fbpx
el☎ 210 220 4583

Συγκατοίκηση με μεγαλόσωμο σκύλο σε διαμέρισμα. Μύθος?

Η σχέση μέγεθος σκύλου/μέγεθος σπιτιού αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο και κατευθύνει την απόφαση ως προς το σκυλί που θα επιλέξουν για υιοθεσία. Λαμβάνοντας υπ’όψιν μια απλή λογική που λέει ότι ένας μεγαλόσωμος σκύλος «δεν χωράει» μέσα σε ένα (μικρό) διαμέρισμα, πολλά ζωάκια παραμένουν στα αζήτητα και παραβλέπονται. Κάποιος που λατρεύει ένα σκύλο θα διαφωνήσει κάθετα με μια σειρά επιχειρημάτων και κάποιος άλλος που ναι μεν θέλει σκύλο, αλλά είναι και η πρώτη του φορά, θα προβληματιστεί πάρα πολύ για το θέμα αυτό. 

Κάναμε έρευνα και διαβάσαμε και σας παρουσιάζουμε επιχειρήματα που θεωρούμε καταρρίπτουν το μύθο αυτό.

Άσκηση και δραστηριότητα

Η σωστή και επαρκής άσκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ευζωίας για ένα σκύλο που ζει σε διαμέρισμα. Με απλά λόγια, ένας σκύλος που έχει παίξει, έχει τρέξει, έχει εκτονωθεί, ένας σκύλος που έχει γεμίσει η ψυχή του, είναι ένας ικανοποιημένος σκύλος που δε θα έχει κανένα πρόβλημα να περάσει την ημέρα του μέσα στο σπίτι. Αν και εφόσον ένας κηδεμόνας καλύπτει αυτή τη βασική ανάγκη στο σκύλο του, τότε το μέγεθος του σπιτιού δεν επηρεάζει τη ζωή του σκύλου.

Πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος? Αυτό το ξέρετε εσείς και κυρίως αυτός! Μερικοί σκύλοι χρειάζονται μια ώρα εντατική άσκηση καθημερινά. Άλλοι ικανοποιούνται με μια άνετη και χαλαρή βόλτα στο πάρκο ή με χαλαρό παιχνίδι με φιλαράκι και κατόπιν χαλάρωση στον καναπέ και ενασχόληση με παιχνιδάκια τους. Πολλά σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών όσο μεγαλώνουν ηλικιακά και περνούν στο στάδιο της ενηλικίωσης ρίχνουν ρυθμούς και γίνονται πιο νωθρά ενώ οι ενήλικοι σκύλοι κοιμούνται περίπου 12 με 14 ώρες ημερησίως. 

Ποια είναι η ποιοτική δραστηριότητα?

Το να βγάλουμε το ζωάκι μας για τις ανάγκες του δεν αποτελεί δραστηριότητα. Για να τονωθεί το μυοσκελετικό και καρδιακό σύστημα δραστηριότητα είναι το τρέξιμο, ένας μεγάλος περίπατος ή παιχνίδι μαζί σας ή με άλλα σκυλάκια. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από εμάς τότε θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές όπως το να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον που βγάζει βόλτα σκυλιά ή να το πηγαίνουμε σε κέντρο ημερήσιας φύλαξης – δύο έννοιες σχεδόν ανύπαρκτες όμως στην Ελλάδα.

Εναλλακτικά, σε ένα περιφραγμένο και ασφαλή χώρο όπως τα δημοτικά πάρκα σκύλων, μπορούμε να παίξουμε με μια μπάλα ή ένα φρίσμπυ. Αν ο σκύλος μας πρέπει να παραμένει δεμένος χρησιμοποιούμε ένα 10μετρο εκπαιδευτικό οδηγό έτσι ώστε και να μπορεί να τρέχει και να κινείται ελεύθερα αλλά και να έχουμε τον έλεγχο όταν και εφόσον χρειαστεί. 

Στο τέλος της ημέρας αν εμείς δε γυμναζόμαστε καθόλου ή όσο θα θέλαμε αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τις δραστηριότητες με το σκύλο μας! 

Εποικοδομητική απασχόληση και μέσα στο σπίτι 

Η άσκηση δεν περιορίζεται μόνο για έξω από το σπίτι. Ο σκύλος πρέπει να έχει τη δυνατότητα – αν και εφόσον το θέλει – να παίξει και μέσα στο σπίτι. Το να δίνουμε τη δυνατότητα αυτή είναι και χρήσιμο για τις βροχερές ημέρες ή για μέρες που η άσκηση έξω δεν είναι εφικτή. Παιχνίδια όσφρησης απασχολούν ένα σκύλο αρκετή ώρα ενώ παράλληλα εξασκούν την αίσθηση αυτή. Για τις ώρες που ένας σκύλος θα μείνει μόνος μπορούμε να έχουμε παιχνίδια για «μάσημα» ή παιχνίδια που κάνουν θόρυβο με τα οποία θα ασχοληθεί αλλά προσοχή, όχι φαγώσιμα ή άλλα παιχνίδια που πιθανόν μπορεί να κόψει σε κομματάκια και να τα καταπιεί. 

