fbpx
el☎ 210 220 4583

Πολύ πιο εύκολο απ’όσο νομίζουμε, ναι, οι γάτες εκπαιδεύονται!

blank

Πρώτα απ’όλα: Δεν τιμωρούμε! 
Το να μαλώνεις τη γάτα σου πιθανόν να προκαλέσει στρες το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας. Οι γάτες πολύ απλά δε μαθαινουν από τα μαλώματα των ιδιοκτητών τους! Πάντα με την υπομονή και θετική εκπαίδευση και ενθάρρυνση μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα !

Κλίκερ και λιχουδιές
Ίσως γνωρίζουμε το κλίκερ από εκπαίδευση σκύλου – όμως χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση πολλών ζώων. Κάθε φορά που δίνουμε μια λιχουδιά στη γάτα μας, «κλικάρουμε» έτσι ώστε να συσχετίσει τη θετική εμπειρία της λιχουδιάς με έναν ήχο. Οπότε, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όταν η γάτα μας πραγματοποιεί την επιθυμητή συμπεριφορά, κλικάρουμε και δίνουμε λιχουδιά. 

Αν φωνάξεις στη γάτα σου να έρθει, έρχεται? 
Οι γάτες μπορούν να μάθουν να μας έρχονται όταν τις καλούμε. Θέλουν εκπαίδευση! Ξεκινάμε με το να κάνουμε έναν ιδιαίτερο ήχο πριν το τάισμα – λίγο πριν ανοίξουμε τη σακούλα με την τροφή ή την κονσέρβα: αυτό μπορεί να είναι να την καλέσουμε με το όνομα της. Η γάτα θα μάθει να συσχετίζει αυτό το θόρυβο / ήχο με κάτι που της αρέσει – το φαγητό – και σιγά-σιγά θα έρχεται όταν ακούει αυτό το θόρυβο. Σε επόμενο στάδιο και εφόσον η επιθυμητή συμπεριφορά έχει ήδη χτιστεί με τη βοήθεια της  σίτισης, εφαρμόζουμε την ίδια τακτική και σε άλλες στιγμές.  Φωνάζουμε τη γάτα, έρχεται, κλικάρουμε, δίνουμε λιχουδιά – κοινώς επιβραβεύουμε. Οι ειδικοί συμβουλεύουν αυτή η εκπαίδευση να γίνεται 2 φορές την ημέρα, με διάρκεια μέγιστο 5 λεπτά, όπου η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου 20 φορές. 

Εκπαιδεύουμε τη γάτα να «δίνει» χεράκι 
Μας αρέσει να παίζουμε με τη γάτα μας, και μπορούμε να την εκπαιδεύσουμε να δίνει χεράκι! Και είναι πιο εύκολο απ’όσο νομίζουμε: ξεκινάμε έχοντας μια λιχουιά στο χέρι. Την κρατάμε και είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τη γάτα. Ακουμπάμε το χεράκι της λέγοντας «χέρι» και «κλικάρουμε» μόλις κουνήσει το χεράκι της. Επαναλαμβάνουμε τόσες φορές όσο χρειάζεται η γάτα να δίνει χέρι μόνο με το άκουσμα της λέξης και χωρίς να την ακουμπήσουμε. Πάντα, μετά το κλικάρισμα επιβραβεύουμε με λιχουδιά! Η γάτα είναι έτοιμη να γίνει πρωταγωνίστρια σε βιντεάκια για ανάρτηση στο ίντερνετ!

Ασυνήθιστο, αλλά, ναι η γάτα εκπαιδεύεται να περπατάει με λουρί! 
Παίρνουμε ένα σαμαράκι – στηθόλουρο. Το βλαζουμε στο χώρο που κινείται η γάτα μας, δίπλα στο μπολ φαγητου, δ΄θπολα στο κρεβατακι της. Ο στοχος είναι να της γινει οικειο. Μετά από λίγες μέρες της το βάζουμε στο σώμα χωρίς να το ασφαλίσουμε δίνοντας παράλληλα λιχουδιες. Αφου συνηθισει να το φοράει, το ασφαλίζουμε. Κάνουμε αυτή την άσκηση αρκετές φορές με τη βοήθεια λιχουδιάς. Κάθε τι που συμβαίνει στη γάτα μας θα πρέπει να το συσχετίζουμε με λιχουδιά έτσι ώστε και εκεινη να το συσχετίζει με κάτι καλό. 

Το επόμενο βημα είναι να βλαλουμε τον οδηγό επάνω στο σαμαρακι και να αφησουμε τη γατα μας να περιπλανηθει στο χώρο. Μερικές μέρες μετά ξεκινάμε να κρατάμε τον οφηγό και να περπατάμε μαζί με τη γατα. Και μετά? Βγαίνουμε έξω! Επιλέγουμε για αρχή ένα ήσυχο σημείο, και αφήνουμε τη γατούλα μας να περιπλανηθεί και να μυρίσει το χώρο!  

Σχετικά Άρθρα