμε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και τους φίλους που μας επισκέπτονται. Ως μικρά γατάκια οι επιθεσούλες αυτές είναι διαχειρίσιμες. Όταν μεγαλώσουν και τις εφαρμόζουν ακόμη σταματάει να είναι παιχνίδι και πιθανόν να είναι και επίπονες για εμάς. 

  • «Κάτι με τάραξε»

Ένα ερέθισμα προσωρινά ταράζει τη γάτα. Μπορεί να είναι ένα πουλί που είδε από το παράθυρο, μπορεί να είναι ένα άλλο ζώο-γάτα/σκύλος – που είδε να περνάει από μπροστά της. Ή μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο. Μια δυνατή φωνή, ένα δυνατό γέλιο, το στρίγκλισμα ενός μωρού. Και την ταραχή αυτή την εκφράζει επάνω μας. Όχι γιατί εμείς φταίμε σε κάτι. Απλά και μόνο, γιατί μας έχει εύκαιρους. Η συμπεριφορά αυτή ονομάζεται “ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα» και συμβαίνει γιατί δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό που της προκαλεί την ταραχή. Αν παρατηρήσουμε ότι αυτό συμβαίνει στη γάτα μας, προτείνεται να κλείνουμε τις κουρτίνες – να μην έχει οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, ή αν στο σπίτι έχουμε άλλα ζώα να τα χωρίζουμε σε διαφορετικούς χώρους μέχρι να «ηρεμήσουν τα πνεύματα». 

  • Υπερενθουσιασμός

Έχουμε τη γάτα αγκαλιά και τη χαϊδεύουμε. Και μας κάνει επίθεση. Γιατί? Γαργαλίσαμε λίγο παραπάνω απ’όσο μπορεί να αντέξει – το ίδιο δε νιώθουμε και εμείς? Οι άνθρωποι θα πουν «ε, φτάνει», η γάτα όμως δε θα το πει! Όταν νιώσει υπερένταση και δυσφορία από το παιχνίδι θα βγάλει νύχια, και ίσως και δαγκώσει. Για να απολαμβάνουμε άνθρωποι και γάτες τέτοιες στιγμές, εκπαιδευόμαστε εξίσου: τις προσκαλούμε με λιχουδιές στην αγκαλιά μας, χαϊδεύουμε με τρόπο που τις ικανοποιεί, παρακολουθούμε τη γλώσσα σώματος και τις αντιδράσεις τους και μόλις εντοπίσουμε ότι μπορεί να μη νιώθουν άνετα, τις κατεβάζουμε κάτω προσφέροντας πάλι λιχουδίτσα. Επαναλαμβάνουμε, κρατώντας το γατί λίγο περισσότερο επάνω μας – μέχρι να νιώσουμε ότι η γάτα νιώθει άνετα με το χάιδεμα και εμείς ότι δεν κινδυνεύουμε.

  • Φάση «απλά παίζω!»

Η δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να βρεθούμε όταν η γάτα μας θεωρεί ότι παίζει. Για τα δικά της δεδομένα – τη φύση της ή και η ανατροφή της – το επιθετικό παιχνίδι είναι κάτι νορμάλ. Σύμφωνα με την ASPCA αυτός ο τύπος επιθετικότητας είναι ο πιο κοινός. Συναντάται δε περισσότερο σε μωρογατάκια και γάτες κάτω των 2 ετών και ειδικά αν έχουν μείνει ορφανά ή έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους πολύ μωρά. Στο πρώτο αυτό στάδιο της ζωής τους μαθαίνουν και από τη μαμά τους και από τα αδέλφια τους τους τρόπους και τα όρια του παιχνιδιού. Πως το αντιμετωπίζουμε? Ενθαρρύνοντας τη χρήση παιχνιδιών που μπορούν να γρατζουνίσουν και να δαγκώσουν – αντί των χεριών μας ή των ποδιών μας.

Άλλος λόγος? 

  1. Μια γατομαμά που θα επιτεθεί αν νιώσει ότι απειλείται η οικογένειά της. 
  2. Το γατί που θα προσπαθήσει να εξασκήσει τον κυνηγό που κρύβει μέσα του – είναι στη φύση τους!
  3. Να δείξουν την αγάπη τους (what?)! Οι γατομαμάδες εκφράζουν την αγάπη τους προς τα μωρά τους με μικρά δαγκωματάκια – αποδεκτό στην γατοφύση. Πλην όμως μη αποδεκτό από εμάς κυρίως όταν τα δαγκωματάκια αυτά μπορεί να γίνουν πιο έντονα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, εκπαιδευόμαστε παρέα και τη βοηθάμε να μην το κάνει. 

Πως μπορούμε να προλάβουμε ένα δυσάρεστο περιστατικό?

Μαθαίνουμε να «διαβάζουμε» τη γάτα μας και τη γλώσσα σώματος. Όλα τα ζωάκια συμπεριλαμβανομένης και της γάτας μας στέλνουν τα μηνύματά τους – επικοινωνούν μαζί μας με το σώμα τους. Είναι δική μας ευθύνη να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε και να ερμηνεύουμε τα σήματα. 

  • Διάθεση για παιχνίδι? Τα αυτάκια είναι σε όρθια θέση και γυρισμένα μπροστά, η ουρίτσα όρθια και πιθανόν σα μπούκλα ή σε θέση U.
  • Φοβισμένη? Τα αυτάκια είναι κάτω και η ουρά χαμηλά ή κρυμμένη.
  • Ενοχλημένη? Οι κόρες των ματιών είναι διεσταλμένες και κουνάει την ουρά δεξιά-αριστερά.
  • Θυμωμένη? Διεσταλμένες κόρες των ματιών, κατεβασμένα αυτιά, τρίχωμα σηκωμένο και όρθια ουρά.

Σε κάποια από τις μη άνετες θέσεις η γλώσσα σώματος συνοδεύεται και από ηχητική ειδοποίηση – ο χαρακτηριστικός ήχος «χςςςςςςςςςςςςςςςςςςς»!

Και μη ξεγελιόμαστε. Το γεγονός ότι η γάτα θεωρείται εξημερωμένη δε σημαίνει ότι ξεχνάει ή δε φέρει επάνω της τα χαρακτηριστικά τους είδους της. Η εξημέρωση των ζώων έχει να κάνει με τη συγκατοίκηση, την προσαρμογή, την εκμάθηση των συνθηκών συμβίωσης μαζί μας σε ένα αστικό περιβάλλον – σε περιβάλλον τάξης και οργάνωσης, όπου δεν κυνηγάνε για το φαγητό τους, όπου δεν ισχύουν οι νόμοι της ζούγκλας. Όμως είναι στη φύση τους να είναι κυνηγοί, έχουν τους δικούς τους τρόπους επικοινωνίας και εκδήλωσης και εφαρμόζουν αυτές τις συμπεριφορές όποτε το κρίνουν αυτές. Εμείς, οφείλουμε να δεχόμαστε και τους δικούς τους όρους συγκατοίκησης, να ερμηνεύουμε τα μηνύματα που μας στέλνουν και να συνεργαζόμαστε μαζί τους για το καλό όλων μας. Για την καλύτερη δυνατή συμβίωση και των 2 ειδών, για την όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένη ζωή γάτας και ανθρώπου ☺ .

 

Πηγές

https://www.mypetwarehouse.com.au
https://vethelpdirect.com
https://www.yourcat.co.uk
https://pethelpful.com

Σχετικά Άρθρα