fbpx
el☎ 210 220 4583

5 πράγματα για να διασκεδάσετε με τη γάτα σας.

διασκέδαση με γάτα

Η γάτα ή ο γάτος σας είναι όλη μέρα ξαπλωμένος σε μια μαξιλάρα ή χωμένος μέσα σε μια στοίβα ρούχων. Ή επάνω στο πληκτρολόγιο του laptop σας. Ή στο κρεβάτι του σκύλου (κι ο σκύλος ξαπλωμένος ακριβώς δίπλα αλλά στο πάτωμα). 

Η γάτα βαριέται τη μονοτονία όπως κι εμείς, όπως και ο σκύλος. Της αρέσει το παιχνίδι – ίσως την έχετε δει να παίζει μόνη της – και της αρέσει και η συναναστροφή μαζί σας. 

Υπάρχουν 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να συσφίξετε τις σχέσεις σας αλλά και να διασκεδάσετε παρέα με το αγαπημένο σας τετράποδο:

  1. Μιλήστε της! σύμφωνα με την Beth Adelman, πιστοποιημένη σύμβουλο συμπεριφοράς γάτας, το να μιλάς στη γάτα σου είναι το πιο σημαντικό στη λίστα με το τι μπορείς να κάνεις για μια εποικοδομητική επαφή με το αγαπημένο σου ζωάκι.  Δεν αρέσει σε όλες τις γάτες το χάιδεμα, οπότε το να τους μιλάς είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς βοηθάει στο χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ σας.
  • μίλα της σιγανά και με ήρεμο τρόπο
  • δεν έχει σημασία τι της λες! ο τόνος της φωνής σου έχει σημασία!
  • μην την κοιτάς έντονα μέσα στα μάτια – ανοιγόκλεισε τα μάτια σου ως ανταπόκριση στο δικό της ανοιγόκλεισμα. Όταν ανοιγοκλείνει τα μάτια της μια γάτα σημαίνει ότι έχει χαλαρώσει! το δικό σου ανοιγόκλεισμα σημαίνει ότι και εσύ είσαι χαλαρός!
  • κρατήστε απόσταση τόση όση θα είχατε από έναν άνθρωπο
  • ιδανικά, ξαπλώστε κάτω, να είστε στο ίδιο επίπεδο.
  1. Παίξτε κυνηγητό! τους αρέσει ακόμη και όταν ενηλικιωθούν! θα σε προκαλέσουν σε παιχνίδι περιμένοντας στην άκρη ενός διαδρόμου και κοιτάζοντάς σας κάνοντας παράλληλα 2-3 μικρά βηματάκια προς τα πίσω. Αφιερώστε χρόνο και παίξτε μαζί της! προσέξτε όμως την ουρά της: αν είναι όρθια και στητή, οκ, παίζουμε. Αν τη δείτε κατεβασμένη, αυτό είναι σημάδι ότι η γάτα τρέχει γιατί φοβάται – οπότε ανακουφίστε την και σταματήστε το παιχνίδι. 
  2. Αγαπημένο τους παιχνίδι? οι αντικατοπτρισμοί! χρησιμοποιείστε ένα CD και ξεσηκώστε την να σηκωθεί από τον καναπέ και να κυνηγήσει τον αντικατοπτρισμό! Μην είναι όμως μόνο αυτό το μεταξύ σας παιχνίδι. Πριν σταματήσετε αφιερώστε λίγο χρόνο σε κάτι άλλο – το να μην μπορούν να «πιάσουν» το θήραμά τους – τον αντικατοπτρισμό – τις νευριάζει και απογοητεύει. Τα παιχνίδια πρέπει να είναι ευχάριστα από την αρχή μέχρι και το τέλος για όλους. 
  3. αγαπημένο τους παιχνίδι, μέρος 2: μια μπάλα τυλιγμένο μαλλί. Ναι, σαν κι αυτό που έχουμε ως εικόνα από τα παιδικά βιβλία. Οι γάτες λατρεύουν να παίζουν με ένα κομμάτι μαλλί ή ένα κομμάτι χαρτί σε λωρίδες. Καθίστε μαζί τους και απολαύστε παρέα ένα τόσο απλό παιχνίδι!
  4. Το παιχνίδι «φέρε τη μπάλα» που αρέσει στους σκύλους, αρέσει και στις γάτες. Σχετική αρθρογραφία αναφέρει ότι είναι μια δραστηριότητα την οποία οι γάτες απολαμβάνουν και τους αρέσει να συμμετέχουν φτάνει να μπορούν να πιάσουν με το στόμα το παιχνίδι. Ένα μαλακό παιχνίδι και χρόνος για εκπαίδευση με τη χρήση επιβράβευσης όπως οι υψηλής αξίας λιχουδιές για να ανταποκρίνεται στην εντολή «φέρε» δημιουργεί μια όμορφη δραστηριότητα παιχνιδιού & συναναστροφής. 

Δοκιμάστε, τροποποιείστε, εμπλουτίστε τα παιχνίδια με τη γάτα σας – το έχει ανάγκη περισσότερο απ’όσο δείχνει!

Πηγές:
https://www.primepetinsurance.com.au/blog/cat-care/how-to-keep-indoor-cats-entertained-and-stimulated
https://www.petsecure.com.au/pet-care/10-ways-keep-cat-entertained-youre-house/
https://www.yourcat.co.uk/cat-advice/your-indoor-cat/how-do-i-entertain-my-indoor-cat/

Photo by Gogolev Aleksandr on Unsplash

Σχετικά Άρθρα