fbpx
el☎ 210 220 4583

Ακράτεια: συμβαίνει και στους αγαπημένους μας φίλους.

cute dog

Τι συμβαίνει και ο καθόλα τυπικός και σωστός φιλαράκος μας παθαίνει ατυχήματα και λερώνει μέσα στο σπίτι? 

Αρκετοί από εμάς τους σκυλογονείς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ατυχήματα που μας έχουν κάνει αρχικά να σαστίσουμε γιατί ναι: «δεν το κάνει ποτέ!», γιατί «βγήκαμε βόλτα λίγο νωρίτερα και άφησε τα σημάδια του!», γιατί «μα τι συμβαίνει? με εκδικείται γιατί τον άφησα μόνο του?»

Όπως και σε εμάς στους ανθρώπους αλλάζουν πολλά στο σώμα μας όπως μεγαλώνουμε, το ίδιο συμβαίνει και στα ζωάκια μας. Ένα καθόλα τυπικό ζωάκι πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα ακράτειας και να αρχίσει να έχει «ατυχήματα». Πρέπει να δώσουμε προσοχή παρά να μαλώσουμε προκειμένου να βρούμε το λόγο και να βοηθήσουμε το ζωάκι μας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Ο σκύλος μας υποφέρει όταν τον μαλώνουμε και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε, μας το δείχνει! Τα ατυχήματα αυτά δεν είναι ευχάριστα ούτε για αυτόν. Ένας σκύλος που έχει μάθει να κάνει τις ανάγκες του έξω δεν θα τις κάνει μέσα στο σπίτι όσο και να ζορίζεται εκτός της περίπτωσης που τον προδίδει το σώμα του. 

Είναι σίγουρα ακράτεια?

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν ακράτεια, πχ λόγοι υγείας αλλά πρώτα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το πρόβλημα είναι όντως ακράτεια!

Άγχος

Ένας εξαιρετικά συνηθισμένος λόγος που προκαλεί ακράτεια στα ζωάκια μας. Σκυλάκια που στρεσάρονται υπό κάποιες συνθήκες δεν ελέγχουν το σώμα τους με αποτέλεσμα να έχουν ατυχήματα. Είχε ποτέ / έχει κάποιος/α σκυλάκι να κατουριέται από τη χαρά του? Και η χαρά είναι μια κατάσταση που προκαλεί στρες (καλό ναι μεν) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελέγξει το σώμα του. Αν διαπιστώσουμε ότι η ακράτεια οφείλεται σε στρες προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις στρεσογόνες συνθήκες και να υποστηρίξουμε το σκυλάκι μας να το αντιμετωπίσει. 

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι αρκετά κοινός στους σκύλους και όπως στους ανρθώπους επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν δείτε το σκυλάκι σας να πίνει παραπάνω νερό απ’ότι συνήθως να είστε σίγουροι ότι θα θέλει και περισσότερη «ανακούφιση». Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια και ατυχήματα μέσα στο σπίτι. Επιπλέον συμπτώματα του διαβήτη: λήθαργος, αφυδάτωση, χάσιμο βάρους και όρεξης. 

Ορμόνες 

Μεγαλώνοντας οι ορμόνες μπορεί να ταραχθούν. Στα θηλυκά σκυλάκια η μείωση των σωστών επίπεδων οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ενώ το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να αντιμετωπίσει και ένα αρσενικό σκυλάκι στο οποίο μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης. Οι κτηνίατροί μας μπορούν να μας συμβουλέψουν και να χορηγήσουν στα ζωάκια μας τις κατάλληλες αγωγές. 

Πέτρες στην κύστη ή στα νεφρά. 

Πέτρες που μπορεί να βρίσκονται στην κύστη ή σε άλλο σημείου του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια ακόμη και αν η κύστη δεν είναι γεμάτη. Δεν φταίνε οι πέτρες αυτές καθαυτές για την ακράτεια. Οι πέτρες τους δημιουργούν την αίσθηση να θέλουν να αδειάσουν την κύστη τους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τα ατυχήματα. Αν προσέξετε να υπάρχει αίμα στα ούρα του ή να ζορίζεται σαν να πονάει όταν ουρεί, τότε πρέπει να αντιμετωπίσετε το περιστατικό ως επείγον. 

Κάκωση στη σπονδυλική στήλη 

Χτυπήματα στη σπονδυλική στήλη μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε νεύρα που σχετίζονται με τον έλεγχο της κύστης: η σπονδυλική στήλη είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του μυαλού και του σώματος και όταν υπάρχει ζημιά το μυαλό δεν μπορεί να δώσει τις εντολές για την χαλάρωση ή σφίξη του σφιγκτήρα της κύστης.  Αν εντοπίσετε ακράτεια, καλό είναι να ελεγχθεί και η κατάσταση της σπονδυλικής στήλης. 

Απλά, γερνάνε.

Αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας, τι φταίει τότε? πολύ απλά, ο σκύλος μας γερνάει…. Η γήρανση προκαλεί χαλάρωση των μυών – όπως και στους ανθρώπους! Αποτέλεσμα? χαλαροί μυς που δε δουλεύουν σωστά. Και προκαλούν ακράτεια. Και απλά, δεν κρατιούνται.  

Τι άλλα προβλήματα προκαλεί η ακράτεια? 

Τέτοιου είδους ατυχήματα επηρεάζουν την ψυχολογία τους. Αλλά υπάρχουν και δευτερεύοντα προβλήματα που προκαλεί η ακράτεια. 

  • μόλυνση της κύστης: οι μυς δε λειτουργούν σωστά με αποτέλεσμα βακτήρια να εισέρχονται μέσα προκαλώντας ουρολοιμώξεις.
  • δερματικοί ερεθισμοί: τα ούρα προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα και χρειάζεται καθαρισμός και προστασία.

Υπάρχει θεραπεία για την ακράτεια?

Εξαρτάται από το τι την προκαλεί. Αφού εντοπίσουμε ότι συμβαίνει, ότι ο σκύλος μας «δεν κρατιέται» και παρατηρήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό συμβαίνει πάμε στο κτηνιατρείο. Οι παρατηρήσεις μας είναι σημαντικές για τους γιατρούς – εμείς ζούμε μαζί με τα ζωάκια μας – και μαζί με τις σχετικές εξετάσεις θα μας δώσουν συμβουλές και αγωγές για την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αυτής κατάστασης. 

Σε κάθε περίπτωση, τα ατυχήματα αυτά δεν είναι ευχάριστα για κανέναν: ούτε για εμάς που πρέπει να καθαρίσουμε αλλά ούτε για το ζωάκι μας που για να το κάνει σημαίνει ότι το σώμα του βιώνει μια δυσάρεστη συνθήκη. 

√ Δεν μαλώνουμε. 

√ Δεν τιμωρούμε. 

Βοηθάμε το σκυλάκι μας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει: παρατηρούμε, συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, παρέχουμε ότι χρειάζεται. 

Και αγαπάμε. Όπως πάντα άλλωστε.

Πηγές:
www.mednetdirect.com
www.vcahospitals.com
www.thesprucepets.com
www.petmd.com

 

Σχετικά Άρθρα