fbpx
el☎ 210 220 4583

Πλήρης ωμοφαγική διατροφή για γάτες.

cat raw food

Ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε την ωμοφαγία για τις γάτες μας είναι το γεγονός ότι δεν δίνουμε προσοχή στην περιεκτικότητα: να είναι πλήρης και ισορροπημένη.

Το να ταΐζουμε κρέας και κόκκαλα δεν επαρκεί, το να επιλέγουμε απλά ένα κομμάτι κρέας δε φτάνει. Πρέπει να δώσουμε σημασία στις θερμίδες, το λίπος, τις πρωτεΐνες και τα υπόλοιπα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Και μόνο επειδή η γάτα μας χορταίνει, δε σημαίνει ότι η διατροφή της είναι αυτή που πρέπει!

Μια ελλιπής διατροφή μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, οπότε οι ειδικοί συνιστούν προσοχή! Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και ζητήστε προτάσεις διατροφής. Αν δεν είναι υπέρ της ωμοφαγικής διατροφής ζητήστε βοήθεια από κτηνίατρο έμπειρο στην ωμοφαγική διατροφή ή αναζητήστε πληροφορίες στις σχετικές κοινότητες.


Τι ποσότητα απαιτείται καθημερινά?
Ο γενικός κανόνας αναφέρει ότι η καθημερινή διατροφή πρέπει να είναι 2%- 4% του σωματικού τους βάρους, σε 2 ή 3 γεύματα μέσα στην ημέρα.
Κάθε γάτα όμως είναι διαφορετική κι έτσι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν κάποιους παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα του καθημερινού φαγητού.

1η επιλογή : Σπιτικό φαγητό
Αν επιλέξουμε να φτιάχνουμε μόνοι μας το φαγητό της γάτας μας πρέπει να επιλέξουμε συνταγή η οποία θα ταιριάζει και θα καλύπτει τις διατροφικές της ανάγκες. Συμπληρώματα διατροφής για γάτες μπορούν να προστίθενται στην καθημερινή τους διατροφή έτσι ώστε να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα διασφαλίζουν υγεία και καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

Τα 4 συστατικά ενός ωμοφαγικού γεύματος
1. Χώρο στον πάγκο εργασίας στην κουζίνα για την κοπή των κρεατικών
2. Μίξερ για το άλεσμα των κόκκαλων
3. Ζυγαριά
4. Πλαστικά σακουλάκια ή ταπεράκια για την αποθήκευση του κάθε γεύματος

Τι θα αγοράσουμε για να φτιάξουμε τα γεύματα?
-Ωμό κρέας – ψαχνό και όργανα: πουλερικά, κουνέλι και ψάρι.
-Ωμά κόκκαλα – αλεσμένα πολύ καλά
-Αυγά
-Συμπληρώματα διατροφής – προαιρετικά

Η προετοιμασία σπιτικού ωμοφαγικού γεύματος είναι χρονοβόρα και πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να προετοιμάζουν μεγάλη ποσότητα μερίδων τις οποίες κρατάνε στην κατάψυξη και κάνουν απόψυξη μόνο την απαιτούμενη μερίδα της ημέρας.

2η επιλογή : έτοιμο φαγητό
Αυτή τη στιγμή η ωμοφαγική διατροφή κερδίζει έδαφος και σε πολλά καταστήματα μπορούμε να βρούμε ποικιλία. Το έτοιμο φαγητό πάντα θεωρείται λιγότερο ποιοτικό από το σπιτικό, αλλά αποτελεί μια σοβαρή λύση για όσους δεν έχουν χρόνο να διαθέσουν για να το φτιάξουν στο σπίτι ή και για όσους δεν αντέχουν τη διαδικασία προετοιμασίας (ωμά κρέατα, κλπ). Και θεωρείται και καλύτερη από την ξηρά τροφή.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της έτοιμης τροφής είναι η σωστή αναλογία των συστατικών: δε μας προβληματίζει αν κάτι έχει μπει στη σωστή ποσότητα ή όχι. Επάνω στις συσκευασίες αναγράφονται όλα τα υλικά και οι περιεκτικότητες.

