fbpx
el☎ 210 220 4583

Πως μπορώ να ηρεμήσω το σκύλο μου?

dog

Είναι υπερκινητικός?
Είναι κουτάβι?
Στρεσάρεται με δυνατούς θορύβους όπως φορτηγά? Κεραυνοί? Βεγγαλικά?
Αγχώνεται όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο?
Φοβάται και τρέμει όταν επισκέπτεται τον κτηνίατρο?
Είναι σε ένταση όταν συναντά άλλους σκύλους στη βόλτα?
Κλαίει ή γαυγίζει όταν μένει μόνος στο σπίτι? Ή όταν απλά πετάει μια μύγα?

  • Άρης: γαύγισμα non stop κατά τη διάρκεια καταιγίδας –αντίδραση στους κεραυνούς & αστραπές, γαύγισμα και τρέμουλο σε βεγγαλικά/κροτίδες.
  • Αναΐς: τρέμει και ψάχνει να βρει σκοτεινό σημείο να κρυφτεί : κεραυνοί/αστραπές/βεγγαλικά/κροτίδες/πυροβολισμοί
  • Λώρα: σιελόρροια και τρέμουλο, εξαφανιζόταν κάτω από κρεβάτια και μέσα σε ντουλάπες.
  • Λάζαρος: αποπροσανατολισμός, τάσεις φυγής, τρέμουλο, σιελόρροια
  • Λουΐζα: δεν μπορεί να μείνει μόνη της στο σπίτι – κλαίει non stop κάθε φορά που φεύγει ο χούμαν της
  • Τσάρλυ: τρέμουλο που κρατούσε αρκετή ώρα αφού είχε ξαναδεί τον χούμαν του
  • Μάρκος: δεν μπορεί να μείνει μόνος του παραπάνω από 1 ώρα. Σιελόρροια, τρέμουλο, δεν τρώει, δεν πίνει. Επανέρχεται στις εργοστασιακές ρυθμίσεις όταν επιστρέψει η χούμαν του.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα κατοικίδιά μας έτσι ώστε να βιώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος & στρες?

Πριν αποφασίσουμε τι θα κάνουμε ή τι προϊόν θα αγοράσουμε για να ηρεμήσει ο σκύλος μας πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί αυτή την ανάγκη. 

Τι ακριβώς συμβαίνει κάθε φορά που βλέπετε το σκύλο σας στρεσαρισμένο?

  • Ο σκύλος μας υποφέρει από περιστασιακό άγχος όταν συμβαίνει κάτι συγκεκριμένο εκείνη τη στιγμή: π.χ. κεραυνός, αστραπή, βεγγαλικά, βόλτα με το αυτοκίνητο. 
  • Ο σκύλος μας υποφέρει από συμπεριφορικό άγχος όταν βιώνει κάποια συγκεκριμένη συνθήκη ή εμπειρία που του έχει δημιουργήσει τραύμα το οποίο μεταφράζεται σε άγχος όταν τη βιώνει. Για παράδειγμα: άγχος αποχωρισμού, κακομεταχείριση, απώλεια αγαπημένου προσώπου. 

Στρες ή άγχος?

Διαβάσαμε στο www.shape.gr : Η Χριστίνα Καραπάνου, PhD, CIPD, ψυχολόγος υγείας, γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια αναφέρει ότι:

Το στρες (στα αγγλικά stress) είναι η σωματική αντίδραση στις πιέσεις και τις υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουμε μέσα στην καθημερινότητά μας” 

Το άγχος (στα αγγλικά anxiety) προέρχεται επίσης από τις πιέσεις που αισθανόμαστε στη ζωή. “Το άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας ή φόβου και σχεδόν πάντα συνοδεύεται από συναισθήματα και σκέψεις επικείμενης καταστροφής” εξηγεί η ψυχολόγος. “Η πηγή αυτής της ανησυχίας δεν είναι πάντοτε γνωστή ή αναγνωρισμένη (συνειδητή για το άτομο) και σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε αυξανόμενη αρνητική σκέψη και διαστρεβλωμένη “ερμηνεία” των εμπειριών της καθημερινότητας. 

