fbpx
el☎ 210 220 4583

5 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να είναι ο σκύλος μας ευτυχισμένος.

dog

Η Αναΐς είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι της, λαγοκοιμάται, και αραιά και που ανοίγει τα μάτια της, σηκώνει το κεφάλι της και με κοιτάζει. Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που κοιταζόμαστε στα μάτια και αναρωτιέμαι: είναι ευτυχισμένη? 

Και τη ρωτάω: είσαι ευτυχισμένη?

Πόσοι από εμάς που έχουμε κατοικίδια το σκεφτόμαστε και αναρωτιόμαστε?

Υπολογίζω πολλοί. Ο Δ. μου έλεγε ότι το σκεφτόταν συχνά – αν η Λώρα ήταν ευτυχισμένη ή πότε ήταν ευτυχισμένη – πλέον και με τη Ρέα έχει τον ίδιο προβληματισμό καθώς αυτή τη στιγμή δημιουργούν τη σχέση τους. Ο Άρης ήξερα πότε ήταν ευτυχισμένος: όταν πλατσούριζε στα νερά ή έκανε επιδρομή στα σκουπίδια και μετά έπεφτε τ’ανάσκελα και τριβόταν στο πάτωμα. Ο Charlie για να εκφράσει την ευτυχία του είχε το δικό του τελετουργικό: τρίψιμο μουσουδιού στον καναπέ-τρέξιμο σε 2-3 κύκλους-ξάπλωμα ανάσκελα-τίναγμα. Ο Ζ. περιγράφει για το Λόκυ ότι εκφράζει την ευτυχία του ανεβαίνοντας επάνω του και δίνοντας φιλάκια. 

Τι είναι τελικά αυτό που κάνει τα ζώα μας να αισθάνονται ευτυχία?

Ψάξαμε, διαβάσαμε και συγκεντρώσαμε πληροφορίες για να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα:

Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν το ζωάκι μας είναι ευτυχισμένο? 

  • Υπάρχουν 8 βασικά σημάδια! 

Τι πρέπει να κάνουμε για να είναι ευτυχισμένος ο σκύλος μας?

  • Μόνο 5 απλά πράγματα!

Τα 8 σημάδια που φανερώνουν ότι ο σκύλος μας είναι ευτυχισμένος

«Καθώς οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα, ένας σκύλος είναι ευτυχισμένος όταν έχει μια ισορροπημένη δραστηριότητα / παιχνίδι, μόνος του ή με άλλα σκυλάκια ή αν συμμετέχει σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες έξω ή μέσα στο σπίτι, και ξεκούραση» αναφέρει η Irith Bloom  KPA-CTP, CDBC, CPDT-KSA, Διευθύντρια Εκπαίδευσης στο  The Sophisticated Dog, LLC

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ένας σκύλος μπορεί να νιώθει ευτυχισμένος όταν παίζει, αφού παίξει, ή όταν κοιμάται. Και καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να το εκφράσει με ομιλία, χρησιμοποιεί το σώμα του για να το επικοινωνήσει. 

  1. Το «μελένιο» βλέμμα: όταν το βλέμμα του είναι ήρεμο, και νιώθεις τα μέλια να στάζουν, νιώθεις την ευτυχία να εκπέμπεται και να σου γεμίζει το οπτικό σου πεδίο και τον εγκέφαλο. Μαζί και τα φρύδια που όντας χαλαρά προσδίδουν περισσότερο μέλι στο βλέμμα!
  2. Η ουρά κουνιέται ως εκκρεμές: αυτά τα παλιά, τα αριστοκρατικά, τεράστια εκκρεμή ρολόγια, που κουνιούνται αργά και με χάρη. Ε, έτσι λικνίζεται χαλαρά η ουρά του σκύλου όταν είναι ευτυχισμένος!
  3. Τα ήρεμα & χαλαρά αυτιά. Ένα όργανο πολύ σημαντικό στο σκύλο και στη γάτα καθώς τα χρησιμοποιούν όχι μόνο για την ακοή αλλά και για να εκφράσουν τι ακριβώς νιώθουν. Τα ήρεμα αυτιά (εξαρτάται από τη φυλή & την κατασκευή) κινούνται ή κρέμονται χαλαρά, ή τραβιούνται πίσω φανερώνοντας όλη την πανέμορφη μουσούδα. Η Dr. Rachel Barrack από το Κέντρο Βελονισμού για σκύλους της Νέας Υόρκης όμως τονίζει ότι υπάρχει διαφορά όταν ο σκύλος τραβάει τα αυτιά πίσω και είναι σε ένταση ενώ όταν είναι «στημμένα» και μπροστά ο σκύλος έχει στρέψει την προσοχή του σε κάποιο ερέθισμα.
  4. Στόμα που χαμογελάει! Ναι, χαμογελάνε τα χαρούμενα ζωάκια. Η Dr. Georgette Wilson, DVM, διευθύντρια επιστημονικών & ρυθμιστικών θεμάτων και κτηνίατρος στην εταιρεία Hartz διευκρινίζει ότι η ευτυχία εκφράζεται με το στόμα όταν τα χείλη είναι χαλαρά, το γλωσσάκι μπορεί να είναι εμφανές, και το πιο οφθαλμοφανές όταν όντως τα χείλη τους σχηματίζουν χαμόγελο!
  5. Όρεξη για φαγητό! Αυτό που μετά από τη βόλτα ή το παιχνίδι ή τα χάδια που πέφτουν με τα μουσούδια στο φαγητό τους, σας λέει κάτι? Ναι, ακριβώς αυτό. Είναι χαρούμενα, νιώθουν σούπερ και καταβροχθίζουν.
  6. Καλός ύπνος. Οι σκύλοι κοιμούνται κατά μέσο όρο 16 ώρες την ημέρα. Ο ευτυχισμένος σκύλος τιμά τον ύπνο κατά πως πρέπει καθώς δεν έχει κάποια ένταση, δεν πονάει ή πεινάει και δε φοβάται. 
  7. Λαμπερό & υγιές τρίχωμα. Ο ευτυχισμένος σκύλος λάμπει. Η καλή υγεία του τριχώματος & δέρματος δεν είναι μόνο θέμα διατροφής & υγείας. Στρες, φόβος, ένταση μπορούν να ενεργοποιήσουν τριχόπτωση και θαμπό τρίχωμα.
  8. Γαυγίσματα, χοροπηδητά, φιλάκια! Ο σκύλος μας είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος που μας βλέπει και που μας έχει και το δείχνει με κάποια γαυγισματάκια, το δείχνει όταν χοροπηδάει γύρω μας, το δείχνει όταν μας γλύφει – τα φιλάκια του. 

