fbpx
el☎ 210 220 4583

Αρθρίτιδα & γάτες!

Cat on the floor

 

Η συμβίωση με μια γάτα  – ή και παραπάνω – μέσα σε ένα σπίτι συνοδεύεται και εμπλουτίζεται καθημερινά με εικόνες που σιγά-σιγά μας γίνονται οικείες όπως πχ η γάτα μας να κάνει σάλτο και να ανεβαίνει στον καναπέ ή στο περβάζι του παράθυρου για να χαζέψει έξω. Μέσα στο περιορισμένο χώρο ενός σπιτιού οι γάτες δεν έχουν τη δυνατότητα άσκησης – να τρέξουν να κυνηγήσουν ένα θήραμα. Το οπτικό μας πεδίο καλύπτεται με τη γάτα μας να είναι ξαπλωμένη σε καναπέδες-κρεβάτια-λάπτοπ-πατώματα. Η ρουτίνα αυτή με τη σειρά της καλύπτει προβληματάκια υγείας με όχι τόσο εμφανή συμπτώματα. Όπως η αρθρίτιδα. 

Η οστεροαρθρίτιδα είναι ένας τομέας στην κτηνιατρική που μεγαλώνει σε έρευνα και σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το 90% των γατών άνω των 12 ετών παρουσιάζουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας (Hardie et al, 2002)

Και οι γάτες συνήθως δεν κουτσαίνουν. Οι γάτες αλλάζουν συμπεριφορά. 

Ποια σημεία του σώματος της γάτας επηρεάζονται?

Οι πιο συνήθεις αρθρώσεις που βάλλονται από αρθρίτιδα είναι οι αγκώνες, οι γοφοί και η σπονδυλική στήλη. Αρθρίτιδα στις γάτες μπορεί να επηρεάσει μια ή και παραπάνω σημεία άρθρωσης στο σώμα της. Πως προκαλείται η αρθρίτιδα? Μεταξύ των οστών υπάρχει ο χόνδρος και λειτουργεί ως μαξιλαράκι προκειμένου να μην υπάρχει τριβή μεταξύ των 2 οστών. Η κίνηση διευκολύνεται με το αρθρικό υγρό που δρα ως λιπαντικό.  Όταν το αρθρικό υγρό μειωθεί και ο χόνδρος φθαρεί, τα συνδεόμενα οστά τρίβονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία και πόνος. 

4 αλλαγές στη συμπεριφορά που μαρτυρούν πρόβλημα στις αρθρώσεις

Μειωμένη κινητικότητα: πλέον διστάζουν να κάνουν σάλτα στο ονυχοδρόμειο ή να ανέβουν σε περβάζια – ή δεν το κάνουν καθόλου! Θα προτιμήσει να ξαπλώσει σε σημείο που έχει εύκολα πρόσβαση, να είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνη και δε θα χρειαστεί να κάνει έξτρα κινήσεις. Αν η συνηθισμένη θέση ύπνου είναι επάνω σε ένα καναπέ και τη δείτε να κοιμάται κάτω από το τραπεζάκι, αυτό είναι ένα σύμπτωμα ότι κάτι ίσως πονάει. Bonus: αν το αμμοδοχείο απαιτεί ανέβασμα-κατέβασμα τότε ίσως υπάρξει και αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας, ήτοι ατυχήματα.

Περιποιείται τον εαυτό της λιγότερο: οικεία μας εικόνα, η γάτα που αυτοκαθαρίζεται, περιποιείται τον εαυτό της. Αν πονάνε οι αρθρώσεις της θα μειώσει την ένταση με την οποία το κάνει καθώς απαιτείται ευελιξία για να φτάσει σε όλα τα σημεία του σώματός της. Παράλληλα, η μειωμένη φροντίδα θα φανερωθεί και με αλλαγή στο τρίχωμα: θα γίνει πιο θαμπό, θα φαίνεται «άπλυτη». Και λόγω πόνου μπορεί να δώσει λίγο περισσότερο ένταση στην περιποίηση των σημείων που πονάει κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της τριχοφυΐας στο σημείο που γλύφει και εμφάνιση ερεθισμένου δέρματος. 

Αλλάζει συμπεριφορά. Όπως και στους ανθρώπους, ο πόνος, και ιδιαίτερα ο συνεχής πόνος, προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά. Περισσότερη νευρικότητα, λιγότερη ανοχή σε χάδια ή στο να την ακουμπήσουμε ή να τη χτενίσουμε. Και αντίδραση όταν την ακουμπήσουμε στα σημεία που πονάει. Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει και αλλαγή στην όρεξη για φαγητό. Και επηρεάζει τη διάθεση για παιχνίδια. Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει και μερικές φορές επιθετικότητα ☹.

Αλλαγές στη δραστηριότητα. Εφόσον πονάει ή έχει ενοχλήσεις δεν έχει διάθεση να παίξει, να κυνηγήσει, να εξερευνήσει – και ειδικά οι γάτες που έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους δε θα έχουν διάθεση να βγουν. Μειωμένη δραστηριότητα συνοδεύεται και με μειωμένο ξύσιμο νυχιών -> παρατηρούμε μακριά νύχια.

Αν παρατηρήσουμε αλλαγές στις συνήθειες της γάτας μας καλό είναι να επισκεφτούμε το κτηνιατρείο για έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία. 

Τι προκαλεί αρθρίτιδα γάτας?