Αγοράζουμε έτοιμη τροφή και αποθηκεύουμε στην κατάψυξή μας, ξεπαγώνουμε καθημερινά τη μερίδα που θα ταΐσουμε τη γατούλα μας.
Πριν αγοράσουμε, διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα και τα συστατικά και συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας.

Εναλλακτικές στην ωμοφαγία
Αν κάποιος δεν νιώθει άνετα με το να ταΐζει τη γάτα του με ωμά γεύματα και δε θέλει να ταΐζει και ξηρά τροφή, μπορεί εναλλακτικά να ταΐζει μαγειρευτό φαγητό. Υπάρχουν συνταγές στο διαδίκτυο που είναι για γάτες και εμείς πρέπει να προσέξουμε να είναι ισορροπημένες και πλήρης με τα συστατικά που πρέπει να λαμβάνει το ζωάκι μας.

Η υγρή τροφή υψηλής ποιότητας είναι μια ακόμη καλή εναλλακτική. Γιατροί και ειδικοί συμφωνούν ότι η ξηρά τροφή περιέχει υψηλή ποσότητα υδατανθράκων κάτι το οποίο δεν είναι καλό για τον οργανισμό της γάτας. Η υγρή τροφή περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες ή ακόμη και καθόλου.

Οι υδατάνθρακες δεν αποτελούν μέρος της διατροφής της γάτας και η έλληψή τους βοηθάει στη διατήρηση καλής υγείας και μακροημέρευσης καθώς συμβάλλει και στο να αποτραπούν χρόνιες παθήσεις όπως παχυσαρκία και διαβήτης.

Τι να επιλέξω τελικά? Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Ο τρόπος ζωή μας: αν δεν έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας, τότε επιλέγουμε το έτοιμο φαγητό. Χρειαζόμαστε χρόνο τόσο για την αγορά των υλικών όσο και για την προετοιμασία των γευμάτων. Αν δεν υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση τότε καταφεύγουμε στην έτοιμη λύση.

Το κόστος: συνήθως η έτοιμη τροφή θεωρείται πιο οικονομική στην αγορά της αλλά με καλή οργάνωση μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική τροφή με το ίδιο ή και χαμηλότερο κόστος. Οπότε στην ουσία, δεν υπάρχει διαφορά.

Χώρος στον καταψύκτη: αν έχουμε μικρή κατάψυξη μάλλον είναι πιο εύκολο να αγοράζουμε έτοιμα γεύματα και να αποθηκεύουμε όσα χωράνε. Το σπιτικό φαγητό το ετοιμάζουμε σε μεγάλη ποσότητα με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χώρος αποθήκευσης.

Ποιότητα: το σπιτικό φαγητό πάντα θεωρείται πιο ποιοτικό καθώς έχουμε τον έλεγχο της ποιότητας των συστατικών που χρησιμοποιούμε. Επιπρόσθετα, έχουμε και τον έλεγχο των συνθηκών καθαριότητας κατά την προετοιμασία των γευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η ωμοφαγία ως διατροφή κερδίζει υποστηρικτές καθώς τα οφέλη στα ζωάκια είναι εμφανή και είναι στο χέρι πλέον του ιδιοκτήτη και της γάτας του να επιλέξουν έτοιμο ή σπιτικό φαγητό.

Και μόλις ληφθεί η απόφαση, ξεκινάμε τη διαδικασία μετάβασης στο νέο είδος διατροφής. Διαβάστε εδώ Τα 5 βήματα για τη μετάβαση από την ξηρά τροφή στην ωμοφαγία.


Πηγές
https://feline-nutrition.org
https://allaboutcats.com


Σχετικά Άρθρα