fbpx
el☎ 210 220 4583

Γάτα και ωμοφαγία

ωμοφαγία για γάτες

Αγαπάμε τα ζωάκια μας και θέλουμε το καλύτερο δυνατόν για αυτά. Και το σημαντικότερο όλων είναι η διατροφή τους. Όσο καλύτερα τρέφονται, τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής έχουν και τόσο ευκολότερα ο οργανισμός τους αντιμετωπίζει ασθένειες.

Υπάρχει πληθώρα επιλογών στην αγορά για τροφές από τις οποίες ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει. Πλέον υπάρχει και η επιλογή της ωμοφαγίας, που ενώ αρχικά ακούγεται άσχημα και προβληματίζει, σε δεύτερο στάδιο κι εφόσον διαβάσουμε μας φαίνεται πολύ καλή ιδέα και πλέον πολλοί γατογονείς την ακολουθούν.

Τι είναι η ωμοφαγία?
Η γάτα είναι αμιγώς σαρκοβόρο ζώο. Δηλαδή για να επιβιώσει πρέπει να τρώει ζωικά προϊόντα. Οι γάτες δε χρειάζονται στη διατροφή τους λαχανικά και υδατάνθρακες – ο οργανισμός τους μπορεί να τους μεταβολίζει σε πολύ μικρές ποσότητες. Η ιδανική διατροφή για γάτες είναι στοιχεία υψηλής πρωτεινικής αξίας και σε νοπή μορφή, κάτι το οποίο είναι το κρέας. Επίσης, στο κρέας υπάρχουν και τα απαραίτητα συστατικά για την ευζωία της γάτας, όπως η ταυρίνη, λιπαρά οξέα και λοιπές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

 Η διατροφή της γάτας με ωμά ζωικά προϊόντα. Αυτά είναι κρέας, όργανα όπως καρδιά-νεφρά-συκώτι, και κόκκαλα. Αυτού του είδους η διατροφή είναι γνωστή με το όνομα BARF  (βιολογικά-σωστή ωμή τροφή ή κόκκαλα και ωμή τροφή).

Η ιδανική ωμοφαγική διατροφή για γάτες περιλαμβάνει συγκεκριμένα συστατικά σε συγκεκριμένες αναλογίες.

Κάποιοι επιλέγουν να την ετοιμάζουν μόνοι τους, κάποιοι επιλέγουν να την αγοράζουν έτοιμη. Ότι και να επιλέξει κάποιος πάντως, το σημαντικό είναι να ταίζει τη γάτα του μια πλήρη τροφή με όλα τα απαραίτητα συστατικά και στις σωστές ποσότητες.

Πλεονεκτήματα της ωμοφαγίας
Παρότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πάρει ακόμη θέση επισήμως όσον αφορά στα πλεονεκτήματα της ωμοφαγικής διατροφής, η μέχρι τώρα εμπειρία και οι υποστηρικτές της αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά και ευεργετικά θετικά αποτελέσματα:

  • Περισσότερη ενέργεια: τα ζωάκια παίρνουν καθαρά συστατικά:  πρωτεΐνη και τα άλλα στοιχεία που χρειάζονται.
  • Καλύτερη στοματική υγεία: τα δόντια καθαρίζουν από πλάκα και τα σαγόνια εξασκούνται
  • Γυαλιστερό τρίχωμα και υγιές δέρμα: λιγότερη τριχόπτωση
  • Μείωση της μυρωδιάς που εκπέμπει το σώμα τους
  • Μικρότερα «κακά» και λιγότερα σε ποσότητα: ο οργανισμός απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα από τη εισερχόμενη τροφή και αποβάλλει λιγότερο.
  • Μακροπρόθεσμα, καλή φυσική κατάσταση, περισσότερος χρόνος ζωής

Πόσο ασφαλής είναι η ωμοφαγία?
Οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας υποστηρίζουν ότι με το μαγείρεμα σημαντικά συστατικά του φαγητού καταστρέφονται ή μειώνονται. Και γι αυτό υποστηρίζουν την ωμοφαγία καθώς μοιάζει με τη διατροφή που θα είχε η γάτα ως ελεύθερο ζώο. Οι άγριες γάτες ή οι γάτες που ζουν αδέσποτες κατά κύριο λόγο είναι κυνηγοί και σιτίζονται με τα θηράματά τους όπως μικρά τρωκτικά, πουλιά, έντομα. Οπότε η ωμοφαγική διατροφή που προσφέρουμε στη δεσποζόμενη γάτα μας μοιάζει με αυτή που θα έκανε αν ζούσε έξω.