Φτιάξτε πρόγραμμα και ακολουθείστε το

big dog

Στα σκυλιά αρέσει το πρόγραμμα όπως και στους περισσότερους ανθρώπους. Φτιάχνουμε ένα ημερήσιο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τη δραστηριότητα εκτός σπιτιού, το φαγητό, την άσκηση, το παιχνίδι και το ακολουθούμε όσο πιο πιστά γίνεται. Ο σκύλος θα μπει γρήγορα σε πρόγραμμα και έτσι οι πιθανότητας για να κάνει τις ανάγκες του μέσα στο σπίτι μειώνονται. Ένας σκύλος μπορεί να κρατηθεί κατά μέσο όρο 9 με 10 ώρες. Ιδανικό είναι αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει σπίτι στη μέση της ημέρας για να τον βγάζει έξω, ή να ζητήσει βοήθεια από κάποιον φίλο/γείτονα/μέλος οικογένειας να το κάνει. Σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν οι dog walkers (άνθρωποι που βγάζουν βόλτες σκύλους) και στους οποίους πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων απευθύνονται για βοήθεια.

Το σπίτι του σκύλου μέσα στο σπίτι μας

Ο σκύλος μας πρέπει να έχει το δικό του χώρο μέσα στο σπίτι. Επιλέγουμε ένα χώρο και τοποθετούμε το κλουβί του (crate) ή το κρεβατάκι του και τα παιχνιδάκια του μαζί. Μπορεί ήδη να του επιτρέπουμε την πρόσβαση σε όλο το σπίτι, σε καναπέδες και κρεβάτια αλλά και πάλι ο δικός του χώρος πρέπει να υπάρχει. Σε ένα μικρό διαμέρισμα σίγουρα η ελεύθερη πρόσβαση σε κάποιο άλλο σημείο αποτελεί πλεονέκτημα. 

Μέσα-έξω

Για το σκύλο το ασανσέρ και οι σκάλες είναι κάτι τελείως ξένο. Πολλοί κηδεμόνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς τα σκυλάκια τους (μεγαλόσωμα ή μικρόσωμα) δυσκολεύονται με το ασανσέρ και τη σκάλα. Χρειάζεται και αυτό μια εκπαίδευση έτσι ώστε να μπορείτε άνετα να βγείτε και να μπείτε στο σπίτι – ειδικά όταν τίθεται θέμα «ανάγκης». Ιδανικά εκπαιδεύετε το σκύλο σας για να ελέγχει τις ανάγκες του μέσα σε ένα διαμέρισμα.

Κανόνες καλής συμπεριφοράς και σεβασμός

Το συχνότερο πρόβλημα μέσα σε πολυκατοικίες είναι το γαύγισμα. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τα μεγαλόσωμα σκυλιά και φυσικά δεν έχει καμία σχέση το μέγεθος του σκύλου με το πόσο και αν γαυγίσει. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς και σεβασμός προς τους συγκατοίκους μας ισχύουν για όλα τα σκυλιά και ο κάθε κηδεμόνες οφείλει να φροντίζει, να επιβλέπει και να εκπαιδεύει αναλόγως το σκύλο του. Ένας σκύλος θα γαυγίσει σε ένα ερέθισμα – αυτή είναι η φύση του. Όμως ένας σκύλος που δεν έχει εκτονωθεί-παίξει-κοινωνικοποιηθεί ίσως γαυγίσει και λίγο παραπάνω. Και τότε θα ενοχλήσει. Και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό το Νο 1! 

Να είμαστε ρεαλιστές

Τι μπορούμε να προσφέρουμε στο σκυλάκι? Τι είμαστε έτοιμοι να ανεχθούμε? Η ουρά ενός μεγαλόσωμου σκύλου μπορεί να παρασύρει τα διακοσμητικά πάνω από ένα τραπεζάκι. Λεπτομέρεια, αλλά ναι συμβαίνει. Θα μας ενοχλεί ένα μεγαλόσωμος σκύλος να κυκλοφορεί σε χώρους πιθανά στενούς όπως ένα διάδρομος ή μια στενή κουζίνα? Κι αν έχουμε και παιδιά? Ή αν έρθουν εντωμεταξύ παιδιά? Πόσο θα μας ενοχλεί η παρουσία του μεγαλόσωμου σκύλου μέσα στο (μικρό) διαμέρισμα? 

Φυλές, γονίδια

Ναι, παίζει ρόλο η φυλή (ράτσα) του σκύλου καθώς και τα γονίδιά του. 

Σκυλιά εργασίας είναι πιο δύσκολο να ενταχθούν σε ζωή σε διαμέρισμα. Και πάλι όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο, καθώς ο τρόπος ζωής που θα προσφέρουμε στο ζωάκι μας θα καθορίσει το πόσο ευτυχισμένο θα είναι. 

Σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει ο καθένας να λάβει υπόψιν και να σκεφτεί πριν πάρει το ζωάκι στο σπίτι. Για να αποφεύγεται το σύνηθες φαινόμενο της εγκατάλειψης ή της αναζήτησης άλλου σπιτιού γιατί το σκυλί μεγάλωσε (έχοντας έρθει ως κουτάβι), γιατί το σκυλί μεγάλωσε παραπάνω απ’όσο περιμέναμε, ή γιατί δεν είχαμε σκεφτεί πως θα μπορούσε να είναι η ζωή μέσα σε ένα διαμέρισμα….

Οι σκύλοι εξελίσσονται και προσαρμόζονται με το περιβάλλον τους και ανάμεσα στους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια. Και η διεργασία αυτή έχει αποδειχτεί ότι έχει επιτυχία. Η συμβίωση με μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο σκύλο μπορεί να έχει προκλήσεις, η συμβίωση σε διαμέρισμα με ένα μεγαλόσωμο σκύλο μπορεί να έχει πιο ιδιαίτερες προκλήσεις. Αλλά δεν είναι ούτε απαγορευτικό ούτε δύσκολο. Αγάπη θέλει. Και σεβασμό και καλή διάθεση. 

Πηγές:
https://news.orvis.com
https://awokenk9.com
https://wagwalking.com
https://www.apartmentguide.com

Σχετικά Άρθρα