3 τρόποι για να ηρεμούμε το σκύλο μας

1. Με Συμβατικά ηρεμιστικά φάρμακα.

Ο κτηνίατρός μας μπορεί να προτείνει και να συνταγογραφήσει ειδική αγωγή με συμβατικά φάρμακα όπως το Valium, Xanax, ProZac. Όλα γνωστά από τη χρήση τους από εμάς. Το πρόβλημα με αυτού του είδους προσέγγιση είναι οι παρενέργειες που παρουσιάζονται με τη μακροχρόνια χρήση ή με τη διακοπή τους. Τι μπορεί να επηρεαστεί:

  • Όρεξη για φαγητό: αυξάνεται ή μειώνεται
  • Μνήμη και μαθησιακή ικανότητα 
  • Περισσότερη / συχνότερη ούρηση
  • Στομαχική διαταραχή: εμετοί /διάρροιες
  • Συκώτι
  • Δέρμα και τρίχωμα

Επιπρόσθετα, μπορεί να προκληθεί αϋπνία, ο σκύλος μας να έχει λήθαργο ή ζαλάδα, περισσότερο άγχος και επιθετικότητα ή και κρίσεις επιληψίας.

2. Με εκπαίδευση: προσομείωση και απευαισθητοποίηση

Με τη συμβολή ενός πιστοποιημένου θετικού εκπαιδευτή μπορούμε να βοηθήσουμε το κατοικίδιό μας να αντιμετωπίσει το άγχος του. 

  • Με προσομοίωση της συνθήκης και το συσχετισμό με μια θετική εμπειρία: αν του προκαλεί άγχος ο κεραυνός/βροντή/κροτίδες μπορούμε να βρούμε τους ανάλογους θορύβους σε ήχο και κατά τη διάρκεια που θα τους ακούμε να δίνουμε λιχουδιές υψηλής αξίας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε το σκύλο μας να συσχετίσει το θόρυβο που φοβάται με υπέροχες νοστιμιές και συναναστροφή μαζί μας, δηλαδή με κάτι θετικό και να βιώνει τη συνθήκη αυτή σκεφτόμενος: «πέφτουν αστραπόβροντα, εγώ τρώω κοτομπουκιές, α τι καλά, δεν μου συμβαίνει τίποτα κακό».
  • Με απευαισθητοποίηση. Αν υποφέρει από άγχος αποχωρισμού ας παίξουμε αυτό το παιχνίδι: να κάνουμε ακριβώς ότι κάνουμε κάθε φορά πριν φύγουμε, αλλά να μη φύγουμε. Βάλε παπούτσια, μπουφάν, πάρε κλειδιά αλλά δε θα φύγεις. Ο σκύλος μας που έχει συνδυάσει τις κινήσεις αυτές με τον αποχωρισμό θα βιώσει κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέρει και μακροχρόνια θα τον κάνει να μην επηρεάζεται. Στόχος μας είναι να τραβήξουμε την προσοχή του ζώου μας από κάτι που του προκαλεί άγχος σε κάτι άλλο που προσφέρει ευχάριστο ή ουδέτερο συναίσθημα: δίνουμε μια λιχουδιά ή παιχνίδι, το προσκαλούμε να παίξει μαζί μας και να κάνουμε βασικές εντολές, ή το προσκαλούμε να μας ακολουθήσει σε άλλο χώρο.  

3. Με Φυσικά προϊόντα & εναλλακτικές θεραπείες

Μασάζ, αρωματοθεραπεία, σιάτσου και για τα ζωάκια μας: εναλλακτικές θεραπείες που βοηθάνε τους ανθρώπους, μπορούν να είναι ευεργετικές και για τα ζωάκια που έχουν ανάγκη. Επίσης θεραπείες με ομοιοπαθητικά φάρμακα: Aconite, Phosphorus, Pulsatilla nigicans, Borax,  Gelsemium είναι ουσίες που μπορούν να στοχεύσουν ακριβώς στην πηγή του προβλήματος.