Ο μη ευτυχισμένος σκύλος δεν παρουσιάζει κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά: έχει σώμα σφιγμένο, χείλη σφιγμένα, αυτιά τραβηγμένα πίσω και πλάι, η ουρά είναι κατεβασμένη και κρυμμένη ανάμεσα στα πίσω πόδια, τα μάτια εκπέμπουν ένταση ή φόβο. 

Πως μπορώ να κάνω το σκύλο μου να αισθάνεται ευτυχισμένος?

  • Συναναστροφή

Ή πιο απλά, κάνουμε παρέα. Περνώντας χρόνο με το σκύλο μας ενδυναμώνουμε τους δεσμούς μας, ανταλλάσσουμε πληροφορίες, εμπειριζόμαστε μαζί συνθήκες & δραστηριότητες, δημιουργούμε αναμνήσεις. Η επαφή και η δημιουργία δεσμών με το σκύλο μας βοηθάει την αυτοπεποίθησή του και προλαμβάνει τη δημιουργία φοβιών. Εμείς, από την πλευρά μας μαθαίνουμε το σκύλο μας, το χαρακτήρα του και μας βοηθάει να τον καταλαβαίνουμε και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του καλύτερα.  

  • Υγεία & φροντίδα

Ο πόνος, η δυσφορία, η ανημποριά μόνο χαρά & ευτυχία δε φέρνει. Η καλή υγεία του σκύλου μας εξαρτάται και από εμάς – όχι μόνο από τα γονίδιά του. Ετήσια check up, αποπαρασιτώσεις, εμβόλια, καθαριότητα αυτιών & δοντιών, περιποίηση τριχώματος οφείλουμε να τα κάνουμε ευλαβικά. Επί πλέον, παρακολουθούμε και παρατηρούμε: αν κάτι δε φαίνεται ή δε γίνεται σωστά, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να είναι σωτήρια & ευεργετική. 

  • Προβλέψιμες συνθήκες ζωής

Οι σκύλοι νιώθουν ασφαλείς και ευτυχισμένοι όταν μπορούν να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που βιώνουν με τη συνθήκη της προβλεψιμότητας. Σταθερή συμπεριφορά από εμάς (και όποιον άλλον ζει μαζί μας), σταθερό πρόγραμμα φαγητού & βόλτας, σταθερά κριτήρια και στόχοι για την εκπαίδευση είναι 3 πυλώνες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ισορροπία της ψυχολογίας ενός σκύλου.

  • Επαφή με τη φύση τους

Κοινή παραδοχή, οι σκύλοι δεν είναι άνθρωποι. Μπορεί να ζούμε μαζί χιλιάδες χρόνια, αλλά είμαστε άλλος είδος. Με μύτη 10.000 φορές πιο ευαίσθητη, είναι στη φύση τους να ανακαλύπτουν και να ερμηνεύουν το περιβάλλον τους μυρίζοντας – και μαθαίνουν, και εκπαιδεύονται, και εξασκούνται. Τους αφήνουμε να μυρίζουν, τους εκθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε ποικιλία περιβαλλόντων για να μυρίζουν και να μαθαίνουν. Τους φέρνουμε σε επαφή με άλλους σκύλους – έχουν τα δικά τους να πουν και να κάνουν. Και τους αφήνουμε να «μασάνε»: παιχνίδια και κόκαλα που όχι μόνο βοηθάνε να κρατιούνται σε φόρμα δόντια, ούλα, μυς προσώπου αλλά βοηθάνε καi στην εκτόνωση του άγχους καθώς επιφέρουν ηρεμία στα κέντρα φόβου στον εγκέφαλο. 