4 βασικές πληροφορίες για την ωμοφαγία:

  • Το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει παθογόνα όπως σαλμονέλα και Ε.coli τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το μαγείρεμα σκοτώνει αυτά τα μικρόβια – κι γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι μαγειρεύουμε το φαγητό μας.
  • Οι γάτες χωνεύουν ευκολότερα το ωμό κρέας καθώς έχουν πιο μικρό και πιο αλκαλικό πεπτικό σύστημα. Τα παθογόνα απλά περνάνε από το σώμα τους χωρίς να προκαλούν κανένα πρόβλημα.
  • Προσοχή σε γάτες που έχουν προβλήματα υγείας – πεσμένο ανοσοποιητικό. Πιθανόν να χρειάζονται μαγειρεμένη τροφή.
  • Είναι σημαντικό να υπάρχει προσοχή και καθαριότητα μέσα στο σπίτι καθώς πιθανόν παθογόνα να παραμένουν τόσο στο μουσούδι της γάτας, στο μπολ φαγητού της, στα κόπρανά της αλλά και στο χώρο προετοιμασίας του φαγητού.

Πως μπορούμε να είμαστε όλοι ασφαλείς? 10 σημεία που πρέπει να προσέξουμε

  • Διαλέγουμε συνταγές που προορίζονται για γάτες.  Και ακόμη καλύτερα συμβουλευόμαστε τον ολιστικό κτηνίατρό μας για να μας υποδείξει τυχόν συμπληρώματα διατροφής που χρειάζεται το δικό μας το ζωάκι με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του και τις διατροφικές του ανάγκες.
  • Στο χώρο προετοιμασίας του φαγητού καθαρίζουμε προσεκτικά με αντιμικροβιακο προϊόν ή και ξύδι όλες τις επιφάνειες στις οποίες τοποθετήθηκε ωμό κρέας.
  • Πλένουμε πολύ καλά τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε
  • Φοράμε γάντια για να πιάνουμε το ωμό κρέας
  • Αν γίνεται, το κρέας να είναι παγωμένο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας είναι καλύτερα.
  • Αγοράζετε κρέας από αξιόπιστο κατάστημα
  • Ταΐζετε τη γάτα σε χώρο που καθαρίζεται εύκολα: το φαγητό μέσα στο μπολ της και σε σημείο που μπορεί να καθαριστεί αν πέσει κάτι κάτω.
  • Πλένετε πολύ καλά με καθαριστικό το μπολ φαγητού αμέσως μόλις τελειώσει το φαγητό της.
  • Χρειάζεται προσοχή στη διαχείρηση του φαγητού: το αποψυγμένο φαγητό αν δεν καταναλωθεί μέσα σε 10-15 λεπτά πρέπει να μπει στο ψυγείο κι αυτό ίσως είναι πρόβλημα αν πρέπει εσείς να φύγετε.
  • Κάθε μερίδα πρέπει να αποψυχθεί στο ψυγείο μέσα – οπότε ίσως σας δημιουργήσει πρόβλημα χώρου.
  • Η διατήρηση αποθέματος έτοιμου φαγητού στην κατάψυξη μπορεί να σας πάρει πολύτιμο χώρο.

Τα κόκκαλα είναι επικίνδυνα?
Τα κόκκαλα είναι ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή. Μικρά κομμάτια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, στο στόμα ακόμη και στη μύτη. Αν στη συνταγή σας χρησιμοποιείτε κόκκαλα προσέξτε αυτά να αλέθονται πολύ καλά.

Η ωμοφαγία είναι ένας νέος τρόπος διατροφής με πολλά πλεονεκτήματα για το ζωάκι μας και από εμάς χρειάζεται να διαλέξουμε μία από τις 3 διαφορετικές επιλογές φαγητού και να οργανώσουμε προσεκτικά τον τρόπο μετάβασης από τη διατροφή με ξηρά τροφή στην ωμοφαγική διατροφή.

Σχετικά Άρθρα