Και επιπλέον σκευάσματα από φυτικά συστατικά με βάση αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων που αποδεδειγμένα συμβάλουν στη μείωση της έντασης & του άγχους και στη διαχείριση συναισθημάτων πανικού & φόβου. 

  • Πασιφλώρα: ένα πανέμορφο λουλούδι, ιθαγενές σε ζεστά κλίματα, χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια για την αντιμετώπιση του άγχους. 
  • Μελισσόχορτο: αγχολυτικό και καταπραϋντικό.
  • Griffonia simplicifolia περιέχει τη φυσική χημική ένωση 5-HTP. Η ουσία αυτή δρα στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας την παραγωγή της σεροτονίνης. Το επίπεδο σεροτονίνης στον οργανισμό επηρεάζει τον ύπνο, την όρεξη για φαγητό, τον πόνο και τη διάθεση.
  • Λυγαριά επιδρά στο ορμονικό σύστημα και εξισορροπεί την έκκριση ορμονών που προκαλούν ένταση.
  • Εκχύλισμα ρίζας Ashwagandha, βότανο της Αγιουβερδικής ιατρικής με τονωτικές και προσαρμογενείς ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει θετικά στην αντιμετώπιση και στον έλεγχο του στρες, της ανησυχίας και στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, μειώνοντας τα ανεπιθύμητα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων.
  • Βαλεριάνα
  • Χαμομήλι
  • CBD
  • Λεβάντα

Η αντιμετώπιση του άγχους και της έντασης του ζώου μας με φυτικά συμπληρώματα διατροφής προστατεύει το αγαπημένο μας κατοικίδιο από επιπλοκές και προβλήματα υγείας. Μπορεί να είναι μακροχρόνια η χρήση τους & μπορούν να λειτουργούν συνεργατικά με εκπαίδευση ή/και κάποια άλλη εναλλακτική θεραπεία. 

Για να βοηθήσουμε φιλαράκια που στρεσσάρονται και τους γονείς τους που στρεσσάρονται επίσης (γιατί τα ζωάκια τους στρεσσάρονται), δημιουργήσαμε ένα νέο προϊόν με βάση καταπραϋντικά και ευεργετικά βότανα το οποίο μπορεί να βοηθήσει. 

Με απλά και φυτικά συστατικά, χωρίς χημικά πρόσθετα & συντηρητικά, το Charlie’s Natural Calm μπορεί να βοηθήσει το ζωάκι σας και να υποστηρίξει μια πιο ήρεμη ζωή.

Πριν όμως τη χορήγηση οποιουδήποτε σκευάσματος οφείλουμε:

  •  να διερευνήσουμε το λόγο του άγχους/έντασης για να αποκλείσουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας (ο σκύλος πονάει άρα είναι σε ένταση / γαυγίζει / κλαίει) 
  • Να προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες ζωής που χρειάζεται το ζώο μας βάση της ηλικίας του, της φυλής του, των αναγκών του: έλλειψη εξάσκησης, λίγη δραστηριότητα, ανεπαρκής συναναστροφή, λίγο ή καθόλου παιχνίδι καταλήγει σε μονότονη ζωή, καμία ευχαρίστηση, δυστυχία. Ο σκύλος για να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα θα οδηγηθεί αλλού: νευρικό γαύγισμα, καταστροφές, προβλήματα υγείας, επιθετικότητα. 

Εντοπίζοντας την αιτία μπορούμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά το ζωάκι μας και να έχουμε όλοι μας μια ωραία ζωή.

Πηγές:
https://www.singlecare.com
https://www.dogsnaturallymagazine.com
https://dogology.ca
https://www.ccspca.com
https://www.akc.org
https://www.dailydogstuff.com
photo by Anna Dudkova on Unsplash

Σχετικά Άρθρα