Φυσιολογική φθορά: μεγαλώνει σε ηλικία, ο οργανισμός δεν παράγει τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή υγεία των αρθρώσεων συν ότι φθορά έχει γίνει από τρεξίματα και σάλτα. 

Γενετική προδιάθεση: κάτι δεν έχει φτιαχτεί σωστά εκ κατασκευής και μεγαλώνοντας δε λειτουργεί όπως πρέπει. Δυσπλασία ισχύων για παράδειγμα είναι ένας συνηθισμένος λόγος. Μελέτες έχουν επισημάνει ότι μερικές φυλλές γάτας έχουν προδιάθεση (Αβυσσηνιακή, Μπούρμα, Maine Coons) 

Ατύχημα / κάκωση: ένα χτύπημα, μια πτώση σε άρθρωση μπορεί αργότερα στη ζωή της γάτας να προκαλέσει αρθρίτιδα. 

Παχυσαρκία. Ναι, όντως! Από τη μια πλευρά, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επιστημονική απόδειξη για το ότι η παχυσαρκία προκαλεί αρθρίτιδα. Από την άλλη όμως, είναι λογικό καθώς ένας σκελετός που καλείται να σηκώσει περισσότερο βάρος από ότι είναι σχεδιασμένος επιβαρύνεται, το σώμα δεν είναι ευέλικτο και οι αρθρώσεις καταπονούνται τόσο από το επιπλέον βάρος όσο και από την ακινησία. 

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αρθρίτιδα της γάτας μας?

Αφού γίνει η διάγνωση, οι κτηνίατροί μας θα μας συμβουλέψουν και θα μας προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης:

Διατροφή: αν κριθεί αναγκαίο, θα κληθούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες της γάτας μας τόσο σε είδος φαγητού, ποσότητα, τρόπους, συχνότητα. Αν πρέπει να χάσει βάρος, θα της κάνουμε διατροφή με την κατάλληλη τροφή έτσι ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά αλλά ίσως με χαμηλότερες θερμίδες. 

Φαρμακευτική αγωγή: ανάλογα με τη διάγνωση οι κτηνίατροι προτείνουν είτε κτηνιατρικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής για την αρθρίτιδα γάτας. Τα φάρμακα δρουν άμεσα στον πόνο & τις φλεγμονές και τα συμπληρώματα διατροφής για την αρθρίτιδα γάτας διαθέτουν συστατικά που συμβάλουν τόσο στη μείωση των φλεγμονών & ανακούφιση από τον πόνο αλλά και προσδίδουν στον οργανισμό τα συστατικά αυτά που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία των αρθρώσεων και έχουν μεσο-μακροπρόθεσμη δράση βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μια γάτας.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ για την αρθρίτιδα γάτας με UPWEGO : πατήστε εδώ

Επέμβαση: κατά την κρίση και διάγνωση του ορθοπεδικού κτηνίατρου μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση/παρέμβαση. 

Εναλλακτικές θεραπείες: βελονισμός, χειροπρακτική παρέμβαση, μασάζ, υδροθεραπεία είναι σύγχρονες μορφές δράσης ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα.  

Μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να βοηθήσω το ζωάκι μου?

Υπάρχουν απλά πραγματάκια που μπορούμε να κάνουμε για να αισθάνεται η γάτα μας καλύτερα. 

  • Βάζουμε ένα πιο μαλακό κρεβατάκι
  • Τοποθετούμε τα μπολ φαγητού & νερού στο ύψος που φτάνουν χωρίς να πρέπει να ανέβουν ή να κατέβουν
  • Μια ράμπα ή ήπια σκαλοπάτια για να ανεβαίνουν σε σημεία που αγαπούν να κάθονται θα τις βοηθήσει – αντί να πρέπει να πηδάνε. 
  • Επιλέγουμε αμμοδοχείο με εύκολη πρόσβαση
  • Τις βοηθάμε στην προσωπική περιποίηση: χτενίζουμε το τρίχωμά τους, κόβουμε τα νύχια τους.
  • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κτηνιάτρων μας.
  • Προσφέρουμε 3-4 χαδάκια παραπάνω  

Προλαμβάνεται η αρθρίτιδα?

Επιτρέποντας στη γάτα μας να μεγαλώσει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, προσφέροντας την κατάλληλη για κάθε ηλικία τροφή και τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία σωστού σκελετού και συστήματος αρθρώσεων και να αποτρέψουν την αρθρίτιδα. Όμως δεν μπορούμε εύκολα πάντα να προλάβουμε ένα ατύχημα ή τραυματισμό. 

Εγώ γάτα μου είμαι εδώ για σένα!

Για να σε χαίρομαι όταν κάνεις τα σάλτα σου στα αγαπημένα σου περβάζια, για όταν τιμάς το γονίδιό σου και κινείσαι ως αίλουρος και σκαρφαλώνεις στο ονυχοδρόμειο, για όταν πηδάς επάνω στο γραφείο και ξαπλώνεις επάνω στο πληκτρολόγιό μου θα σου παρέχω τόσο την άσκηση που χρειάζεσαι όσο και τη σωστή διατροφή με τροφές & συμπληρώματα διατροφής για να μην πονάς και για να παραμένεις δραστήρια και σε καλή φυσική κατάσταση μέχρι τα βαθιά γεράματά σου ☺ .

Πηγές
icatcare.org
www.vetknowhow.co.uk
pets.webmd.com
vcahospitals.com
www.vetwest.com.au
www.thesprucepets.com

Σχετικά Άρθρα