  • Έλεγχος & αυτενέργεια

Είναι  2 συνθήκες στις οποίες ο σκύλος νιώθει ότι έχει έλεγχο του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και μπορεί να δράσει από μόνος του – να έχει επιλογές. Αν μπορούμε να έχουμε παραπάνω από 1 σημείο διαθέσιμο για κρεβάτι του / χώρο του, να παρέχουμε χώρο για να απομονώνεται και να ηρεμεί όταν το επιθυμεί, να διαθέτουμε μια μικρή ποικιλία από παιχνίδια, τότε του δίνουμε τη δυνατότητα να έχει έλεγχο & να διαλέγει τι θέλει να κάνει. Στο εξωτερικό περιβάλλον αυτό προσαρμόζεται στη δυνατότητα που εμείς του δίνουμε να επιλέξει να μυρίσει όπου αυτός θέλει και να εξερευνήσει όπου αυτός θέλει (ευγενική υπενθύμιση: η βόλτα του σκύλου είναι του σκύλου, όχι δική μας!) 

Η ευτυχία στους σκύλους έρχεται (και) μέσα από τη δυνατότητα επιλογής:

  • Να έχει την επιλογή να απομακρυνθεί από αυτό που φοβάται
  • Να έχει την επιλογή να μην τον ακουμπήσει κάποιος
  • Να έχει την επιλογή να μυρίσει
  • Να έχει την επιλογή να μη συμμετέχει σε εκπαίδευση ή και παιχνίδι. 

Θέλω τόσο πολύ να κάνω το σκύλο μου ευτυχισμένο αλλά δεν έχω πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση!  

Ο Nick Jones, Συμπεριφοριστής Σκύλων, έφτιαξε μια λίστα ενεργειών που στην καθημερινότητά μας, βοηθάνε τα σκυλιά μας να παραμένουν χαρούμενα ενώ εμείς προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της ρουτίνας μας:

  • Πες ένα καλό λόγο: Μπράβο και Yes! γεμίζουν την ψυχή τους. 
  • Μη ρουτινιάζεις την καθημερινή βόλτα – διάλεξε άλλη διαδρομή.
  • Κάνε εναλλαγή στα παιχνίδια – κρύψε  / επανεμφάνισε μπαλάκια, κλπ.
  • Επιβράβευσέ τον με ένα διαφορετικό μεζεδάκι.
  • Αντί για χάδι, κάνε του ένα ολιγόλεπτο μασάζ σώματος.
  • Θα παίξεις μαζί του? Μάθε του κάτι καινούργιο!
  • Τρίψε αυτάκια !
  • Θα βγεις για καφέ? Καλή ιδέα να τον πάρεις μαζί!
  • Πηγαίνεις για τρέξιμο? Θα μπορούσε να έρθει συντροφιά σας!
  • Κοίτα τον στα μάτια και πες του ότι τον αγαπάς ❤️

Τόσο απλά, αλλά σημαντικά!

Ο σκύλος μας είναι ένας «Κύων», εκ του κυνέω-κυνῶ=φιλῶ  (με την περισπωμένη, που δίνει άλλη γεύση στη λέξη).

Ένα πλάσμα που μας φιλά δηλαδή. Και εμείς ως άνθρωποι τα επιλέξαμε για εξημέρωση και τα κάναμε να ζουν μαζί μας και κοντά μας. Και είμαστε υπεύθυνοι για την ευζωία τους. 

Η ευζωία του σκύλου δεν καθορίζεται μόνο από το αν κοιμάται σε καναπέδες ή στο κρεβάτι μας, με το αν μένει μέσα ή έξω από το σπίτι, με το πόσο ακριβή τροφή ταΐζουμε. Η ευζωία του σκύλου αποκαλύπτεται από την ευτυχία που νιώθει και εκφράζει, το συναίσθημα που πηγάζει μέσα από τον τρόπο ζωής που του προσφέρουμε. Και ο τρόπος ζωής περιλαμβάνει τις συνθήκες διαβίωσης, την ποιότητα & ποσότητα της επαφής μας με αυτόν, την παροχή ασφάλειας, την αναγνώριση & σεβασμό στο χαρακτήρα του, στη φυλή του, στο είδος του.

Πηγές:
https://www.pdsa.org.uk
https://www.meandmypets.com
https://www.merrickpetcare.com
https://www.petplan.co.uk
https://rac.com.au
https://www.akc.org
https://www.dailypaws.com
https://www.petmd.com

Photo by Tatiana from Pexels

Σχετικά Άρθρα